Δίαιτες αστραπή, μια γρήγορη λύση ή ένα μεγάλο λάθος;

Η περίοδος των διακοπών φτάνει στο τέλος της.

Αρκετοί είναι αυτοί που μόλις επιστρέφουν στο σπίτι ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνουν είναι να ανέβουν πάνω στην ζυγαριά, για να δουν κατά πόσο επηρεάστηκε κατά τις διακοπές τους το βάρος.

Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές κατά την επιστροφή μαζί με όμορφες αναμνήσεις έρχονται και με την συντροφιά 2-3 κιλών παραπάνω. Είναι ένα σημαντικό νούμερο αν υπολογίσουμε ότι οι διακοπές κρατούν από 5 μέχρι 10 ημέρες το πολύ.

Τότε δημιουργείται η αίσθηση του πανικού και οι δίαιτες αστραπή έρχονται στο προσκήνιο γεμάτες υποσχέσεις για μια γρήγορη απώλεια βάρους. Είναι όμως ανώδυνες; Είναι ρεαλιστικές; Καθιστούν τον σωστό τρόπο απώλειας βάρους;

Ποιες είναι οι δίαιτες αστραπή;

Οι δίαιτες αυτές στην πλειοψηφία τους υπόσχονται τεράστια απώλεια βάρους σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Τέτοιου τύπου είναι.

 • Η δίαιτα της λαχανόσουπας (κύριο συστατικό μιας σούπας από λάχανο και σέλινο. Το μόνο επιτρεπόμενο τρόφιμο μέσα στην ημέρα.)
 • Η δίαιτα της αποτοξίνωσης (δίαιτα 7-14 ημερών με μόνο χυμό φρούτων, τσάι, νερό κ.α.)
 • Υποθερμιδικές δίαιτες (δίαιτες κάτω των 1000 θερμίδων που μπορεί να φτάσουν και μέχρι 450 θερμίδες/ημέρα)
 • Πρωτεϊνικές δίαιτες (είναι οι πιο γνωστές σε όλους με την κατανάλωση κυρίως πρωτεϊνικών τροφίμων π.χ. κοτόπουλο-αβγά και λίγη σαλάτα σε όλη την διάρκεια της ημέρας)
 • Η δίαιτα του ενός μακροθρεπτικού συστατικού την ημέρα ή αλλιώς χημικές δίαιτες (αυτή η δίαιτα βασίζεται στην κατανάλωση συνήθως μόνο ενός τροφίμου την ημέρα π.χ. 1 ημέρα μόνο μήλα, 2 ημέρα μόνο αβγά κ.α.)

Στο σύνολο και στην λογική τους αυτές συνήθως ονομάζονται οι δίαιτες αστραπή ή μαγικές δίαιτες.

Μπορούν να εφαρμοστούν απ΄όλους και για μεγάλο χρονικό διάστημα; Είναι ακίνδυνες; Μπορούν να γίνουν βιώσιμες και τρόπος ζωής;

H απάντηση είναι πως όχι. Σίγουρα, όντως το νούμερο στην ζυγαριά δείχνει μια απότομη πτώση. Ωστόσο, είναι κυρίως υγρά και μυϊκή μάζα και όχι το λίπος το οποίο είναι το ζητούμενο. Που μόλις το άτομο που θα την εφαρμόσει και επιστρέψει σε ένα πιο φυσιολογικό τρόπο διατροφής τα κιλά θα επιστρέψουν σύντομα και ίσως και με μεγαλύτερο νούμερο από αυτό που ήταν πριν. Επίσης υπάρχουν και σημαντικές επιπτώσεις για την σωματική και την ψυχική υγεία.

Επιπτώσεις από δίαιτες αστραπή

 • Έντονη πείνα και εκνευρισμός
 • Έλλειψη μακροθερπτικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος) και μικροθρεπτικών (βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία) συστατικών
 • Πτώση μαλλιών
 • Φθορά νυχιών
 • Χολολιθίαση
 • Δυσκοιλιότητα
 • Διακοπή έμμηνου ρύσης (για τις γυναίκες)
 • Σε περιπτώσεις όπου εφαρμόζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα δημιουργούν προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα και στους νεφρούς

Η σωστή διατροφή και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλους δεν είναι μια μαγική φόρμουλα που εφαρμόζεται για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Είναι θέμα συμπεριφοράς, επιλογών και τρόπου ζωής.

Η απώλεια βάρους είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία η οποία χρειάζεται να συμβαδίζει με τις καθημερινές συνήθειες του κάθε ατόμου. Έτσι ώστε να περάσει όσον τον δυνατόν πιο ομαλά στην καθημερινότητα και στον τρόπου που διατρέφεται. Η ουσία μιας δίαιτας είναι ο ρεαλιστικός στόχος και η βιωσιμότητα αυτού.

Γι΄ αυτό, λοιπόν, σε αυτόν τον αγώνα υπάρχουν ειδικοί πάνω στα θέματα διατροφής που μπορούν να ετοιμάσουν ένα πρόγραμμα εξατομικευμένο χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την υγεία του ατόμου. Ωστόσο, η υποστήριξη και η διατροφική εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική να παρέχεται σε όλους όσοι ξεκινούν τη διαδικασία αυτή.

Αν σας ενδιαφέρουν παρόμοια άρθρα Διατροφής και Ευ ζην, ακολουθήστε μας σε FacebookInstagram ή κάντε εγγραφή στο Newsletter μας!