Τα χαρακτηριστικά των τοξικών ανθρώπων

Τι σας έρχεται στο μυαλό , όταν ακούτε ‘’τοξικοί άνθρωποι‘’;
Εγώ τους παρομοιάζω με τις ‘’ρουφήχτρες‘’, που βλέπουμε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, καθώς απορροφούν όλη την ενέργεια μας, προσπαθούν να μειώσουν την αξία μας, τον μόχθο μας. Εκείνη τη στιγμή, κατηγορούμε τον εαυτό μας πως είμαστε εμείς το λάθος της υπόθεσης και παίρνουμε όλη την ευθύνη πάνω μας

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι τοξικών ανθρώπων, αλλά οι περισσότεροι έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά. Δημιουργούν ένα αρνητικό περιβάλλον και μπορούν να κάνουν τα πάντα προς δικό τους όφελος. Το ξέρω από πρώτο χέρι, διότι αν και μόλις 22 χρονών, έχω συναναστραφεί με αρκετά άτομα αυτού του είδους.
Πολλές φορές οι γονείς, η οικογένεια, οι φίλοι μας δημιουργούν ένα τοξικό κλίμα, χωρίς καν να το συνειδητοποιήσουμε. Αισθάνονται ότι έχουν το δικαίωμα να κάνουν το ίδιο με εμάς , για να μπορούμε να νιώσουμε τον πόνο που βίωσαν εκείνοι στη παιδική τους ηλικία.

Επειδή εξαπλώνονται με ταχύτατους ρυθμούς, ας αναφέρω μερικά χαρακτηριστικά , για να μπορέσετε να τους αποφύγετε όσο πιο γρήγορα γίνεται:

 1. Πάντα παραπονιούνται: Όπως ανέφερα και πιο πάνω ,διασπείρουν μια σκοτεινή ενέργεια και … κουράζεστε και μόνο να ακούτε τη γκρίνια τους όλη την ώρα.
 2. Δεν ενδιαφέρονται να σας ακούσουν: Μπορείτε να παρατηρήσετε ότι βαριούνται εύκολα όταν αρχίζετε να μιλάτε για κάτι. Δεν είναι καλοί ακροατές. Το μόνο που επιθυμούν είναι να μιλούν εκείνοι όλοι την ώρα.
 3. Δεν ζητούν τη συμβουλή σας: Εάν προσπαθήσατε ποτέ να τους δώσετε εύλογες συμβουλές, αισθάνονται προσβεβλημένοι και προσπαθούν να το αποφύγουν.
 4. Παίζουν πάντα ‘’το θύμα‘’: Σύμφωνα με τις σκέψεις τους, «κανείς δεν τους καταλαβαίνει, όλοι τους έκαναν λάθος, κανείς δεν τους παίρνει στα σοβαρά, κλπ…»
 5. Περιμένουν να συμφωνείτε συνεχώς μαζί τους: Γι’ αυτούς, μόνο έχουν το άτομο τους έχει σημασία. Δεν περιμένουν να του προτείνετε μια ιδέα.
 6. Δεν είναι εφικτή η λογική συνομιλία μαζί τους: Πάντα έχουν έτοιμα τα επιχειρήματα, ώστε αν ξεσπάσει καυγάς, να είναι αυτοί που θα βγουν κερδισμένοι.
 7. Φροντίζουν μόνο τις δικές τους ανάγκες: Δεν σκέφτονται τους άλλους, παρά μόνο τον εαυτό τους.
 8. Είστε ο εχθρός τους εάν δεν συμφωνείτε μαζί τους και εκφράσετε τη δική σας άποψη: Υποστηρίξτε τους με κάθε τρόπο , ακόμη κι αν η γνώμη σας δεν συμβαδίζει με τη δική τους. Είναι το μόνο που θέλουν από εσάς, διαφορετικά, δεν είστε πια φίλοι τους.
 9. Είναι χειριστικοί: Πρέπει να είστε διανοητικά δυνατοί για να μην πειστείτε από τον διάλογό τους.
 10. Σχολιάζουν το παραμικρό ελάττωμα ή την αντιληπτή ατέλεια: Όχι, δεν το κάνουν με καλό τρόπο. Προσπαθούν να σας δείξουν ότι είναι ανώτεροι από εσάς.
 11. Δεν ενδιαφέρονται για τα συναισθήματά σας: Πάντα ενεργούν σαν να υποφέρουν εξαιτίας σας.

Πολλοί αγνοούν ότι η συμπεριφορά τους απέναντι μας δεν είναι υγιής, καθώς την έχουν υιοθετήσει είτε από τους γονείς τους ή από άλλα άτομα, που έχουν επηρεάσει τη ζωή τους. Πολύ συχνά οι τοξικοί άνθρωποι μπορεί να είναι πρόθυμοι να αλλάξουν τη στάση τους, αλλά πρέπει να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη για την πραγματοποίηση της τεράστιας αλλαγής. Εσείς δεν είστε υπόχρεοι να υποστείτε αυτή τη κατάσταση ή να αποδεχτείτε την τοξική τους συμπεριφορά μόνο και μόνο επειδή γνωρίζετε τους λόγους που τους κάνουν να δρουν με αυτό το τρόπο. Μπορείτε να επιλέξετε να τους υποστηρίξετε στις προσπάθειες που κάνουν για να αλλάξουν προς το καλύτερο, αλλά εάν δεν το επιθυμούν ή παρατηρήσετε ότι δεν ενεργούν μ’ έναν υγιή τρόπο, τότε πρέπει να αποδεχτείτε ότι η τοξικότητα θα μείνει μέσα τους μια ζωή, οπότε προχωρήσετε μπροστά προτού μολύνουν τη ζωή σας!

Αν σας ενδιαφέρουν παρόμοια άρθρα Ψυχολογίας και Ευ ζην, ακολουθήστε μας σε FacebookInstagram ή κάντε εγγραφή στο Newsletter μας!