Ξεπέρασε το, αλλάζοντας τη συμπεριφορά σου!

Η φύση έδωσε ένα υπέροχο δώρο στα περισσότερα από τα μικρά πλάσματα της. Αυτό ονομάζεται «προστατευτικός χρωματισμός» και είναι η ικανότητα να προσαρμόζονται και να αλλάζουν χρώμα ανάλογα με το περιβάλλον για να μπορούν να επιβιώνουν. Αυτό το δώρο όμως δεν δόθηκε σε ένα συγκεκριμένο πλάσμα, τον άνθρωπο. Του πρόσφερε όμως ένα σπουδαιότερο, την ικανότητα να κάνει το περιβάλλον του να αλλάζει και να ταιριάζει σε εκείνον. Το μυστικό κρύβεται στην συμπεριφορά που επιλέγει να έχει.

Όταν αλλάζετε ή βελτιώνεστε ως άνθρωπος, το περιβάλλον σας αλλάζει για να αντικατοπτρίσει αυτή τη βελτίωση. Μπορεί κανείς να πει πολλά για τον άνθρωπο παρατηρώντας τον προσεκτικά στο περιβάλλον του. Αν οι άνθρωποι αλλάζουν προς το καλύτερο, τότε και το περιβάλλον θα βελτιωθεί, αφού αποτελεί μια αντανάκλαση τους.

Η στάση μας είναι το περιβάλλον που κουβαλάμε μέσα μας κατά τη διάρκεια της μέρας. Δείχνει στον κόσμο τι πιστεύουμε για τον εαυτό μας και τι είδους άνθρωποι έχουμε αποφασίσει να είμαστε. Η στάση μας, είναι ο άνθρωπος που πρόκειται να γίνουμε!

Το περιβάλλον μας, ο κόσμος στον οποίο ζούμε και εργαζόμαστε, είναι ο καθρέφτης της συμπεριφοράς και των προσδοκιών μας. Η ζωή μας δεν καθορίζεται τόσο από αυτά που μας συμβαίνουν αλλά από τη στάση που υιοθετούμε και τον τρόπο που το μυαλό μας τα αντιμετωπίζει.  Αυτή η αντιμετώπιση είναι που μας οδηγεί και στις αποφάσεις που θα πάρουμε και εδώ οι περισσότεροι από εμάς πέφτουν στην εξής παγίδα: μπορεί ο τρόπος μας να είναι αποτελεσματικός, ίσως και θεμιτός, μπορεί να είναι ακόμη και καλύτερος. Ποτέ δεν θα είναι «ο σωστός» γιατί αυτό σηματοδοτεί ότι οι υπόλοιποι είναι λάθος.

Την επόμενη φορά που θα πείτε «σωστά» ή «έχω δίκιο», σκεφτείτε! Αυτός ο τρόπος είναι ικανοποιητικός, ωστόσο υπάρχει και καλύτερος και μάλλον θα τον αναζητήσω. Σκεφτείτε τη δουλειά σας και το ρόλο που παίζεται σε αυτή, μπορεί να την κάνετε με τον ίδιο τρόπο γιατί θεωρείται ότι είναι ο σωστός, ωστόσο υπάρχει και καλύτερος. Αναζητήστε τον!

Η ειλικρινής διαφωνία είναι συχνά καλό σημάδι προόδου.

 Η σωστή προϋπόθεση λοιπόν για να μπορέσουμε να σκεφτούμε καθαρά, δημιουργικά και προοδευτικά είναι να μην γινόμαστε επιθετικοί και νευρικοί όταν κάτι πάει στραβά. Αν η επιθετικότητα είναι κάτι που έχουμε διδαχτεί, μπορούμε να την ξεχάσουμε και να την αντικαταστήσουμε με πιο κατάλληλες αντιδράσεις, κάνοντας τις εξής ερωτήσεις:

  1. Τι πηγαίνει καλά και είμαι χαρούμενος για αυτό;
  2. Τι μαθαίνω για τον εαυτό μου μέσα από την παρούσα δυσάρεστη κατάσταση;
  3. Με εξυπηρετεί η αρνητική μου στάση;
  4. Τι μπορώ να κάνω για να αλλάξω ή να βελτιώσω την κατάσταση;

O σερ Άλεκ Γκίνες, ο σπουδαίος ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, είχε πει μια ιστορία για τον συνάδελφο και φίλο του Τάιρον Γκάθρι, ο οποίος χρησιμοποιούσε μια φράση για οτιδήποτε του τύχαινε, από ένα πονόδοντο μέχρι την απώλεια κουστουμιών ενώ ήταν σε περιοδεία.

Αυτή ήταν «ξεπέρασε το».

Αν όλοι αντιμετωπίζαμε με αυτό το σκεπτικό τα προβλήματα μας, πολλά από τα προβλήματα, καθώς και ο εκνευρισμός που τα συνοδεύει θα μειωνόταν ή και θα εξαφανίζονταν.

Τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει τον άνθρωπο με τη σωστή νοοτροπία να επιτύχει τους στόχους του. Μην ξεχνάς πως όταν αναπτύξεις μια θετική οπτική, οι πράξεις και τα αποτελέσματα που θα ακολουθήσουν θα σε αποζημιώσουν.

Η σπουδαιότερη ανακάλυψη της γενιάς μας είναι πως ένας άνθρωπος μπορεί να αλλάξει το μέλλον του, αλλάζοντας απλώς τη συμπεριφορά του!