Ο οργανισμός Cypriot Youth Comes Front In The Society και ο ακτιβιστής Ozer Sahoglu σύμμαχοι στην προσπάθεια προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο οργανισμός Cypriot Youth Comes Front In The Society (CYCFITS) ξεκίνησε ως ένα χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα με απώτερο σκοπό να δοθεί η ευκαιρία στους νέους να αναλάβουν δράση για θέματα παγκόσμιας ειρήνης και ελευθερίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως επίσης και περιβάλλοντος.

Αν και στην αρχή το πρόγραμμα περιορίστηκε στο Βόρειο τμήμα της Κύπρου πλέον έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις. Σήμερα σκοπό του CYCFITS αποτελεί η σύνδεση και η αλληλεπίδραση νεαρών ακτιβιστών σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε να επιτευχθεί, όσο είναι δυνατόν, η καταπολέμηση της αδικίας και η αλλαγή για ένα καλύτερο αύριο. Τον οργανισμό κρατούν “ζωντανό” εθελοντές από την Ευρώπη μέχρι την Αμερική και από την Αφρική ως την Ασία στο πλαίσιο της πολυμορφίας και της παροχής ίσων ευκαιριών.

Στην αρχή της πορείας του οργανισμού, τα μέλη του CYCFITS τάχθηκαν υπέρ του δικαιώματος πρόσβασης στην εκπαίδευση και υπέρ της ισότητας των φύλων με στόχο την κατάργηση των σεξιστικών κανόνων στα σχολεία, προκειμένου να σταματήσουν οι διακρίσεις στις οποίες βασιζόταν το σύστημα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Η δράση αυτή υπήρξε η μοναδική που αφορούσε στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ των φύλων στα σχολεία στην Κύπρο αλλά αναγνωρίστηκε και σε διεθνές επίπεδο. Βρίσκεται στη λίστα του Παγκόσμιου Χάρτη Δράσεων των Ηνωμένων Εθνών για το 2020 χάρη στο γεγονός ότι υποστηρίχθηκε

ένας από τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης που έχει θέσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και συγκεκριμένα ο Στόχος 4 που αναφέρεται στην εκπαίδευση.

Αυτή την περίοδο ο οργανισμός ασχολείται, ως επί το πλείστον, με τη διάδοση του μηνύματος της καμπάνιας “Human Rights For Change International”. Το μήνυμα διαδίδεται από τους εθελοντές μέσω των κοινωνικών δικτύων, δεδομένων των συνθηκών που επιβάλλονται λόγω της πανδημίας.

Ο δημιουργός της εκστρατείας είναι ο 17χρονος Κύπριος Ozer Sahoglu ο οποίος κατοικεί στη Λευκωσία. Από τα 13 του χρόνια δείχνει έντονο ενδιαφέρον για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και μάλιστα βρίσκεται ανάμεσα στους υποψηφίους για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεολαίας Charlemagne 2021, το οποίο απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ασχολήθηκε με την προαναφερθείσα δράση του CYCFTIS και άσκησε επιρροή σχετικά με το θέμα της επανένωσης της διαιρεμένης χώρας του. Αξιοθαύμαστο γεγονός αποτελεί το ότι είναι ο πρώτος ανήλικος Κύπριος ακτιβιστής που εκτέλεσε έργο της κοινωνίας των πολιτών το οποίο έλαβε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η καμπάνια “Human Rights For Change International” αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την αξία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη σημασία προάσπισης τους με τελικό σκοπό την εξάλειψη κάθε είδους αδικίας και κοινωνικής ανισότητας. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο Ozer: “ Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ο μόνος τρόπος να κάνουμε τις ζωές μας ασφαλέστερες. Πρέπει να τα κατέχουμε, γιατί χωρίς αυτά δεν είμαστε τίποτα.” Ο καθένας μπορεί να υποστηρίξει την αξιέπαινη πρωτοβουλία του κοινοποιώντας με οποιονδήποτε τρόπο την ύπαρξη της εκστρατείας και χρησιμοποιώντας το hashtag #humanrightsforchange.

Η ιστοσελίδα της εκστρατείας