Εξάλειψη Βίας Κατά Των Γυναικών

Πόσο δύσκολο είναι, άραγε, να είσαι γυναίκα; Ως γυναίκα, έχω να απαντήσω: Πολύ! Δυστυχώς, σε όλους τους τομείς, ερχόμαστε αντιμέτωπες με τον σεξισμό και τα στερεότυπα.

Συμμερίζομαι την γνώμη πως και οι άνδρες υφίστανται σεξισμό, αλλά σε χαμηλότερο ποσοστό από τις γυναίκες. Ένα θηλυκό, για πολλούς ακόμα και εν έτει 2020, αλλά και σε διαφημιστικές εταιρίες, θα πρέπει να έχει τον ρόλο της νοικοκυράς, διαφημίζοντας αντίστοιχα προϊόντα ή να αποτελεί ξεκάθαρα σεξουαλικό υποκείμενο, προβάλλοντας έτσι διάφορα σημεία του σώματός της, προκειμένου να γίνει επιθυμητή από τον ανδρικό πληθυσμό, όπως συμβαίνει στις εκθέσεις αυτοκινήτων.

Τι συμβαίνει όμως με την βία που τους ασκείται; Ειδικότερα την περίοδο της πρώτης καραντίνας, τους μήνες Μάρτιο-Μάιο, το ποσοστό ήταν αυξημένο (περίπου 6% από τον Φεβρουάριο) και κατεγράφησαν 3 δολοφονίες γυναικών. Πολλές γυναίκες, δυστυχώς, φοβούνται για την ζωή τους και αποφεύγουν να μιλήσουν σε κοντινό τους άτομο ή στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα, οπότε βασανίζονται και αναίτια νιώθουν ενοχές για αυτό που περνούν.

Παρόλα αυτά, πολλά φαρμακεία διεθνώς, προκειμένου να τις βοηθήσουν διακριτικά και χωρίς οι γυναίκες να «στιγματιστούν», δημιούργησαν έναν κώδικα ονόματι «Μάσκα-19». Αν μια κακοποιημένη γυναίκα, αναφέρει αυτόν τον κώδικα, ο φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να την βοηθήσει, καλώντας τις Αρχές.

Υπάρχουν πολλές ευάλωτες ομάδες γυναικών που έχουν υποστεί βία, οποιασδήποτε μορφής, που θα δούμε παρακάτω. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:

  • Άνεργες
  • Γυναίκες που ανήκουν στην LGBTQ+ κοινότητα
  • Μετανάστριες
  • Οικονομικά εξαρτημένες

Αυτό έχει ως συνέπεια να μην είναι ανεξάρτητες και να μην υποστηρίζονται από κοινωνικούς φορείς και να υπόκεινται σε κάποια μορφή βίας.

Μπορούμε να συναντήσουμε πολλές μορφές έμφυλης βίας, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί παγκοσμίως είναι οι εξής:

  • Σωματική Βία
  • Λεκτική Βία
  • Ψυχολογική/Συναισθηματική Κακοποίηση
  • Σεξουαλική Παρενόχληση (ή και απόπειρα)
  • Οικονομική Βία
  • Human Trafficking (Εμπορία Ανθρώπων)
  • Stalking
  • Βιασμός (ή και απόπειρα)

Ο βιασμός και η παρενόχληση είναι κάτι που δεν το προκαλείς και δεν αφορά μόνο εσένα. Αφορά όλους μας, άντρες-γυναίκες. Καμία γυναίκα μόνη σ’ αυτό. Δεν είσαι μόνη.

Δεν είσαι η μόνη.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
*Κατά Της Βίας Των Γυναικών 15900
*Γραμμή SOS (χωρίς χρέωση) Κατά της Ενδοοικογενειακής Βίας
«Δίπλα Σου» 800 1188881/11528
* Κέντρα Υποδοχής Κακοποιημένων Γυναικών 2104112091
*Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών 2105244657
*Δίκτυο Καταπολέμησης Βίας Κατά Των Γυναικών 2103828126

End Rape Culture
Στόμα φιμωμένο,
σώμα γεμάτο βαθιά σημάδια
που στο γυμνό μάτι
δεν φαίνονται,
μα στο δικό της ξεχωρίζουν.
Το μυαλό φωνάζει
και ωρύεται,
μα στην πραγματικότητα
δεν βγαίνει μιλιά.
Ακούει ακόμα τις κραυγές.
Νιώθει ενοχές,
λες και φταίει
γι αυτό που συνέβη.
Οι καρποί της
είναι μελανιασμένοι
από την αντίσταση
που έδωσε, γιατί πάλεψε.
Δεν κατάφερε
να δραπετεύσει,
τα υπέμεινε
και ήταν τραυματικό.
Της έμειναν πολλά τραύματα,
σωματικά και κυρίως ψυχικά.
Είχε κλειστεί στον εαυτό της,
λες και έφταιγε.
Λες και το προκάλεσε.
Μάζεψε ένα ένα
τα κομμάτια της
και τα ένωσε.
Κατάφερε να σταθεί
στα πόδια της,
άλλαξε πάνω της
όλα όσα της θύμιζαν
εκείνο το συμβάν.
Έκοψε και έβαψε τα μαλλιά της,
κάλυψε ουλές
με όμορφα τατουάζ,
έγινε πιο δυνατή
και κατάφερε να βοηθήσει
όλες εκείνες
που πέρασαν το ίδιο.

Aurora Blanc

Η Διεθνής Αμνηστία δημιούργησε ένα βίντεο για την σημερινή ημέρα.

Επίσης, με έδρα τους το ΑΠΘ, η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων σε συνεργασία με την φοιτητική ένωση, για το Φύλο και την Ισότητα, ονόματι ΦΥΛ.ΙΣ, διοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο “Μηδενική Ανοχή”

Λίγα λόγια για την εκδήλωση

Η κεντρική εκδήλωση με τίτλο «Μηδενική ανοχή στην κουλτούρα του βιασμού και στη σεξουαλική παρενόχληση», που διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Φοιτητική Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα (ΦΥΛ.ΙΣ. ΑΠΘ) και τελεί υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΟΠΕ) του ΑΠΘ, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020, ενώ στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2020 διοργανώνονται παράλληλες εκδηλώσεις σεμιναριακού τύπου.

Un Violador En Tu Camino

Το Un Violador En Tu Camino (Ένας Βιαστής Στον Δρόμο Σου), είναι ένα Χιλιανό τραγούδι διαμαρτυρίας από την θεατρική ομάδα Las Tesis, που αναφέρεται στην κουλτούρα βιασμού και στην αντιμετώπιση των θυμάτων από την κοινωνία.

Bonus: Spotify Playlist