Γιατί χρειάζεται να εμπιστευτώ σε έναν ειδικό τη διατροφή μου;

H επιστήμη της διατροφής τα τελευταία χρόνια αρχίζει να παίρνει την θέση που της αξίζει ανάμεσα στις επιστήμες υγείας. Παρ΄όλα αυτά αρκετός κόσμος θεωρεί την βοήθεια ενός ειδικού διατροφής κάτι αχρείαστο ή ακόμη και πολυτέλεια. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο;

Αν αναλογιστούμε ότι όλα τα πλάσματα της φύσης και ο άνθρωπος μαζί χρειάζεται να τρέφονται για να ζήσουν και μέσω της τροφής κρίνεται η κατάσταση υγείας και ευεξίας τους, τότε μόνο πολυτέλεια δεν θεωρείται.

Από τη δεκαετία του 1970 και έπειτα έχει πλέον σταθεροποιηθεί ότι λόγω της κακής σύγχρονης διατροφής οφείλονται πολλές ασθένειες του δυτικού κόσμου (Σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, έμφραγμα, παχυσαρκία κ.α.) Έτσι, λοιπόν, η ιατρική επιστήμη στράφηκε πιο εξειδικευμένα στην επιστήμη της διατροφής.

Μια παραϊατρική επιστήμη που στόχο έχει την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των προβλημάτων υγείας που οφείλονται στην κακή διατροφή. Στην εποχή που διανύουμε, το διαδίκτυο είναι το πλέον κυρίαρχο μέσω πληροφόρησης. Στο internet μπορούμε να βρούμε έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών για θέματα διατροφής και υγείας. Μπορούμε, όμως, όλοι να είμαστε γνώστες των πάντων; Όχι φυσικά, γι αυτό και υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εκπαιδευτεί ώστε να μπορούν να βοηθήσουν και να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές συνέπειες της κακής διατροφής.

Οι βασικοί παράγοντες που ένας διαιτολόγος είναι απαραίτητος

  • Είναι ειδικά καταρτισμένος στην ειδικότητα αυτή
  • Προσφέρει εξατομικευμένη παρακολούθηση σε κάθε διαιτώμενο σύμφωνα με τις ανάγκες του
  • Μπορεί να εκπαιδεύσει σωστά έναν διαιτώμενο χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του
  • Παρέχει εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής απώλειας βάρους, συντήρησης, αύξηση βάρους, κλινικές παθήσεις κ.ά.
  • Μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά με τη συνδρομή ενός ψυχολόγου άτομα με διατροφικές διαταραχές (νευρική ανορεξία, βουλιμία κ.α.)
  • Υποστήριξη και ανάθεση στόχων σε άτομα που δυσκολεύονται με τη διαδικασία απώλειας βάρους
  • Τα προγράμματα διατροφής ενός διαιτολόγου δεν στοχεύουν μόνο στην απώλεια βάρους αλλά και στην εξασφάλιση όλων των θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.
  • Είναι ο βασικός παρατηρητής της συνέπειας και βελτίωσης της διαδικασίας. Ο οποίος χρησιμοποιεί σωστές πρακτικές ανατροφοδότησης στόχων και αυτοεκτίμησης

Όλα τα παραπάνω και ακόμη περισσότερα μπορεί να προσφέρει η συνεργασία με έναν διαιτολόγο.

Η αποστολή του πέραν από ένα ειδικευμένο πρόγραμμα διατροφής είναι να βοηθήσει στην αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς όπου το αποτέλεσμα γίνεται βιώσιμο και όχι προσωρινό.

Το συμπέρασμα είναι ότι όχι μόνο δεν είναι μια ειδικότητα πολυτελείας, αλλά μια σταθερή και απαραίτητη προσέγγιση, με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας.

Αν σας ενδιαφέρουν παρόμοια άρθρα Διατροφής και Ευ ζην, ακολουθήστε μας σε FacebookInstagram ή κάντε εγγραφή στο Newsletter μας!