Σνακ, ροφήματα και φαγητό για την παραλία

Το φετινό καλοκαίρι καλά κρατεί, με τον υδράργυρο να αγγίζει υψηλές θερμοκρασίες. Όλοι τρέχουμε να βρούμε ένα τόπο να δροσιστούμε όπως στο σπίτι μας με τα κλιματιστικά ή τους ανεμιστήρες και τα κρύα ντούζ, σε κάποιο βουνό κάτω από τα δέντρα και φυσικά πού αλλού, στον αγαπημένο προορισμό της παραλίας. Ο κόσμος σπεύδει για μια ανάσα δροσιάς και χαλάρωσης στις παραλίες όλης της χώρας. Παρ’ όλα αυτά 3 βασικά ερώτημα γεννιούνται στους διαιτώμενους μας ή σε όσους προσπαθούν να διατηρήσουν το βάρος τους φυσιολογικό.

  • Τι να φάω τόσες ώρες στην παραλία;
  • Tι ρόφημα να προτιμήσω;
  • Μπορώ να πάω μετά τη θάλασσα στην ταβέρνα;

Ας τα πάρουμε λοιπόν με την σειρά.

Τι να φάω τόσες ώρες στην παραλία;

Αυτή είναι η δεύτερη πιο συχνή ερώτηση μετά την ταβέρνα που ανησυχεί τον κόσμο. Συνήθως, οι ώρες παραμονής στην παραλία είναι αρκετές και σίγουρα από ένα σημείο και μετά η αίσθηση της πείνας γίνεται αισθητή. Η αρχή των πάντων είναι ένα καλό πρωινό π.χ. γιαούρτι με δημητριακά και φρούτο ή ψωμί ολικής με αβγό και φυσικό χυμό φρούτων κ.α. Έπειτα στην τσάντα θαλάσσης μπορούμε να προσθέσουμε εκτός από το αντιηλιακό και μερικά υγιεινά σνακ. Η επιλογή μας χρειάζεται να είναι σε τρόφιμα που δεν χαλάνε εύκολα από τη ζέστη όπως κριτσίνια ή κράκερ ολικής άλεσης, φρέσκα φρούτα ή αποξηραμένα, ξηρούς καρπούς κ.ά. Έτσι. μπορούμε να αναχαιτίσουμε την όρεξη μας με υγιεινά τρόφιμα και λιγότερες θερμίδες. Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι πότε δεν μπαίνουμε στη θάλασσα με τελείως γεμάτο στομάχι άρα οι ποσότητες πρέπει να είναι συγκεκριμένες έτσι ώστε να ελέγχεται η πείνα και η ενέργεια σε φυσιολογικό επίπεδο.

Τι ρόφημα να προτιμήσω;

Επίσης συχνή είναι αυτή η ερώτηση διότι με τόσο ζέστη το πρώτο πράγμα που αναζητάμε είναι κάτι να πιούμε. Η ενυδάτωση ειδικά την περίοδο του καύσωνα είναι απαραίτητη. Καλό θα ήταν να μην περιμένουμε πότε θα διψάσουμε για να πιούμε κάτι γιατί τότε ήδη το σώμα έχει αφυδατωθεί. Οι επιλογές μας εδώ πέρα από το άφθονο νερό είναι το κρύο τσάι χωρίς ζάχαρη, ο καφές με γλυκαντικό στέβια, ο φυσικός χυμός φρούτων κ.α. Ορθό θα ήταν να αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών γιατί πέρα από τις κενές θερμίδες που προσφέρει, προκαλεί αφυδάτωση και είναι κάτι που σίγουρα δεν το θέλουμε με αυτόν τον καύσωνα.

Μπορώ να πάω μετά τη θάλασσα στην ταβέρνα;   

Αυτή η ερώτηση είναι το νούμερο ένα και οι διαιτώμενοι περιμένουν με αγωνία την απάντηση. Φυσικά και μπορούμε να πάμε στην ταβέρνα μετά από την παραλία. Ωστόσο, αν θέλουμε να διατηρήσουμε το βάρος μας ή να μην διακόψουμε την πτωτική πορεία του βάρους μας θα πρέπει να προσέξουμε μερικά πράγματα. Το πρώτο πράγμα και βασικότερο βρίσκεται στις απαντήσεις των δύο προηγούμενων ερωτήσεων. Τι εννοούμε με αυτό; Ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα καλό και υγιεινό πρωινό. Έπειτα προμηθευόμαστε υγιεινά σνακ για την παραλία και κρατάμε τον οργανισμό μας ενυδατωμένο. Αν λοιπόν έχουμε ακολουθήσει όλα αυτά η ταβέρνα δεν θα πρέπει να μας τρομάζει. Διότι έχουμε φροντίσει να προσφέρουμε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα και διατηρήσαμε την όρεξη μας για φαγητό χαμηλή. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν μειώνουμε τις πιθανότητες για υπερκατανάλωση φαγητού στην ταβέρνα. Παρ’ όλα αυτά κι εκεί οι επιλογές μας χρειάζεται να είναι υγιεινές π.χ. να αποφύγουμε τα τηγανιτά και να επιλέγουμε τα ψητά, προτιμάμε σαλάτες και ψητά λαχανικά και όχι αλοιφές, τρώμε μόνο την μερίδα μας και καταναλώνουμε άφθονο νερό και λιγότερο αλκοόλ.  

Τέλος, το συμπέρασμα είναι ότι μπορούμε να χαρούμε την θάλασσα και τις διακοπές το καλοκαίρι χωρίς ιδιαίτερη στέρηση και άγχος. Η χαλάρωση και η διασκέδαση είναι απαραίτητη για όλους και ακόμη πιο σημαντική είναι η υγεία και η ευεξία που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας. Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!   

Πηγή Φωτογραφίας: Kenta Kikuchi