Το αντίθετο του θάρρους δεν είναι η δειλία είναι η συμμόρφωση

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η έλλειψη δράσης προκαλεί ασφάλεια και σπάνια δημιουργεί προβλήματα. Αρνούνται να αναλογιστούν διάφορες ιδέες γιατί δεν είναι σίγουροι με ποιο τρόπο να τις υλοποιήσουν.

Ποτέ μην απορρίπτετε ένα στόχο επειδή δεν έχετε πλήρη εικόνα, όλο το εργατικό δυναμικό ή την εξειδίκευση για να το πραγματοποιήσετε. Θέστε απόλυτα σαφής στόχους για τη ζωή σας, επικεντρωθείτε σε αυτούς και μην αναλώνεστε στο πώς θα πραγματοποιηθούν. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να επιμείνετε στη διαδικασία, δημιουργήστε την εικόνα του αποτελέσματος που θέλετε να έχετε, οργανώστε ένα πλάνο (μηνιαίο ή εβδομαδιαίο ακόμα καλύτερα)  και αρχίστε να υλοποιείτε τα βήματα που θέτετε.

Η πίστη στην ιδέα σας και η μέθοδος με την οποία θα την πραγματοποιήσετε θα έρθει, αρκεί να επιμείνετε. Ο Καρλάιλ είπε:

«Πηγαίνετε στο πιο μακρινό σημείο που μπορείτε να δείτε. Όταν φτάσετε, θα δείτε ότι μπορείτε να πάτε ακόμα πιο πέρα».

Τίποτα σπουδαίο δεν γίνεται από όσους διστάζουν και επιζητούν τη σιγουριά. Εκατομμύρια άνθρωποι περνούν τη ζωή τους προσπαθώντας να κάνουν αυτό που θέλουν οι άλλοι και να κάνουν αυτό που περιμένουν οι άλλοι από εκείνους. Πιέζουν τον εαυτό τους να υιοθετήσουν συμπεριφορικά μοτίβα που ορίστηκαν για και από ανθρώπους με εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες από τη δική τους.

Προσπαθώντας να προσαρμοστούν σε αυτά τα μοτίβα, χάνουν την ατομικότητα τους, είναι δυσαρεστημένοι και ψάχνουν την ταυτότητας σε περιοριστικές καταστάσεις και  ανθρώπους που είναι σε αντίθεση με τις επιθυμίες τους.

Γιατί;

Γιατί χρειάζεται κουράγιο να ακολουθήσεις τα θέλω σου, να κινηθείς μόνος και να ξεχωρίσεις ανεξαρτήτως από το τι κάνουν οι άλλοι γύρω σου.

Έχουμε την τάση να ακολουθούμε το πλήθος γιατί αυτό μας έμαθαν να κάνουμε. Στο σχολείο μας έμαθαν να ακολουθούμε τους άλλους για να είμαστε αρεστοί. H κοινωνία είναι με τέτοιο τρόπο δομημένη που μας μαθαίνει να υπακούμε για να είμαστε μέρη του συνόλου ακόμα και όταν αυτά που προστάζει έρχονται κόντρα στις αξίες μας και στην ελευθερία μας. Δεν μας έμαθαν να διαφοροποιούμαστε, να διαφωνούμε, να διεκδικούμε και να έχουμε τη δική μας θέση. Έτσι χάνουμε τον εαυτό μας, ταραζόμαστε χωρίς να το επικοινωνούμε. Γιατί;

Γιατί η σύγκρουση θα με κάνει να φαίνομαι κακός, άδικος, λάθος, ανεπιθύμητος. Κανείς δεν με έμαθε ότι αν λέω απλά τη γνώμη μου ή εκφράζω αυτό που θέλω, είμαι ο εαυτός μου και διεκδικώ την αλήθεια μου. Είναι κακό αυτό;

Για κάποιους ναι, για κάποιους άλλους όχι. Κάποιοι άνθρωποι δεν ξεπέρασαν ποτέ αυτή τη συνήθεια και δεν ανέπτυξαν ποτέ την ατομικότητα τους.

Θαυμάζουμε όλους τους θαρραλέους ανθρώπους και συχνά θεωρούμε δειλούς όσους δεν έχουν θάρρος. Χρειάζεται θάρρος να υπερασπιστείτε το άτομο που επικρίνεται άδικα και να μη συμφωνείτε με τους υπόλοιπους.

Έχετε αφιερώσει λίγο χρόνο να σκεφτείτε τι είναι αυτό που σας καθιστά διαφορετικούς;

 Αν όχι θα έπρεπε. Αναπτύξτε τη διαφορετικότητα σας γιατί αξίζετε.

Την επόμενη φορά που θα σας ενθαρρύνουν να ακολουθήσετε τον κανόνα, να είστε καλό παιδί, όταν όλα μέσα σας φωνάζουν όχι, φανείτε θαρραλέοι και ακολουθήστε τον δικό σας δρόμο.

Τίποτα σπουδαίο δεν γίνεται από όσους διστάζουν και επιζητούν τη σιγουριά.

Έχετε την ικανότητα να ελέγχετε τι θα προσελκύσετε στη ζωή σας. Γιατί να μην αποφασίσετε συνειδητά, να φέρετε στη ζωή σας όλα τα καλά που επιθυμείτε;