Τι να φάω στο Πασχαλινό Τραπέζι;

Ο τίτλος αυτού του κειμένου είναι μια συχνή ερώτηση που κάνουν οι διαιτώμενοι πριν από τις διακοπές του Πάσχα. Με αγωνία και άγχος μην τυχόν και καταστραφεί ο κόπος των προηγούμενων ημερών.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όταν ένα άτομο προσέχει την διατροφή του για μεγάλο διάστημα, ειδικά όταν είναι υπό παρακολούθηση ειδικού οι 1-2 ημέρες χαλαρότητας σίγουρα δεν αρκούν να κάψουν την προσπάθεια του προηγούμενου διαστήματος. Άρα αυτό δεν αποτελεί παράγοντα ανησυχίας για την αύξηση του βάρους. Ωστόσο, αυτό ισχύει όταν όντως οι χαλαρές ημέρες είναι 1-2 και όχι 1 εβδομάδα πριν και 1 εβδομάδα μετά, συνήθεια η οποία την συναντάμε συχνά στη κουλτούρα του λαού μας. Αυτό είναι αρκετό να πάμε ένα βήμα πίσω στην προσπάθεια που έχουμε κάνει. Παρ΄όλα αυτά η προσπάθεια απώλειας βάρους δεν σταματάει ποτέ και τα λάθη δεν είναι μη αναστρέψιμα.

Το πρακτικό και κύριο κομμάτι είναι η συμπεριφορά του κάθε ατόμου απέναντι στις διάφορες πασχαλινές λιχουδιές. Ας μην ξεχνάμε ότι αρκετή μερίδα του πληθυσμού ακολουθεί την νηστεία της Σαρακοστής και σε αυτά τα άτομα η προσοχή χρειάζεται να είναι μεγαλύτερη στο πασχαλινό τραπέζι και στην θέα του παραδοσιακού οβελία. Διότι είναι γεύμα πλούσιο σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά τα οποία θα πέσουν σαν ¨βόμβα¨ στο άμαθο για ημέρες στομάχι σε ζωικά έλαια και πρωτεΐνη. Όμως, αυτό ισχύει και σε άτομα που δεν ακολούθησαν φυτοφαγική διατροφή 40 ημερών. Οι μεγάλες ποσότητες φαγητού και αλκοόλ μπορούν να προκαλέσουν έντονη δυσφορία στο πεπτικό με αποτέλεσμα να χαλάσει η διάθεση και το κέφι του ατόμου τη γιορτινή ημέρα του Πάσχα.

Ενδεικτικό πλάνο επιλογής και διαχείρισης του φαγητού την ανάσταση και την ημέρα του Πάσχα.

Μ. Σάββατο βράδυ πριν την Ανάσταση – 1 κούπα γάλα ή 2 μικρά παξιμάδια + 1 κομμάτι τυρί χαμηλών λιπαρών (αυτό το μικρό σνακ θα ελέγξει την πείνα μέχρι την επιστροφή στο σπίτι)

Μ. Σάββατο βράδυ μετά την Ανάσταση – 1 πιάτο μαγειρίτσα (είναι αρκετό για τελευταίο γεύμα πριν τον ύπνο)

Κυριακή του Πάσχα πρωί- 1 κομμάτι τσουρέκι + 1 κόκκινο αβγό

Μεσημέρι – Περιορίζουμε το φαγητό μας στο πιάτο που έχουμε μπροστά μας (το 25% του πιάτου να είναι το κρέας, το άλλο 25% να είναι το άμυλο (ψωμί, πατάτες κ.α.) και το 50% πράσινη σαλάτα) Με αυτό τον τρόπο τρώμε απ΄όλες τις ομάδες τροφίμων ελέγχοντας την ποσότητα. 1-2 ποτήρια αλκοόλ και προαιρετικά 1 μικρό γλυκό.

Βραδινό 1 σαλάτα πράσινη με λίγο κρέας από το μεσημέρι (απομακρύνουμε το ορατό λίπος) + 1 παξιμάδι.

*Στα ενδιάμεσα γεύματα αν κάποιος πεινάσει μπορεί να επιλέξει ένα φρέσκο φρούτο εποχής.

Ο σκοπός των γιορτών γενικότερα είναι να συναντήσουμε και να περάσουμε χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και όχι να πέσουμε με τα μούτρα στο φαγητό. Όπως βλέπουμε στο παραπάνω πλάνο μπορούμε να απολαύσουμε τα πάντα αλλά χωρίς να προκαλέσουμε πρόβλημα. Τέλος, μπορούμε πριν ή μετά το πασχαλινό γεύμα να έχουμε πάει μια βόλτα για περπάτημα, ποδήλατο ή κάποιο παιχνίδι (μηλάκια κ.α.)

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλους!

*το παραπάνω πλάνο δεν είναι εξατομικευμένο αποτελεί παράδειγμα κατανόησης των συστάσεων.