Το φαινόμενο του Multitasking: Εσείς πόσα χέρια έχετε;

«Δύο καρπούζια σε μια μασχάλη δε χωράνε», λέει  μια λαϊκή ρήση θέλοντας να καυτηριάσει την συγκέντρωση πολλών υποχρεώσεων και αρμοδιοτήτων σε ένα άτομο. Η ανάληψη πολλών και διαφορετικών ρόλων από ένα άτομο δημιουργεί το φαινόμενο του πολυεργαλείου ή όπως θα το έχετε ακουστά Μultitasking.  

Έχετε δοκιμάσει αλήθεια να κρατήσετε δύο καρπούζια κάτω από μια μασχάλη ή 10 αυγά σε ένα χέρι; Ακόμα και αν τα καταφέρετε προσωρινά δε θα μπορείτε να τα κρατήσετε για πολύ με αποτέλεσμα να σας πέσουν. Την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας παρατηρείται το φαινόμενο του Multitasking να αυξάνεται. Οι επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, τη μείωση της ζήτησης,  την ύφεση περιόρισαν τις θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα να βλέπουμε ανθρώπους να καλύπτουν  2,3, 4 και καμιά φορά και 5 διαφορετικά πόστα.

Σηκώνετε το τηλέφωνο, ενώ έχετε ήδη 2 αναμονές,  γράφετε email, ενώ έχετε ήδη 10 αδιάβαστα, ανοίγετε το κουδούνι της πόρτας και παράλληλα σας δίνει οδηγίες ο προϊστάμενός σας. Μήπως τυχαία εκείνη τη στιγμή χτυπάει και το εταιρικό κινητό, ενώ σας ζητάει και η γραμματεία της επιχείρησης για να τη βοηθήσετε σε κάτι;

Αναγνωρίζετε κάποια από τα παραπάνω ως καθημερινότητα στον εργασιακό σας χώρο;

Τότε θερμά συγχαρητήρια! Είστε κι εσείς ένας σύγχρονος Multitasker

Χαρακτηριστικά ατόμων –  multitaskers

Τα άτομα που συνήθως σε μια επιχείρηση χαρακτηρίζονται ως «πολυεργαλεία» έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: Επικοινωνιακό ταλέντο, υπευθυνότητα, οργάνωση, προσήλωση, συνέπεια, δυναμική, ηγετικές δεξιότητες, δυνατότητα διαπραγμάτευσης, ικανότητες επίλυσης προβλημάτων και ανάληψης πρωτοβουλιών.

Και ενώ όλα αυτά τα χαρακτηριστικά ενός ατόμου θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν κατάλληλα και με μέτρο για την κάλυψη μιας θέσης σβήνουν και χάνονται με την τοποθέτηση του σε διάφορες θέσεις και με την προσθήκη όλων και περισσοτέρων καθηκόντων.

Οι Multitaskers καθημερινά δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Έχουν ενέργεια, θέληση, πάθος και ορμή για την δουλειά τους. Σύντομα όμως διαπιστώνουν ότι δε μπορούν εκ των πραγμάτων να κάνουν τα πάντα και αισθάνονται είτε ότι ματαιώνονται σαν εργαζόμενοι, είτε ότι ο μισθός που παίρνουν δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της/των θέσης/εων.  

Και εδώ είναι που αναρωτιούνται τι κάνουν λάθος; Τι είναι εκείνο που οι ίδιοι δεν έχουν ώστε να τα καταφέρουν; Γιατί ενώ έχουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά δε μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις;

Αναρωτηθείτε, αναγνωρίστε στον εαυτό σας τα χαρακτηριστικά αυτά, πείτε το σε εσάς τους ίδιους ότι είστε ένας multitasker και κάντε λίγη υπομονή για το επόμενο άρθρο, ώστε να δούμε το πώς αντιμετωπίζουμε στην πράξη το φαινόμενο αυτό!