Με το σύνθημα “Woman Rights Are Human Rights” συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες στην Πολωνία

Στις 22 Οκτωβρίου, η Πολωνία γύρισε τα ρολόγια της κάτι… αιώνες πίσω, παίρνοντας μια από τις πιο σοκαριστικές αποφάσεις. Αφορά την καθολική απαγόρευση των εκτρώσεων. Αντισυνταγματικές θεωρούνται πλέον οι εκτρώσεις και ποινικοποιούνται, βάσει του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε.

Συγκεκριμένα, το παρόν νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε από το κυβερνών ακροδεξιό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη», θεσπίζει ως αντισυνταγματική, ακόμα και την περίπτωση που η γυναίκα κυοφορεί έμβρυο με μηδαμινές πιθανότητες επιβίωσης.

Πέραν των περιπτώσεων βιασμού, αιμομιξίας ή σοβαρού προβλήματος υγείας, οι γυναίκες χάνουν το δικαίωμα της επιλογής για το αν επιθυμούν να κρατήσουν το παιδί που κυοφορούν. Μάλιστα, η κυβέρνηση δήλωσε πως αν το νομοσχέδιο περάσει, τότε υπάρχει μεγάλη περίπτωση να υπογραφεί η μετατροπή του σε νόμο.

Διαμαρτυρία στην Πολωνία
Διαμαρτυρία στην Πολωνία

Η Ντούνια Μιγιάτοβιτς, επίτροπος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έκανε λόγο για την απόφαση, τονίζοντας πως αυτό το νομοσχέδιο παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι αμβλώσεις στο εξωτερικό για τις γυναίκες είναι μονόδρομος.

Χιλιάδες Πολωνές ξεχύθηκαν στους δρόμους, αμέσως μετά την απόφαση, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν. Εκείνη ήταν η ημέρα θλίψης για αυτές τις γυναίκες και τα δικαιώματά τους. Το μόνο σίγουρο, όμως, είναι ότι δεν θα παρέμεναν άπραγες και θα έκαναν οτιδήποτε περνάει από το χέρι τους για να ανατραπεί αυτό το νομοσχέδιο.

Διαμαρτυρία στην Πολωνία
Διαμαρτυρία στην Πολωνία

Έτσι, το ημερολόγιο δείχνει 30 Οκτωβρίου και για 8η μέρα όλοι έγιναν μια γροθιά, άντρες-γυναίκες, δίνοντας το «παρών» στην ογκώδη συγκέντρωση στην πρωτεύουσα και αντιδρώντας σ’ αυτό το επαίσχυντο κι απάνθρωπο νομοσχέδιο. Πηγαίνουν κόντρα σε Συνταγματικό Δικαστήριο, Κυβέρνηση και υπερσυντηρητική Εκκλησία, που τις έχουν στήσει στον τοίχο για πολλοστή φορά (η τελευταία ήταν στις 3 Οκτωβρίου 2016 και από το φεμινιστικό κίνημα ονομάστηκε «Μαύρη Δευτέρα»).

Η συνέχεια αυτού του κεφαλαίου της ιστορίας γράφεται ακόμα. Η φεμινιστική αυτή απεργία ανοίγει έναν μεγάλο δρόμο, με στόχο εκείνες να έχουν τα αυτονόητα δικαιώματα και καλούν όλο τον κόσμο διεθνώς να συσπειρωθεί, να στηρίξει τους αγώνες αυτούς και να δείξει την αλληλεγγύη του σ’ ένα τόσο λεπτό ζήτημα. Χρέος μας είναι να παλέψουμε και να μείνουμε ενωμένοι μέχρι τη νίκη.