Όταν ο στόχος για τη νέα χρονιά είναι: Η Υγιεινή Διατροφή

Οι τροφικές επιλογές και οι διαιτητικές συνήθειες των ανθρώπων είναι το τελικό αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης γενετικών, βιολογικών, ψυχολογικών, πολιτισμικών, οικονομικών και κοινωνικών παραμέτρων.

Αναφερόμενη στους βιολογικούς παράγοντες, οι επιλογές των τροφίμων που θα καταναλώσουμε, θα πρέπει να καλύπτουν τις ενεργειακές απαιτήσεις του οργανισμού μας αλλά και ταυτόχρονα, η επαρκής πρόσληψη νερού και θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία) θα πρέπει να προάγει τη συντήρηση και ανάπτυξή του, με απώτερο σκοπό την υγεία.

Με τον ερχομό του νέου έτους, η σκέψη για μια τροποποίηση της διατροφής μας, αποτελεί αναμφίβολα το πρώτο στάδιο για την υλοποίηση αυτού του στόχου. Ο καθορισμός εφικτών στόχων είναι σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη μιας υγιεινής διατροφής. Μια ισορροπημένη διατροφή που να περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων, θα προάγει την υγεία, ενώ παράλληλα θα δρα ευεργετικά στην πρόληψη της παχυσαρκίας και της χρόνιας νόσου. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες συστάσεις,  μια ισορροπημένη διατροφική πρόσληψη θα πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων που προέρχονται από τα ζωικά λίπη, το κόκκινο κρέας, το φοινικέλαιο και το γάλα καρύδας και αντικατάστασή τους από πολυακόρεστα, όπως τα φυτικά έλαια, τα πουλερικά και  το ψάρι.
  • Ελαχιστοποίηση των τρανς ακόρεστων λιπαρών οξέων, που βρίσκονται κυρίως στα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα τηγανιτά, τα μαγειρικά λίπη και τα αρτοσκευάσματα.
  • Περιορισμό της κατανάλωσης του αλατιού, όπου η κατανάλωσή του δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 5g ημερησίως.
  • Κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης: όπως ψωμιού, ζυμαρικών ρυζιού και δημητριακών.
  • Τα όσπρια που είναι πλούσια πηγή διαιτητικών ινών, συστήνεται η κατανάλωσή τους  1-2 φορές την εβδομάδα.
  • Αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, με κατανάλωση τουλάχιστον 2-3 μερίδες αντίστοιχα ημερησίως.
  • Κατανάλωση ανάλατων ξηρών καρπών γύρω στα 30g ημερησίως.
  • Κατανάλωση ψαριού 1-2 φορές την εβδομάδα.
  • Περιορισμό της κατανάλωσης των αναψυκτικών, των ροφημάτων που περιέχουν ζάχαρη και των γλυκών.
  • Περιορισμό της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, όπου η κατανάλωση  να περιορίζεται σε 10g/ημέρα για τις γυναίκες και 20g/ημέρα αλκοόλ για τους άνδρες.
  • Κατανάλωση 1,5-2 λίτρα νερού ημερησίως, με απώτερο σκοπό την ενυδάτωση και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Βέβαια, δε θα πρέπει να ξεχνούμε ότι η υγιεινή διατροφή δε σημαίνει ότι είναι και διαιτητική! Η αυξημένη κατανάλωση υγιεινών τροφίμων είναι δυνατόν να οδηγήσει σε επιπλέον πρόσληψη θερμίδων και κατεπέκταση κιλών. Η εξατομίκευση της ποσότητας του διαιτολογίου από το Διαιτολόγο-Διατροφολόγο θα παρέχει στον διαιτώμενο τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την προάσπιση της υγείας του και του φυσιολογικού σωματικού του βάρους.