Πώς η σκέψη μας δίνει ταυτότητα στις καταστάσεις

Ο δρ. Βέρνερ Φον Μπράουν είπε ότι οι φυσικοί νόμοι του σύμπαντος είναι τόσο συγκεκριμένοι που δεν έχουμε καμία δυσκολία σήμερα να κατασκευάσουμε ένα διαστημόπλοιο, να στείλουμε κάποιον στο φεγγάρι και να χρονομετρήσουμε την προσελήνωση με ακρίβεια κλάσματος του δευτερολέπτου.

Ο νόμος στον οποίο αναφέρομαι είναι ο νόμος της πολικότητας ή των αντιθέτων. Αν είναι μεγάλη η απόσταση για την κορυφή ενός κτιρίου τότε είναι μεγάλη και η απόσταση για το χαμηλότερο σημείο του. Δεν είναι μόνο αντίθετα είναι ίσα και αντίθετα.

 Ό.τι συμβαίνει στη ζωή μας που μοιάζει αρνητικό,  έχε στο νου σου ότι πρέπει να έχει και θετική πλευρά.

Η πλειονότητα του πληθυσμού μοιάζει πνευματικά προγραμματισμένη να αγνοεί την θετική πλευρά και να εστιάζει στην αρνητική. Αυτό συμβαίνει γιατί το μυαλό μας είναι σχεδιασμένο να μας προστατεύει, είναι το βασικό όργανο επιβίωσης, οπότε οτιδήποτε είναι έξω από τη ζώνη ασφαλείας μας μοιάζει απειλητικό.

Φοβόμαστε το άγνωστο γιατί δεν μας είναι οικείο, η αλλαγή ακόμα και αν είναι για το καλό μας, μας ξενίζει γιατί τελικά δεν ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε ή αν θα πάει καλά.

Η αλλαγή όμως είναι η μόνη σταθερά στη ζωή ακόμα και αν φαντάζει άσχημη είναι εκεί για να μας δείξει μια νέα οπτική, να μας ταρακουνήσει και να μας αφυπνίσει. Όσο πιο εύκολα την αποδεχτούμε, αναγνωρίζοντας την, ως μέρος της ζωής τόσο πιο γρήγορα θα απολαύσουμε όλα τα καλά που έχει να μας προσφέρει.

Το κλειδί είναι η εστίαση, δεν είναι τυχαία η έκφραση «ό,τι γίνεται είναι για καλό», η ερώτηση λοιπόν είναι τι καλό έχει να μου προσφέρει η συγκεκριμένη κατάσταση;

Τι έμαθα για τον εαυτό μου; Tι μπορώ να βελτιώσω;

Πώς μπορώ να εξελιχθώ μέσα από αυτό;

Τι συναισθήματα έχω; Μπορώ να ανοίξω τον εαυτό μου σε αυτά;

Να τα βιώσω, να τα κατανοήσω, να τα εκφράσω;

Τι μου λένε για εμένα, για την ζωή μου, τους στόχους μου;

Κάνουμε πάνω από 60.000 σκέψεις την ημέρα, έρευνα έχει δείξει ότι το 80% είναι αρνητικές ενώ το 90% από αυτές είναι επαναλαμβανόμενες, οπότε με το να κάνουμε τις ίδιες σκέψεις παράγουμε τα ίδια αποτελέσματα. Αν αυτές οι σκέψεις είναι ανησυχίες ή πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, σκέψου πως μας επηρεάζουν και το χειρότερο είναι ότι πιθανότατα να μην συμβούν. Συνηθίζοντας όμως να παράγουμε αρνητικές σκέψεις ακόμα και αν δεν συμβεί αυτό που σκεφτήκαμε, θα βρούμε κάτι άλλο για να μας ανησυχήσει.

Ας σπάσουμε λοιπόν αυτή τη συνήθεια κτίζοντας μια νέα στη θέση της! Πραγματοποιώντας μια αλλαγή στην σκέψη ή στις πεποιθήσεις που μας διακατέχουν θα διαπιστώσουμε μια τεράστια αλλαγή στη συμπεριφορά μας.

Οι σκέψεις που κάνεις σε βοηθούν να εξελιχθείς ή σου προκαλούν δυσαρέσκεια;

Αν όχι, βρες τη θετική πλευρά, τι μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις την κατάσταση, διάβασε βιβλία, εξασκήσου πάνω στο αντικείμενο που εργάζεσαι, πήγαινε ένα περίπατο, ξεκίνα ένα σπορ ή ένα χόμπι που αναβάλεις ή προγραμμάτισε το ταξίδι που πάντα έλεγες ότι ήθελες να κάνεις. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να εστιάσεις στα πράγματα που μπορείς να ελέγξεις. Ότι δεν περνάει από το χέρι μας, δεν υπάρχει λόγος να αναλώνουμε την ενέργεια μας, όπως το να σκεφτόμαστε το παρελθόν ή τι θα συμβεί στο μέλλον. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στο παρόν μας!

Γνώρισε τον εαυτό σου, άκουσε τον, δες τις ανάγκες σου, οι ρυθμοί της καθημερινότητας μας είναι τόσο γρήγοροι που ξεχνάμε να εστιάσουμε στο τι έχουμε πραγματικά ανάγκη και τι θέλουμε να κάνουμε ΤΩΡΑ. Αφιερώστε δέκα λεπτά την ημέρα στον εαυτό σας, μείνετε ήρεμοι και ακούστε τον, γνωρίστε τον, αναρωτηθείτε τι θα ήθελα τώρα, δώστε το εσείς πρώτα σε εσάς, μην περιμένετε από τους άλλους.

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι είναι αυτό που πραγματικά θέλουν, για αυτό και δεν το παίρνουν!

Πάντα να ονειρεύεστε και να στοχεύετε ψηλότερα από εκεί που μπορείτε να φτάσετε.Μην προσπαθείτε να γίνετε καλύτεροι από τους άλλους αλλά από τον ίδιο σας τον Εαυτό .

Μην δεχόσαστε ως δεδομένο το έτσι είναι τα πράγματα, ο καθένας από εμάς έχει το δικό του τρόπο που αντιλαμβάνεται τα πράγματα και με βάση αυτό κρίνει. Φρόντισε ο δικός σου να σε προτρέπει να εξελίσσεσαι.