Από τα πιο γνωστά καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η υπέρταση. Όλοι έχουμε δει έστω για μια φορά στην ζωή μας τους παππούδες ή τις γιαγιάδες μας να την μετράνε με το γνωστό μας πιεσόμετρο. Μπορεί να το ακούμε συχνά και να το θεωρούμε σχεδόν δεδομένο ότι από μια ηλικία και μετά θα την αποκτήσουμε. Παρ’ όλα αυτά εγκυμονεί πολλούς κινδύνους όπως θανατηφόρες αναπηρικές παθήσεις όταν η κατάσταση είναι για χρόνια μη ελεγχόμενη.
H αυξημένη αρτηριακή πίεση ή υπέρταση είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα μεγάλων αρτηριών και αγγείων κατά την μεταφορά του σε διάφορα όργανα του σώματος. Άρα η υπέρταση είναι η σταθερά αυξημένη πίεση του αίματος.
Η καταγραφή της υπέρτασης έχει δύο ρυθμούς την συστολική (μεγάλη) και η διαστολική (μικρή). Η συστολική είναι όταν το αίμα πάει από την καρδιά στα αγγεία και η διαστολική όταν χαλαρώνει η καρδιά για να δεχθεί το αίμα πίσω. Οι φυσιολογικές τιμές της συστολικής είναι 120-129mmHg και της διαστολικής 80-89mmHg.
Η υπέρταση μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες όπως παθήσεις του μυοκαρδίου, άγχος, κληρονομικότητα και κακή διατροφή. Άρα πέρα από κατασκευασμένα φάρμακα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την υπέρταση μέσω της διατροφής.
Προσοχή λοιπόν στην χρήση του αλατιού (CLNa) το οποίο εκτός από την εμπορική του μορφή, βρίσκεται στα αλλαντικά, στο κόκκινο κρέας, στα παστά, στους ζωμούς και σε κάποια γαλακτοκομικά όπως π.χ. η φέτα.
Τα τρόφιμα που είναι κατά της υπέρτασης είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία περιέχουν πολύ κάλιο που δημιουργεί διαστολή των αγγείων εν αντιθέσει με το νάτριο που κάνει το ακριβώς αντίθετο.
Καλή θα ήταν η κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών όπως πχ γάλα, γιαούρτι, ανθότυρο. Το σκόρδο είναι κατάλληλο για τους υπερτασικούς διότι η αλλισίνη που περιέχει έχει τρομερές αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες. Τέλος, η μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική θεραπεία κατά της υπέρτασης είναι η απώλεια βάρους, η μείωση τον κορεσμένων λιπαρών (κόκκινο κρέας, αλλαντικά, πλήρη γαλακτοκομικά, βούτυρο) και η κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών και υγρών (νερού, φυσικών χυμών, ροφήματα κ.α.)
Τελικά, για ακόμη μια φορά η σωστή διατροφή γίνεται ένα δυνατό όπλο ενάντια σε μια νόσο που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους.
Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά
Ο Ευθύμης Ευγενής είναι Σύμβουλος διατροφής με ειδίκευση στις τεχνικές τροποποίησης συμπεριφοράς και στον έλεγχο του βάρους. Έχει εκπαίδευση σε θέματα ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Διατηρεί χρόνιες συνεργασίες με γυμναστήρια και αθλητικούς συλλόγους. Στο Sociall.gr γράφει για θέματα διατροφής και βελτίωσης της υγείας μας.