Πώς να ελέγχουμε τις δυσάρεστες σκέψεις;

Κάθε κατάσταση, κάθε γεγονός στη ζωή μας, αποκτά τόση αξία όσο εμείς του δίνουμε, συνεπώς προκαλεί τόσο άγχος όσο εμείς του επιτρέπουμε. Εμείς δίνουμε τη δύναμη στους ανθρώπους και στα γεγονότα να μας επηρεάζουν. Φυσικά δεν αναφέρομαι στα μοιραία γεγονότα αλλά σε αυτά που μπορούμε να πούμε ως εδώ, δεν πάει άλλο και να αλλάξουμε πορεία.

Μπορούμε λοιπόν είτε να υιοθετήσουμε στάσεις και απόψεις είτε ακόμα καλύτερα να προσπαθήσουμε να βρούμε τις δικές μας αλήθειες, τον δικό μας τρόπο σκέψης και να απαλλαχτούμε από ό,τι μας βασανίζει.

Μην ξεχνάμε ότι το ίδιο το άτομο κρίνει τα ίδια γεγονότα διαφορετικά, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, ανάλογα με τις συνθήκες, το χρόνο στην προσωπική του καλλιέργεια και τις σκέψεις -προβληματισμούς πάνω στην προσωπική του εξέλιξη.

Αυτό που μας αναστατώνει πραγματικά δεν είναι τα ίδια τα γεγονότα, αλλά η αντίληψη που έχουμε για αυτά. Αν αυτή η αντίληψη μεταβληθεί τότε θα αλλάξει και ο βαθμός του άγχους που νιώθουμε. Ένας πολύ καλός τρόπος για να το καταφέρουμε είναι να εξετάσουμε κατά πόσο η κατάσταση ή το γεγονός που μας απασχολεί είναι όντως τόσο αρνητικά όσο νομίζουμε ή για αυτό οφείλονται ορισμένες σκέψεις μας.

Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας τρεις ερωτήσεις:

1. Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί; Είναι απόλυτη αλήθεια αυτό;

* Μην ξεχνάς ότι το 90 % των πραγμάτων για τα οποία ανησυχούμε δεν     συμβαίνουν ποτέ!

2. Ποιο είναι το καλύτερο που μπορεί να συμβεί;

3. Ποιο είναι το πιο πιθανό να συμβεί;

Ανεξαρτήτως όμως όλων αυτών αλλά και σε άμεση συνάρτηση με τα παραπάνω, σημαντικό ρόλο έχει η αυτοπεποίθηση που νιώθουμε και έχει να κάνει με την εσωτερική μας διερεύνηση και με το πόσο καλά γνωρίζω εγώ τον εαυτό μου. Αξιολογώντας εμένα και τις καταστάσεις με βάση την δική μου αλήθεια, την αγάπη και όχι με οδηγό τον εγωισμό μου και τις γνώμες των άλλων. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σκεφτείς άσχημα αναρωτήσου: Αυτό που σκέφτομαι είναι η απόλυτη αλήθεια; Όταν  βρίσκεσαι σε πολύ καλή ψυχολογία και νιώθεις σιγουριά, αυτοπεποίθηση, ότι έχεις τον έλεγχο, δεν πιστεύεις περισσότερο στον εαυτό σου; Δεν πιστεύεις πως εκείνη την στιγμή μπορείς να καταφέρεις τα πάντα;  Άρα, τα πάντα ξεκινούν από την ψυχολογική μας κατάσταση! Όταν νιώθουμε καλά, έχουμε πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχουμε όλα όσα θέλουμε! Πώς θα το κάνουμε αυτό;

Μαθαίνοντας να ελέγχουμε την ψυχολογική μας κατάσταση, να νιώθουμε σιγουριά και αυτοπεποίθηση όταν και όποτε θέλουμε!

 Σκέψεις – συναίσθημα – συμπεριφορά!

Οι σκέψεις πυροδοτούν ένα συναίσθημα και το συναίσθημα σε μια συμπεριφορά και το αντίστροφο. Η συμπεριφορά οδηγεί σε συναίσθημα και το συναίσθημα οδηγεί σε σκέψεις! Αλλάζοντας την σκέψη και την φυσιολογία μας ,κάνοντας κάποια κίνηση ή άσκηση σπάμε το αρνητικό αυτό μοτίβο. Κάνοντας λοιπόν κάτι που μας γεμίζει ενέργεια ή μας φτιάχνει τη διάθεση, με την επανάληψη αυτό μπαίνει στην ρουτίνα μας και βοηθάει στο να μην στεκόμαστε στην σκέψη αυτή, αγνοώντας την!

Ανάλογα με το τι πιστεύουμε για τον εαυτό μας, αν μπορούμε να τα καταφέρουμε ή όχι, αν αξίζουμε ή όχι, και με την σιγουριά και την αυτοπεποίθηση που νιώθουμε εκείνη την στιγμή, θα χρησιμοποιήσουμε διαφορετικό ποσοστό από τις δυνατότητες μας. Μην ξεχνάς ότι η συμπεριφορά είναι ένας καθρέφτης όπου ο καθένας δείχνει την εικόνα του. Όποτε διάλεξε τις σκέψεις που θα κάνεις και δεσμεύσου απέναντι στον εαυτό σου  και στον στόχο σου.

Όσο πιο κοντά πλησιάζουμε σε μια απόφαση ή σε ένα στόχο είναι απόλυτα φυσιολογικό οι αρνητικές σκέψεις να μας κυριεύουν, γιατί οι δυσκολίες μεγαλώνουν. Βάλε τα δυνατά σου λοιπόν, θέσε το στόχο σου, αξιολόγησε την κατάσταση, εστίασε στην εξέλιξη και όχι στο αποτέλεσμα.  Δεν υπάρχει τίποτα μόνο καλό ή κακό, η σκέψη μας είναι αυτή που δίνει ταυτότητα.       

Πηγή κύριας φωτογραφίας