Έχει συμβεί σε όλους μας να μπούμε σε ένα δωμάτιο για να πάρουμε κάτι και να ξεχάσουμε για ποιο λόγο μπήκαμε εκεί, λέγοντας «εγώ τώρα τι ήθελα να κάνω» ή να μας συστήσουν σε κάποιο άνθρωπο και να μη θυμόμαστε το όνομα του μετά από ένα λεπτό.
Η βραχυπρόθεσμη μνήμη επιδεινώνεται όσο μεγαλώνουμε, άλλα πράγματα τα θυμόμαστε για κλάσματα δευτερολέπτου και άλλα για μια ολόκληρη ζωή. Κάποιες αναμνήσεις τις ξεχνάμε συνειδητά και κάποιες μπορούμε να τις επαναφέρουμε με τεχνικές όπως η ύπνωση.
Τα μάτια μας και τα αυτιά μας δέχονται ένα καταιγισμό πληροφοριών καθημερινά, οπότε ο εγκέφαλος μας αποφασίζει τι θα μεταφερθεί στη μακροπρόθεσμη μνήμη, τι θα αγνοηθεί και ότι μας φαίνεται χρήσιμο αποθηκεύεται στη βραχυπρόθεσμη μνήμη για να χρησιμοποιηθεί
.
Είναι το είδος της μνήμης που σου επιτρέπει να θυμάσαι γιατί μπήκες στο δωμάτιο ή το όνομα του ανθρώπου, που μόλις γνώρισες.
Η μνήμη αυτή κρατάει γύρω στα 15 με 30 δευτερόλεπτα, για αυτό αν για να πάμε τελικά στο δωμάτιο χρειαζόμαστε πιο πολύ χρόνο ή αν δεν αποφασίσουμε συνειδητά να θυμόμαστε το όνομα του ανθρώπου, που γνωρίσαμε, θα το έχουμε ξεχάσει!
O Stephen Wiltshire είναι αυτιστικός, έχει την εκπληκτική ικανότητα να θυμάται και να σχεδιάζει τη γραμμή των κτιρίων στον ορίζοντα μιας πόλης με ακρίβεια, αρκεί να τη δει μόνο μια φορά από ελικόπτερο
Η βραχυπρόθεσμη μνήμη είναι ακουστική και μπορεί να διατηρήσει γύρω στα 7 στοιχεία, για αυτό αν θέλουμε να τα θυμηθούμε πρέπει να επαναλάβουμε συνειδητά τις λέξεις στο μυαλό μας.
Η μακροπρόθεσμη μνήμη βασίζεται στο νόημα και όχι στην απεριόριστη χωρητικότητα και μπορεί να αποθηκεύσει πιο εύκολα λέξεις με παρόμοια ηχητική χροιά παρά με ίδιο νόημα.
Για αυτό το λόγο πρέπει να αναλύουμε και να κατανοούμε τις πληροφορίες που θέλουμε, ειδικά όταν πρόκειται για επιπλέον γνώση ή για την εργασία μας και όχι απλά να τις επαναλαμβάνουμε .
Το να συνδέουμε τη νέα γνώση με την ήδη υπάρχουσα μας βοηθάει στον σχηματισμό μακροπρόθεσμων αναμνήσεων.
Υπάρχουν διάφορα είδη μνήμης, το ένα είναι η διαδικαστική μνήμη , που περιλαμβάνει τον τρόπο που κάνουμε κάτι, όπως το να γράφουμε ή να κάνουμε ποδήλατο.
Άλλα είδη μνήμης είναι η νοερή απεικόνιση την οποία χρησιμοποιούμε για να φέρουμε ένα γεγονός που συμβαίνει στο μυαλό μας, όπως έγινε ή για να φανταστούμε πως θέλουμε μια κατάσταση να εξελιχθεί, το πως θα είναι τα πράγματα όταν θα πραγματοποιηθεί ένας στόχος μας, κάτι το οποίο κάνουμε μέσα από την coaching διαδικασία.
Τι είναι αυτό που θα συμβαίνει διαφορετικά, πως θα βλέπουμε εμείς τον εαυτό μας και πως οι άλλοι εμάς;
Όταν μιλάμε για μνήμη συνήθως αναφερόμαστε στην δηλωτική, δηλαδή το πως έχουμε βιώσει καταστάσεις σε διαφορετικά μέρη και χρονικά διαστήματα της ζωής μας.
Το ενδιαφέρον σε όλα αυτά είναι ότι η μνήμη μας λειτουργεί με ανακατασκευαστικό τρόπο, επειδή οι πληροφορίες αποθηκεύονται σε διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου μας, οπότε κάθε φορά ανακτώνται από την αρχή.
Επίσης πολλές φορές δύο άνθρωποι που ήταν παρόντες στο ίδιο γεγονός μπορούν να το διηγηθούν διαφορετικά και αυτό οφείλεται ότι ο καθένας μας έχει διαφορετικό τρόπο αντίληψης, αξιολογώντας μέσα από το δικό του πρίσμα, επιλέγει ουσιαστικά τον τρόπο που θα δει την πραγματικότητα.
Δεν βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι, βλέπουμε τα πράγματα όπως είμαστε εμείς, Khalil Gibran
Πηγή: Νextsteps.gr
Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά
Είμαι απόφοιτη του τμήματος Πληροφορικής και Μ.Μ.Ε, ΑΤΕΙ Πατρών, κατέχω το πτυχίο Life Coaching στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, συνεχίζω τις σπουδές μου στο Certificate in Coaching AC-Accredited και σε Εναλλακτικές Ψυχολογικές θεραπείες (mindfulness, ύπνωση, χοροθεραπεία, Θετική ψυχολογία, διαλογισμό και τεχνικές χαλάρωσης). Σκοπός μου είναι η αυτοβελτίωση, η προσωπική ανάπτυξη και η απελευθέρωση του δυναμικού των ανθρώπων για την επίτευξη των στόχων τους. Αυτό που επιθυμώ είναι μέσα από τα κείμενα και την συνεργασία μας, το άτομο να αναπτύξει μια θετική εικόνα για τον εαυτό του, ενισχύοντας την αυτογνωσία και την ενδυνάμωση του, αξιοποιώντας την για την αλλαγή που θέλει να επιτύχει, έχοντας συναισθηματική συνειδητότητα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη του εαυτού του.