Το σπουδαιότερο εφόδιο στην επικοινωνία μας, είναι η ικανότητα να ακούμε

Αν έπρεπε να διαλέξω το σπουδαιότερο εφόδιο για μια επιτυχημένη επικοινωνία, θα έλεγα ότι είναι η ικανότητα μας να ακούμε τους άλλους και τον εαυτό μας.

Η ενεργητική ακρόαση είναι πολύ σημαντική  ως προς την κατανόηση αλλά και ως προς την αντίληψη. Οι φίλοι που μας ακούνε είναι αυτοί που μας τραβούν περισσότερο και μας κάνουν να θέλουμε να είμαστε μαζί τους.

Πολλές φορές μιλάμε όχι για να ζητήσουμε συμβουλές αλλά για να νιώσουμε καλύτερα, να πούμε αυτό που σκεφτόμαστε και που νιώθουμε.

Όταν μας ακούν νιώθουμε ευτυχισμένοι, ελεύθεροι, μας βοηθάει να ξεδιπλωθούμε και να αναπτυχθούμε.

Αρχίζουμε να ακούμε την αντίληψη μας για το γεγονός που περιγράφουμε. Σημαντικό λοιπόν είναι να κάνουμε τις σωστές ερωτήσεις σε μια επικοινωνία και όχι να δίνουμε τις σωστές απαντήσεις η συμβουλές.

Δεν μπορούμε να πούμε σε κάποιον τι να κάνει, μπορούμε μόνο να τον βοηθήσουμε να βρει ο ίδιος ποια είναι η καλύτερη λύση για εκείνον, αλλάζοντας την εστίαση του.

Το να ακούμε τον άλλο ή τον εαυτό μας αποτελεσματικά μας δίνει τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με τα συναισθήματα τους και τα δικά μας.

Ακούμε όχι για να απαντήσουμε, ακούμε για να κατανοήσουμε τη θέση του αλλού.

Όταν ακούμε πραγματικά τους άλλους τους δίνουμε αξία, είναι σαν να τους λέμε “είναι σημαντικό αυτό που σκέφτεσαι”.

Κάνοντας λοιπόν τις σωστές ερωτήσεις σε αυτά που ακούμε βοηθά στην ανάπτυξη της σκέψης και στην ανακάλυψη νέων ιδεών.

Ο συγγραφέας Ρέιμοντ Χόλιγουελ ισχυρίζεται πως τα προβλήματα μας είναι από τη φύση τους πνευματικά και έχει ανακαλυφθεί πως σχεδόν όλα υποκύπτουν στη λύση τους όταν τεθούν υπό μια ευρύτερη και ακριβή ανάλυση.

Υποστήριξε ότι καθώς προσπαθούμε να βρούμε λογικά επιχειρήματα για τις απόψεις μας, πολλές παλιές πεποιθήσεις μας θα καταρρεύσουν.

Πρέπει οι πεποιθήσεις μας να είναι σε αρμονία με τον τρόπο που σκεφτόμαστε και πράττουμε, κοινώς να μας εξυπηρετούν .

«Δεν πληγώνει τους ανθρώπους αυτό που δεν ξέρουν. Τους πληγώνει αυτό που ξέρουν».

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι λόγω εσφαλμένων πεποιθήσεων. Έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η πηγή των προβλημάτων τους είναι τα χρήματα και η δουλειά τους.

Η δουλειά και τα χρήματα δεν είναι οι αρχικές αιτίες του άγχους. Αυτό πηγάζει από τον τρόπο που σκεφτόμαστε, το πως αντιλαμβανόμαστε μια κατάσταση και όχι από τις συνθήκες και τα πράγματα.

Μην ξεχνάς ότι δεν είμαστε οι σκέψεις μας, ούτε το μυαλό μας. Οπότε έχουμε τη δύναμη να το ελέγξουμε γιατί εμείς δημιουργούμε τις σκέψεις μας.

Τι σκέψεις επιλέγω να κάνω;

Με εξυπηρετεί ο τρόπος που σκέφτομαι;

Πώς μπορώ να αλλάξω τον τρόπο σκέψης μου ώστε να είμαι πιο λειτουργικός;

Πού επιλέγω να εστιάσω;

Μέσα από την δύναμη της επιλογής μπορούμε να διαλέξουμε πως θα αντιδράσουμε σε μια κατάσταση, επιλέγοντας τη σκέψη που θα κάνουμε.

Να κοιτάτε τα προβλήματα από απόσταση και να παίρνετε αποφάσεις όταν είστε ήρεμοι και έχετε επεξεργαστεί το πρόβλημα.

Το πιο σημαντικό από όλα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι τα προβλήματα είναι δικά μας. Όταν αναλάβουμε την ευθύνη, έχουμε και τον έλεγχο των καταστάσεων γιατί το πεπρωμένο μας εξαρτάται από εμάς.

Όλα ξεκινούν από τη σκέψη για ένα στόχο που θέλουμε να επιτύχουμε. Όταν βρίσκουμε αυτό που μας κινητοποιεί για να επιτύχουμε ένα στόχο, τότε μέσα από τις ερωτήσεις που κάνουμε στον εαυτό μας για την υλοποίηση του, γεννιούνται ιδέες για το πως θα το επιτύχουμε.

Όταν οργανώνουμε τις σκέψεις μας με παραγωγικό και εποικοδομητικό τρόπο, τότε μετατρέπουμε τα σχέδια μας σε πραγματικότητα.