Το φαινόμενο Multitasking: Ξεπεράστε το φορώντας ένα… Καπέλο!

Ένα από τα πιο αγαπημένα αξεσουάρ όλων μας -ειδικά το καλοκαίρι- είναι τα καπέλα. Μας προστατεύουν από τον ήλιο, μας κρατούν δροσερό το επάνω μέρος του κεφαλιού και σίγουρα ταιριάζουν με το στυλ μας. Αλλά και το χειμώνα τα καπέλα σε μορφή σκούφου είναι εξίσου σημαντικά και απαραίτητα.  

Πώς άραγε μπορεί ένα καπέλο να βοηθήσει στο να ξεπεράσετε το άγχος και να ελαφρύνετε το βάρος που νιώθετε ως multitasker εργαζόμενος; Η απάντηση θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό και η εφαρμογή της τεχνικής του καπέλου μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα σας κάνει να νιώσετε ανάλαφρος.

Ας ξεκινήσουμε το ταξίδι μας μέσα σε ένα εμπορικό κέντρο. Μπαίνουμε σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο και περπατάμε στον κεντρικό διάδρομο. Σκοπός της επίσκεψής μας είναι να ψωνίσουμε ένα καπέλο για τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Ξέρουμε ότι το μαγαζί με τα καπέλα βρίσκεται τελευταίο στη σειρά. Μεσολαβούν μαγαζιά με ρούχα, παπούτσι, καλλυντικά κ.α. Μπαίνουμε μέσα στα μαγαζιά και ψωνίζουμε από κάτι… Τελικά φτάνουμε στο μαγαζί με τα καπέλα, αλλά δεν έχουμε χέρια, ώστε να δοκιμάσουμε, καθώς κρατάμε πολλές σακούλες. Τι κάνουμε; Φεύγουμε; Τα παρατάμε;

Στο παραπάνω παράδειγμα απεικονίζεται μεταφορικά ο εργαζόμενος, ο οποίος πηγαίνει σε μια εργασία με σκοπό να καλύψει μια θέση και στην πορεία του χρόνου προστίθενται αρμοδιότητες, υποχρεώσεις και καθήκοντα. Το αποτέλεσμα είναι ο εργαζόμενος να κοπιάζει να ανταπεξέλθει, να νιώθει ότι πιέζεται και από πολυεργαλείο να καταλήγει να παθαίνει Burnout. Επιπλέον στο παράδειγμα με το εμπορικό ο επισκέπτης δεν έχει χέρια να δοκιμάσει καπέλο και καλείται να αποφασίσει τι θα κάνει.

Προφανώς η απάντηση είναι απλή: Αφήνει τις σακούλες με τα υπόλοιπα ψώνια και δοκιμάζει όσα καπέλα θέλει. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζουμε και το φαινόμενο του multitasking. Ανάλογα με τη θέση και με αυτό που μας ζητά η επιχείρηση κάθε φορά, φοράμε το καπέλο της Εξυπηρέτησης Πελατών, της Γραμματείας, του Manager, του Marketer, του Πωλητή κ.ο.κ. Έτσι αρχίζουμε να αισθανόμαστε ότι επικεντρωνόμαστε στις ανάγκες της εκάστοτε θέσης κάθε φορά και ανάλογα την ημέρα ή την εβδομάδα βγάζουμε εις πέρας τα αντίστοιχα!

Το εφαρμόσατε; Πώς σας φάνηκε; Στείλτε μου τις εμπειρίες, τα σχόλια και τις απορίες σας και φυσικά οποιοδήποτε εργασιακό θέμα σας απασχολεί!