Δυστυχώς, βρισκόμαστε ακόμη μια φορά κάτω από την σκιά ενός νέου lockdown. Διότι τα κρούσματα του ιού πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα κάνοντας όλη την επιστημονική κοινότητα να ανησυχεί.
Αυτό έχει επιφέρει στην οικονομία τρομερή ζημιά με τρομακτικές συνέπειες. Στόχος έγινε η εστίαση, η ψυχαγωγία και η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ. Ως συνέπεια την παραμονή μας στα σπίτια.
Όλο αυτό έχει συνέπεια στην πτώση της ψυχολογίας και επιφέρει συχνά επεισόδια υπερφαγίας, τα οποία ενδεδειγμένα υπήρξαν και στο πρώτο lockdown.
Tο φαγητό για πολλούς είναι μια ευχαρίστηση, μια απόλαυση και μια παρηγοριά. Οι πολλές ώρες παραμονής στο σπίτι και απραγίας μας οδηγούν συνήθως στα ντουλάπια της κουζίνας μασουλώντας με τις ώρες στον καναπέ.
Προσπαθώντας έτσι, ίσως να γεμίσει το κενό που έχει δημιουργηθεί λόγω της έλλειψης όλων των υπολοίπων. Όπως καταλαβαίνουμε όλοι αυτό αν γίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην υγεία και στην ευεξία μας.
Στόχος είναι να βγούμε λιγότερο αλώβητοι και με φυσιολογικό βάρος μετά την καραντίνα ή τον περιορισμό. Πως γίνεται όμως αυτό;
- Συνεδρίες εξ’ αποστάσεως ή συχνή επικοινωνία με έναν ειδικό διατροφής.
- Μαθαίνω να αναγνωρίζω και να ξεχωρίζω την πραγματική από τη συναισθηματική πείνα.
- Πραγματική πείνα, ξεκινάει ώρες μετά από το τελευταίο γεύμα σταδιακά και ικανοποιείται με οποιαδήποτε κατανάλωση τροφίμου.
- Συναισθηματική πείνα, ξεκινάει απότομα και ας έχει προηγηθεί λίγη ώρα πριν το τελευταίο γεύμα. Έντονη επιθυμία για συγκεκριμένα τρόφιμα π.χ. γλυκά λιπαρά αλμυρά σνακ κ.α. Μετά την κατανάλωση αυτών κακή διάθεση και τύψεις.
- Συνεχίζω να μαγειρεύω κανονικά όπως θα μαγείρευα και πριν το lockdown.
- Προσπαθώ να κρατήσω την φυσική μου δραστηριότητα υψηλή κάνοντας άσκηση στο σπίτι ή σε εξωτερικό χώρο, με μικρό συνωστισμό.
- Καταπολεμώ την αίσθηση της μοναξιάς με την συντροφιά ενός βιβλίου, μιας ταινίας με την επικοινωνία με φίλους. Όχι στο άσκοπο φτυάρισμα φαγητού που μόνο καλές συνέπειες δεν έχει.
- Επιλέγω να πειραματιστώ στην μαγειρική με υγιεινές συνταγές.
- Αναγνώριση και συνειδητοποίηση ότι η υπερκατανάλωση φαγητού δεν θα λύσει τα προβλήματα. Ίσως τα γλυκάνει προσωρινά.
- Παρακολουθώ το βάρος μου τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ελέγχοντας έτσι την κατάσταση αν έχει ξεφύγει ή όχι.
Όλα παραπάνω αποτελούν μερικά τρικ τα οποία θα βοηθήσουν να διατηρήσουμε το βάρος μας κατά την διάρκεια αυτής της δύσκολης κατάστασης που βιώνουμε όλοι μας. Άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλο αυτό γίνεται για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας και να παραμείνουμε υγιείς. Το μόνο που μένει να κάνουμε είναι να επιλέξουμε τον δυνατό μας σύμμαχο που είναι η υγιεινή διατροφή και η άσκηση.
Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά
Ο Ευθύμης Ευγενής είναι Σύμβουλος διατροφής με ειδίκευση στις τεχνικές τροποποίησης συμπεριφοράς και στον έλεγχο του βάρους. Έχει εκπαίδευση σε θέματα ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Διατηρεί χρόνιες συνεργασίες με γυμναστήρια και αθλητικούς συλλόγους. Στο Sociall.gr γράφει για θέματα διατροφής και βελτίωσης της υγείας μας.