Λιποδιαλύτες – Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε

Λιποδιαλύτες, μια λέξη τόσο γνωστή μέσα στον κύκλο των ειδικών διατροφής και των διαιτώμενων. Η μεγαλύτερη απορία του κόσμου περιορίζεται σε αυτές τις δύο ερωτήσεις. Μπορώ να πάρω λιποδιαλύτες; Θα μου κάψουν το λίπος πιο γρήγορα;

Καταρχάς, να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχουν μαγικά σκευάσματα τα οποία από μόνα τους θα επιφέρουν ένα αποτέλεσμα χωρίς τον βασικό παράγοντα της σωστής διατροφής και της άσκησης.

Τι είναι οι λιποδιαλύτες;

Οι λιποδυαλύτες είναι ουσίες που λέγεται ότι βοηθούν στη μείωση του σωματικού λίπους οι οποίες είναι αρκετά αμφιλεγόμενες στον χώρο των συμπληρωμάτων. Πολλές από αυτές τις ουσίες είναι αναποτελεσματικές και άλλες αποτελεσματικές υπό προϋποθέσεις, άλλες πάλι έχουν έντονη φαρμακευτική δράση, με αποτέλεσμα σοβαρές παρενέργειες για την υγεία.

Τα λιποτροπικά συμπληρώματα είναι σκευάσματα που περιέχουν διάφορες ουσίες, οι οποίες έχουν σα στόχο τη μεγαλύτερη κινητοποίηση του λίπους για ενεργειακούς σκοπούς και τη μείωση της εναπόθεσής του στα λιποκύτταρα.

Γνωστά λιποτροπικά ή λιποδιασπαστικά συμπληρώματα

Τα πιο γνωστά λιποδιασπαστικά συμπληρώματα αποτελούνται από μεμονωμένα στοιχεία ή συνδυασμούς βιταμινών Β χολίνη, ινοζιτόλη, Β6, αμινοξέων καρνιτίνη, φαινυλαλανίνη και μεθιονίνη, ειδικά λιπαρά οξέα, μεσαίας αλυσίδας τριγλυκερίδια και λεκιθίνη. Τα πιο προχωρημένα περιέχουν στη σύνθεσή τους ψευδοεφεδρίνη (όπως το μα – χουάνγκ), βότανα που αποτελούν παράγωγα ή είναι συσχετιζόμενα με την ασπιρίνη (όπως φύλλα ιτιάς)και βότανα ή φάρμακα που δρουν διουρητικά και ουσίες όπως η καφεΐνη. Επίσης, στην αγορά κυκλοφορούν πολλά σκευάσματα τα οποία ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες των smart drugs και των nootropics (εφεδρίνη, DHEA, βασοπρεσίνη, κ.α). Ο τρόπος δράσης τους σχετίζεται με διαδικασίες που είτε ενεργοποιούν περισσότερο τον μεταβολισμό του λίπους (λιπόλυση) είτε ενεργοποιούν την διαπερατότητα των κυτταρικών μεμβρανών. Άλλοι τρόποι δράσης είναι η θερμογένεση δηλαδή η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, η κινητικότητα των λιπαρών οξέων και η αντοχή του οργανισμού στην κόπωση της άσκησης.

Παρενέργειες

Σε γενικές γραμμές τα πιο ασφαλή λιποδιασπαστικά συμπληρώματα θεωρούνται αυτά που βασίζονται σε λιποτρόπες βιταμίνες της ομάδος Β και σε αμινοξέα όπως η L – καρνιτίνη, ενώ επικίνδυνα θεωρούνται όσα περιέχουν μα – χουάνγκ, εφεδρίνη και διουρητικά φάρμακα ή βότανα σε μεγάλες δόσεις. Κάθε ουσία μπορεί να έχει παρενέργειες σε υπερβολική χρήση της όπως και ο συνδυασμός πολλών διαφορετικών ουσιών. Οι παρενέργειες μπορούν να συμβούν ή και όχι και να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, να είναι ελαφριές ή έντονες, να αποδοθούν σε άλλα αίτια ή να μην γίνουν γρήγορα αντιληπτές. Προσοχή! Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε λιποδιασπαστικό συμπλήρωμα θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και να αποκλείσετε ότι έχετε ευαισθησία στις ουσίες που περιέχει το συμπλήρωμα ή ότι έχετε προβλήματα στο νευρικό σύστημα, στο στομάχι, τα νεφρά ή στην καρδιά. Τα προϊόντα που περιέχουν εφεδρίνη, καφεΐνη, μα-χουάνγκ, DHEA, ασπιρίνη και διουρητικά φάρμακα ή βότανα μπορούν να αποδειχτούν εξαιρετικά επικίνδυνα. Η εφεδρίνη και η ψευδοεφεδρίνη είναι απαγορευμένες ουσίες και συγκαταλέγονται στις ουσίες ντόπινγκ όπως και η καφεΐνη όταν ξεπερνά κάποια όρια.

Είναι τελικά οι λιποδιαλύτες αποτελεσματικοί;

H σωστή, άρα η ισορροπημένη διατροφή με αρνητικό ισοζύγιο (καταναλώνω λιγότερο από αυτό που ξοδεύω) με μικρά και συχνά γεύματα και η εξειδικευμένη προπόνηση με έμφαση στην αερόβια άσκηση είναι η απάντηση στην αποτελεσματικότητα κάποιων λιποδιαλυτών σκευασμάτων. Αυτό σημαίνει ότι ένα σκεύασμα από μόνο του δεν μπορεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες στον οργανισμό για την καύση λίπους ή την απώλεια βάρους. Παραμένει σε ηγετικό ρόλο η εξατομικευμένη διατροφή και η φυσική δραστηριότητα ως όπλο κατά της υπερβαρότητας, της παχυσαρκίας και των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη διατροφή.