Όταν ιδρώνω… Αδυνατίζω;

Ο τίτλος του κειμένου είναι ένα ερώτημα που απασχολεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Αν θα ιδρώσω παραπάνω θα χάσω λίπος; Αν τυλίξω την κοιλιά μου με μεμβράνη θα κάψω το τοπικό λίπος;

Γράφει ο σύμβουλος διατροφής του Sociall.gr, Ευθύμης Ευγενής

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα απασχολούν τα άτομα που ξεκινούν τη διαδικασία απώλειας βάρους. Οι αστικοί μύθοι που κυκλοφορούν γι’αυτό είναι πολλοί και μερικές φορές επικίνδυνοι.

Η απάντηση στο ερώτημα αν θα ιδρώσω θα κάψω παραπάνω λίπος είναι όχι. Το λίπος γίνεται ενέργεια μέσω μιας μεταβολικής διαδικασίας για την παροχή ενέργειας.

Ο ιδρώτας είναι υγρά-νερό του σώματος που εκκρίνεται από τους ιδρωτοποιούς αδένες για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος π.χ. Το καλοκαίρι ιδρώνουμε περισσότερο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του περιβάλλοντος και το σώμα μέσω του ιδρώτα κρατάει τη θερμοκρασία του σταθερή.

Στην κοινή αντίληψη όμως, αυτός ο μύθος καλά κρατεί με αποτέλεσμα να γίνονται ανορθόδοξες πρακτικές εφίδρωσης.


Ανορθόδοξες πρακτικές εφίδρωσης

 • Ζώνες εφίδρωσης για τοπικά σημεία (κοιλιά-γλουτός)
 • Τύλιγμα με μεμβράνη σε συγκεκριμένα σημεία (κοιλιά, γλουτός, μπράτσο κ.α)
 • Κατάχρηση σάουνας με μεγαλύτερες θερμοκρασίες από το επιτρεπόμενο. (Η σωστή χρήση σάουνας μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή τοξινών και στην ελαστικότητα του δέρματος και όχι στην απώλεια βάρους)
 • Πολλά και χοντρά ρούχα κατά τη διάρκεια άσκησης

Το αποτέλεσμα μετά απ’όλα αυτά είναι η σημαντική έλλειψη υγρών που αφενός το βάρος στην ζυγαριά πέφτει προσωρινά αφετέρου μόλις γίνει η λήψη των υγρών-νερού επανέρχεται στο αρχικό του νούμερο. Άρα η αντίληψη του ιδρώτα και της καύσης λίπους είναι λανθασμένη και αυτές οι τακτικές μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή αφυδάτωση.


Παρενέργειες αφυδάτωσης

Η έλλειψη υγρών μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες για την υγεία όπως

 • Έντονη δίψα και σκληρό κολλώδες στόμα
 • Κούραση, σύγχυση, νεύρα κ.α.
 • Πονοκέφαλος ή σύγχυση
 • Ξηροφθαλμία ή θολή όραση
 • Ξηρή αφυδατωμένη επιδερμίδα
 • Σκουρόχρωμα ούρα
 • Μυϊκές κράμπες (λόγω έλλειψης ηλεκτρολυτών που ρυθμίζουν τις μυϊκές συσπάσεις π.χ. Na, K)
 • Πυρετός

Όπως είδαμε στα παραπάνω το μόνο που καταφέρνουμε με αυτού του είδους τις πρακτικές είναι να ταλαιπωρήσουμε το σώμα και το δέρμα μας γιατί δεν αναπνέει σωστά με αποτέλεσμα να μην χαθεί ουσιαστικό βάρος. Πολλοί θα ρωτήσουν τελικά πώς θα κάψω το λίπος και πώς θα αδυνατίσω;

Η απάντηση είναι με το αρνητικό ισοζύγιο θερμίδων, δηλαδή λαμβάνω λιγότερες από αυτές που χρειάζομαι και έτσι το αποθηκευμένο περίσσιο λίπος αξιοποιείται για την παραγωγή ενέργειας άρα ‘καίγεται’. Ο στόχος της απώλειας βάρους χρειάζεται να είναι ρεαλιστικός και βιώσιμος και όχι με τακτικές αστραπή που στην τελική δεν προσφέρουν ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η υγιεινή διατροφή, τα μικρά συχνά γεύματα, η συχνή κατανάλωση φρούτων λαχανικών, η μικρότερη ποσότητα φαγητού, η κατανάλωση αρκετού νερού σύμφωνα με τις ανάγκες και το περιβάλλον που ζει ο καθένας είναι η σωστή απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα.

Τέλος, η απώλεια βάρους και η καύση του λίπους είναι μια μακροχρόνια διαδικασία που η καλύτερη επιλογή που μπορεί να κάνει κάποιος, είναι η βοήθεια και οι συστάσεις από ειδικούς που μπορούν να ετοιμάσουν ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής ή άσκησης με στόχο την αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς και συντήρησης του απολεσθέντος βάρους.

Αν σας ενδιαφέρουν παρόμοια άρθρα Διατροφής και Ευ ζην, ακολουθήστε μας σε FacebookInstagram ή κάντε εγγραφή στο Newsletter μας!