Μπορεί η διατροφή μου να δράσει προστατευτικά απέναντι στις ιώσεις;

Η επιβίωση του οργανισμού μας εξαρτάται από τη συντονισμένη λειτουργία των ιστών και των οργάνων του, αλλά και από την προστασία του από εξωτερικούς παράγοντες, όπως τα βακτήρια,  τα παράσιτα και οι ιοί. O ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος είναι να αναγνωρίζει και να εμποδίζει την ανάπτυξη των μικροοργανισμών, δρώντας ευεργετικά στη λειτουργία των οργάνων και των ιστών του σώματός μας.

Η διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος, μέσω της κατανάλωσης αντιοξειδωτικών ουσιών. Τα αντιοξειδωτικά αποτελούν την ασπίδα προστασίας του κυττάρου απέναντι στην οξειδωτική καταστροφή που προκαλεί βλάβες στα κύτταρα.

Μελέτες έδειξαν ότι τα αντιοξειδωτικά εμποδίζουν την παραγωγή των ενεργών μορφών οξυγόνου (ROS), ή τερματίζουν άμεσα την ενεργό δράση τους, «συλλαμβάνοντας» τις ελεύθερες ρίζες και έχουν ενεργό ρόλο στους μηχανισμούς επιδιόρθωσης της κυτταρικής βλάβης. Τα ROS αποτελούν υποπροϊόντα του φυσιολογικού μεταβολισμού μας και  χρησιμοποιούνται από το ανοσοποιητικό μας σύστημα ως μέσο προσβολής των παθογόνων μικροοργανισμών. 

Τα κύτταρά μας περιέχουν έναν αριθμό αντιοξειδωτικών αμυντικών μηχανισμών για να ελαχιστοποιήσουν τις διακυμάνσεις των ROS. Όταν όμως η παραγωγή οξειδωτικών παραγόντων  αυξάνεται, ή οι αντιοξειδωτικοί μηχανισμοί του κυττάρου μειώνονται, προκαλείται διαταραχή αυτής της ισορροπίας, με επιβλαβείς συνέπειες για το κύτταρο και κατά επέκταση για τον οργανισμό μας.

Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια
για την προάσπιση του οργανισμού
από το οξειδωτικό στρες και
τις βλάβες που αυτό προκαλεί

Τα αντιοξειδωτικά που παρέχονται μέσω των τροφίμων  είναι:

  • Βιταμίνη Ε : Βρίσκεται στα φυτικά έλαια, στα ψάρια, στους ξηρούς καρπούς και σπόρους και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
  • Βιταμίνη C : Βρίσκεται σε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά όπως είναι η πιπεριά, η ντομάτα, τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, οι φράουλες, το μπρόκολο, ο μαϊντανός κ.ά.  
  • Καροτενοειδή: Είναι πρόδρομες ενώσεις της βιταμίνης Α. Βρίσκονται στα πράσινα, κίτρινα και κόκκινα φρούτα και λαχανικά, στο συκώτι, στη μαργαρίνη, στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.  
  • Ιχνοστοιχεία (σελήνιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρος):
    • Σελήνιο: Βρίσκεται στα ψάρια, στα οστρακοειδή, στα εντόσθια (συκώτι, νεφρά), στο κρέας, στα αβγά και στα δημητριακά.
    • Μαγγάνιο: Βρίσκεται στο μαύρο ψωμί, στα δημητριακά, στους ξηρούς καρπούς, στο τζίντζερ και στο τσάι. Επίσης, τα ζωικά προϊόντα περιέχουν μικρές ποσότητες μαγγανίου.
    • Ψευδάργυρος: Βρίσκεται στο κρέας, στα θαλασσινά, στο συκώτι και στα δημητριακά.
  • Φλαβονοειδή: Βρίσκoνται στο μπρόκολο, κρεμμύδι, μήλο, σταφύλι, κακάο, τσάι και κόκκινο κρασί.
  • Ω-3 λιπαρά οξέα: Βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια (σολομό, τόνο, σαρδέλα, ρέγκα, ξιφία, μουρούνα), στους ξηρούς καρπούς και σπόρους και στο ελαιόλαδο.

Επομένως, η κατάλληλη διατροφή δρα προστατευτικά απέναντι στους ιούς, όπως και στον COVIT-19. Βέβαια, κρίνεται αναγκαία η κατανάλωση ενός διαιτολογίου που να καλύπτει τις ενεργειακές μας ανάγκες και τις ανάγκες μας σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά. Ένας Διαιτολόγος-Διατροφολόγος μπορεί να σας κατευθύνει σε μια σωστή διαχείριση του καθημερινού σας διαιτολογίου.

Δε θα πρέπει όμως να ξεχνάμε
την αποφυγή του συγχρωτισμού,
τη χρήση της μάσκας
και την τήρηση των μέτρων υγιεινής προστασίας
έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις
για να μην προσβληθούμε από τους ιούς.