Τα superfoods (υπερτροφές) είναι  τρόφιμα που περιέχουν αυξημένη συγκέντρωση μικροθρεπτικών συστατικών, ωφέλιμων για την υγεία του ανθρώπου και υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι παρουσιάζουν άμεση συσχέτιση με την πρόληψη ορισμένων ασθενειών.

σταφίδες

Η μαύρη σταφίδα είναι το αποξηραμένο φρούτο του σταφυλιού, που ανήκει σε αυτή την κατηγορία γιατί περιέχει πολυφαινόλες (φλαβινοειδή, προανθοκυανιδίνες, προκυανιδίνες, ανθοκυανίνες, ρεσβερατρόλη) που της αποδίδουν:

  • αντιοξειδωτική
  • αντιφλεγμονώδη
  • αντιγηραντική και
  • αντικαρκινική δράση.

Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες έχουν ευεργετική επίδραση στην καρδιαγγειακή προστασία, στη μείωση του κινδύνου της αθηροσκλήρωσης, της LDL χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Επιπρόσθετα, λόγω της ρεσβερατρόλης που περιέχει, έχει αντικαρκινική δράση.

Είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες που δρουν ευεργετικά:

  • στην ομαλή λειτουργία του εντέρου
  • στη μείωση της χοληστερόλης και
  • στη δημιουργία του αισθήματος κορεσμού, με αποτέλεσμα την καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Είναι ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή σε σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο.

Δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα και η φρουκτόζη που περιέχει είναι φυσικής προέλευσης, με χαληλό γλυκαιμικό δείκτη (64) σε σύγκριση με τη γλυκόζη (100) και το μέλι (90). Για το λόγο αυτό, μπορεί να καταναλωθεί από όλα τα άτομα και να αποτελέσει ένα υγιεινό  υποκατάστατο της ζάχαρης.

Η διατροφική αξία της μαύρης σταφίδας ανά 100g:

Ενέργεια: 296 kcal
Πρωτείνες: 2,5 g
Λιπίδια: 0,5 g
Υδατάνθρακες: 78,5 g
Διαιτητικές ίνες: 6,8 g
Ασβέστιο: 28 mg
Σίδηρος: 2,6 mg
Μαγνήσιο: 30 mg
Φωσφόρος: 75 mg
Κάλιο: 825 mg
Νάτριο: 28 mg
Βιταμίνη C: 5,4 mg
Νιασίνη: 1,1 mg
Φυλλικό οξύ: 3 μg

H κατανάλωσή της μαύρης σταφίδας μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα σε όλα τα γεύματα του ημερήσιου διαιτολογίου μας:

  • Στο Πρωινό γεύμα: μέσα στα δημητρικά πρωινού (μούσλι, βρώμη, νιφάδες καλαμποκιού)
  • Στο μεσημεριανό ή το βραδινό γεύμα: μέσα στη σαλάτα και στο μαγειρεμένο φαγητό (όπως ρύζι, πλιγούρι, κους-κους, κινόα, κεχρί, κρέας κοκκινιστό, ψάρι πλακί) προσδίνοντας γλυκύτητα  ή/ και εξισορροπώντας τη γεύση του.
  • Ως σνακ: που μπορεί να καταναλωθεί μόνο του ή σε συνδυασμό με ένα γιαούρτι, ένα φρέσκο φρούτο ή ξηρούς καρπούς ή μέσα σε smoοthies.
  • Ως επιδόρπιο – γλυκό: όπως σταφιδόψωμο, μπάρα, κέικ, μπισκότο.

Τέλος, ένας σημαντικός παράγοντας που προάγει την κατανάλωσή της είναι η τιμή. Είναι ένα οικονομικό superfood, που μπορούμε να έχουμε την «πολυτέλεια» για καθημερινή κατανάλωση!

Επομένως, μια ποσότητα σταφίδας 2 κουταλιών της σούπας,  μπορεί κάλλιστα να καταναλωθεί μέσα στην ημέρα και να γίνει ο σύμμαχός μας στην υγιεινή διατροφή αλλά και στην προάσπιση της υγείας μας!

Αν σας ενδιαφέρουν παρόμοια άρθρα Διατροφής και Ευ ζην, ακολουθήστε μας σε FacebookInstagram ή κάντε εγγραφή στο Newsletter μας!