Θετικός στον κορωνοϊό: Τα οφέλη του να λύνεις puzzle και γρίφους

Πώς μπορείτε να έχετε θετική διάθεση εν μέσω κορωνοϊού;

Σίγουρα κατά τη διάρκεια της καραντίνας πολλοί από εσάς θυμηθήκατε πώς περνούσατε τον χρόνο σας δημιουργικά όταν ήσασταν σε μικρότερη ηλικία. Πολλές οικογένειες ξεκίνησαν να λύνουν puzzle και γρίφους για να περνούν δημιουργικά τον χρόνο τους και να παραμένουν θετικοί και απασχολημένοι μέσα στο αρνητικό κλίμα της περιόδου.
Aν νομίζατε ότι η εμφάνιση των smartphone και tablet είχε κάνει παζλ να φαίνονται ξεπερασμένα, ξανασκεφτείτε το!
Είναι αλήθεια ότι, σήμερα, είναι πιο πιθανό να βλέπετε τα παιδιά να παίζουν βιντεοπαιχνίδια παρά να λύνουν γρίφους. Όμως, οι ενήλικες στρέφονται όλο και περισσότερο στα παζλ, τόσο για να χαλαρώσουν όσο και για να οξύνουν τον εγκέφαλό τους με έναν νέο τρόπο. Ακόμα και ο επαγγελματίας παίκτης γκολφ Rory McIlroy τα αγαπά!

Ποια είναι τα οφέλη των παζλ για ενήλικες;

Βελτιωμένη μνήμη

Η επίλυση των παζλ ενισχύει τις υπάρχουσες συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών μας κυττάρων. Αυξάνει, επίσης, τη δημιουργία νέων σχέσεων. Αυτό, με τη σειρά του, βελτιώνει τη «διανοητική ταχύτητα» και τις διαδικασίες σκέψης.

Το παζλ είναι ιδιαίτερα καλό για τη βελτίωση της βραχυπρόθεσμης μνήμης. Η βραχυπρόθεσμη μνήμη μας βοηθά να θυμόμαστε σχήματα και χρώματα και να απεικονίσουμε νοερά τη μεγαλύτερη εικόνα για να καταλάβουμε ποια κομμάτια θα ταιριάξουν μαζί.

Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά οφέλη για την υγεία που έρχονται με την τακτική επίλυση παζλ.


Καλύτερες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων

Η ικανότητα δημιουργικής λύσης προβλημάτων και σκέψης με κριτικό τρόπο εκτιμάται πολύ στο εργατικό δυναμικό. Τα παζλ μας βοηθούν να αναπτύξουμε όλες αυτές τις σημαντικές δεξιότητες.

Οι γρίφοι απαιτούν από εμάς να ακολουθήσουμε διαφορετικές προσεγγίσεις για να προσπαθήσουμε να λύσουμε ένα πρόβλημα, καθώς υπάρχουν πολλές δοκιμές και λάθη. Μαθαίνουμε επίσης την αξία της διατύπωσης θεωριών, της δοκιμής υποθέσεων και της αλλαγής των προοπτικών μας όταν κάτι δεν λειτουργεί σύμφωνα με το σχέδιο.

Όλες αυτές οι δεξιότητες μπορούν εύκολα να μεταφερθούν στην επαγγελματική μας ζωή για να μας κάνουν πιο καινοτόμους και προσαρμόσιμους υπαλλήλους.


Βελτιωμένη οπτική-χωρική λογική

Κατά την επίλυση ενός παζλ, πρέπει να κοιτάξουμε διαφορετικά κομμάτια και να καταλάβουμε πού ταιριάζουν στη μεγαλύτερη εικόνα. Κάνοντας αυτό τακτικά, συμβάλλουμε στη βελτίωση της οπτικής-χωρικής συλλογιστικής μας.

Οι καλύτερες οπτικές-χωρικές δεξιότητες βοηθούν σε μια σειρά από καθημερινές εργασίες, όπως:

Οδήγηση αυτοκινήτου (στάθμευση, εναλλαγή λωρίδων κ.λπ.)

Συσκευασία και υπολογισμός των αντικειμένων που μπορούν να χωρέσουν σε κουτιά, βαλίτσες ή στο αυτοκίνητο μας.

Χρήση χάρτη

Η οπτική-χωρική ικανότητα είναι επίσης σημαντική για άτομα που εργάζονται σε συγκεκριμένους τομείς, όπως:

 • Αρχιτέκτονες
 • Μηχανικοί
 • Χημικοί
 • Καλλιτέχνες
 • Χειρουργοί

Περισσότερες ευκαιρίες εκπαίδευσης

Τα σταυρόλεξα και άλλα παιχνίδια λέξεων παρέχουν εξαιρετικές εκπαιδευτικές ευκαιρίες. Μας βοηθούν να βελτιώσουμε το λεξιλόγιό μας, καθώς και τις δεξιότητές μας στη γλώσσα, την έρευνα και την ορθογραφία.

Δεν είστε ποτέ τόσο μεγάλοι για να προκαλέσετε τον εαυτό σας στο να μάθει νέες λέξεις και φράσεις και τα παζλ παρέχουν έναν διασκεδαστικό τρόπο για να το επιτύχετε.


Αυξημένο IQ

Τα παζλ και οι γρίφοι παρέχουν βελτιώσεις στο λεξιλόγιο, τη μνήμη και τη συνολική συλλογιστική μας. Επομένως, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ένα από τα άλλα οφέλη των παζλ είναι ότι βοηθούν στην αύξηση του IQ.

Ένας ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαπίστωσε ότι οι ενήλικες θα μπορούσαν να αυξήσουν το IQ τους έως τέσσερις βαθμούς αφού περάσουν 25 λεπτά την ημέρα παίζοντας παιχνίδια παζλ και άλλων γρίφων.


Καθυστέρηση της άνοιας και του Αλτσχάιμερ

Ακόμα κι αν δεν σας ενδιαφέρει να αυξήσετε το IQ σας, το να διατηρείτε τον εγκέφαλό σας ενεργό με παζλ μπορεί να σας βοηθήσει να καθυστερήσετε τα συμπτώματα της άνοιας και της νόσου του Alzheimer.

Μελέτες δείχνουν ότι η διατήρηση του μυαλού σε ενεργή κατάσταση μέσω παζλ και άλλων δραστηριοτήτων επίλυσης προβλημάτων μπορεί να μειώσει την ποσότητα της βλάβης των εγκεφαλικών κυττάρων που εμφανίζεται στους ασθενείς του Alzheimer. Υποστηρίζει επίσης την ανάπτυξη νέων νευρικών κυττάρων και ενισχύει τις συνδέσεις μεταξύ τους.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης μια συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των ετών που κάποιος λύνει παζλ και της πιθανότητας να παρουσιάσουν Αλτσχάιμερ. Έτσι, όσο πιο γρήγορα αρχίσετε να κάνετε τα παζλ τακτικό μέρος της ζωής σας, τόσο το καλύτερο. Δεν είναι ποτέ αργά για να αρχίσετε να προστατεύετε τον εγκέφαλό σας.


Βελτιωμένη διάθεση

Ένα άλλο από τα οφέλη των παζλ είναι ότι αυξάνουν την παραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλό μας.

Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που ρυθμίζει τη διάθεση και το συναίσθημα της αισιοδοξίας. Επηρεάζει επίσης τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τα κίνητρα.

Η ντοπαμίνη απελευθερώνεται κάθε φορά που επιλύουμε με επιτυχία ένα παζλ – ή ακόμα και όταν βάζουμε ένα κομμάτι στο σωστό μέρος. Αυτό μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επίλυσή του και να συνεχίζουμε την πρόκληση.

Χαμηλότερα επίπεδα στρες

Την ίδια στιγμή που τα παζλ μας ιντριγκάρουν, μας βοηθούν επίσης να χαλαρώσουμε.

Ο εγκέφαλός προχωρά από την κατάσταση “Beta”, που συνδέεται με την έννοια του ξυπνήματος, στην κατάσταση “Alpha” όταν λύνουμε ένα παζλ. Η κατάσταση Alpha είναι παρόμοια με την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε όταν ονειρευόμαστε.

Αυτή η αλλαγή στη συνείδηση ​​έρχεται με πολλά οφέλη, όπως:

 • Ικανότητα να κάνετε βαθύτερες συνδέσεις
 • Βελτίωση της νοοτροπίας μας
 • Ανακούφιση του άγχους
 • Βελτίωση της διάθεσης
 • Αύξηση της αυτοπεποίθησής μας
 • Αύξηση της προσοχής στη λεπτομέρεια

Όταν προσπαθείτε να λύσετε ένα παζλ, ειδικά ένα παζλ με μικροσκοπικά κομμάτια που μοιάζουν όλα, η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι ζωτικής σημασίας. Πρέπει να εκπαιδεύσετε τα μάτια σας για να διαλέξετε μικρές διαφορές στο χρώμα ή το σχήμα που θα σας βοηθήσουν να συνδυάσετε τα πάντα.

Η ικανότητα εντοπισμού μικρών λεπτομερειών βοηθά σε κάθε πτυχή της ζωής μας, ειδικά στην εργασία. Όταν είμαστε πιο λεπτομερείς, προσανατολισμένοι και ακριβείς, η ποιότητα της δουλειάς μας βελτιώνεται.

Αυξημένη παραγωγικότητα

Όταν είμαστε πιο ευτυχισμένοι και με λιγότερο άγχος, είναι ευκολότερο για εμάς να συγκεντρωθούμε. Όταν η συγκέντρωσή μας βελτιώνεται, η παραγωγικότητά μας φυσικά ανεβαίνει στα ύψη.

Εάν δυσκολεύεστε να παραμείνετε στην εργασία σας ή στο σχολείο, σκεφτείτε να κάνετε ένα σύντομο διάλειμμα για να λύσετε ένα παζλ για να επαναφέρετε τον εγκέφαλό σας.

Πολλά γραφεία έχουν αρχίσει να περιλαμβάνουν παζλ και άλλα παιχνίδια γρίφων στις αίθουσες τους. Αυτά τα παζλ επιτρέπουν στους υπαλλήλους να φύγει το μυαλό τους από τη δουλειά για λίγα λεπτά και να επιστρέψουν ανανεωμένοι και έτοιμοι να ξεκινήσουν!

Καλύτερη συνεργασία

Αν ψάχνετε για έναν άλλο λόγο να ενσωματώσετε παζλ στο χώρο εργασίας σας, πείτε στο αφεντικό σας ότι έχει αποδειχθεί ότι δημιουργεί καλύτερη συνεργασία μεταξύ των συναδέλφων.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Yale διαπίστωσαν ότι η παροχή στους ανθρώπους της ευκαιρίας να συνεργαστούν για την επίλυση παζλ τους επέτρεψε να βελτιώσουν τις σχέσεις και τις ικανότητές τους ώστε να συνεργαστούν για να ολοκληρώσουν μια εργασία.

Ξεκινήστε να αποκομίζετε τα οφέλη των παζλ σήμερα

Τώρα που γνωρίζετε περισσότερα σχετικά με τα οφέλη των παζλ για ενήλικες, ήρθε η ώρα να αρχίσετε να λύνετε κάποια! Μπορείτε να παραγγείλετε παζλ από το διαδίκτυο ή να τα αγοράσετε σχεδόν σε οποιοδήποτε κατάστημα παιχνιδιών ή χόμπι. Έχετε επίσης και ψηφιακές επιλογές εάν θέλετε να πάρετε τα παζλ μαζί σας όπου κι αν πάτε. Πραγματοποιήστε λήψη παιχνιδιών παζλ ή εφαρμογών στο κινητό σας, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη όπου κι αν βρίσκεστε.

Πηγή: Usa Today