Μπορεί ένα άτομο με προβλήματα όρασης να θαυμάσει ένα έργο τέχνης;

Την απάντηση σε αυτή την ερώτηση την έδωσε μια ομάδα που συστάθηκε προκειμένου να κάνει πραγματικότητα αυτό που μοιάζει ανέφικτο.

Οι Mind’s Eye είναι ένα project του MOMus που σχεδιάστηκε από τη Στέλα Αναστασάκη και που έχει βάλει στόχο να φέρει την τέχνη κοντά στα δάχτυλα μας. Απευθύνεται σε άτομα με προβλήματα όρασης που τους καλούν να… ψηλαφήσουν την τέχνη.

Το Mind’s Eye σχεδιάζει συμπεριληπτικές πρακτικές για την προσβασιμότητα ατόμων που βιώνουν μερική ή ολική απώλεια όρασης στην εμπειρία της τέχνης. Το όραμα της ομάδας είναι η αύξηση της προσβασιμότητας στην τέχνη και η προώθηση της ισότιμης πρόσβασης ατόμων με οπτική αναπηρία στις διάφορες εκφάνσεις του πολιτισμού.

Το project αυτό συστάθηκε στο πλαίσιο του START- Create Cultural Change και εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο χώρο και τη συλλογή του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Παράρτημα Θεσσαλονίκης.

Συλλογή

Η πρώτη εφαρμογή του Mind’s Eye γίνεται στο χώρο και στη συλλογή έργων τέχνης του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Η προσβασιμότητα στο χώρο και στα έργα τέχνης της συλλογής του μουσείου επιτυγχάνεται με την υιοθέτηση ποικίλων πρακτικών που εφαρμόζονται ως απτικο-ακουστικά βοηθήματα και εστιάζουν στην πρόκληση απτικών και ηχητικών ερεθισμάτων ενεργοποιώντας το «μάτι του μυαλού».

Μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα εντάσσονται δέκα έργα τέχνης, η επιλογή των οποίων έγινε με κριτήριο την ανάδειξη ποικίλων μορφών εικαστικής έκφρασης και περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, μεταξοτυπίας, γλυπτικής, assemblage και κινητικής γλυπτικής καθώς και αντιπροσωπευτικά έργα από καλλιτέχνες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Σημαντική σε όλο αυτό το εγχείρημα είναι και η συνεισφορά της τεχνολογίας αφού αξιοποιήθηκαν νέα μέσα που σύστησαν νέους τρόπους προσέγγισης και πρόσληψης της τέχνης πέρα από την όραση.

Ομάδα

Επαγγελματίες και ειδικοί από την κοινότητα ατόμων με οπτική αναπηρία αναπτύσσουν συμπεριληπτικές πρακτικές προσβασιμότητας αξιοποιώντας νέα μέσα και τεχνολογίες.

Οι συμπεριληπτικές πρακτικές που δημιουργούνται για την προσβασιμότητα τόσο στο χώρο του μουσείου όσο και στα έργα τέχνης, γίνονται σε συνεργασία με το προσωπικό του MOMus – Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και καθοδηγούνται από μια ομάδα ατόμων με οπτική αναπηρία που συστάθηκε από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, Παράρτημα Θεσσαλονίκης.

Υποστηρικτές

Το “Mind’s Eye | Ψηλαφώντας την Τέχνη” σχεδιάστηκε από τη Στέλα Αναστασάκη, Ιστορικό Τέχνης και Διαχειρίστρια του Πολιτισμού και υλοποιείται σε συνεργασία με το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Παράρτημα Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του START – Create Cultural Change 2019/20. Το START είναι ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Μάθετε περισσότερα για αυτήν την υπέροχη πρωτοβουλία εδώ.

Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά

«Οι πτυχές ενός δραματουργού»: Αφιέρωμα στον Χριστόφορο Χριστοφή στο θέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη
"Christmas Overture": Η Underground Youth Orchestra υποδέχεται τη διακεκριμένη μαέστρο Catherine Lar...
Η Τίνα Αλεξοπούλου μας βάζει σε Χριστουγεννιάτικο κλίμα με το ολοκαίνουριο τραγούδι της ''Το γούρι μ...
''Aροδαμοί και ασπάραθοι'': Mια εικαστική συνομιλία με τους θησαυρούς της Κρητικής χειροτεχνίας
IMMF 2024: Αυλαία για το International Micro μ Festival
"Μάς βλέπετε ή είμαστε ακόμα στη σκιά;": Mία εκδήλωση για τις προσφύγισσες μητέρες και τα παιδιά του...
«Ο Ψεύτης Ήλιος» για πρώτη φορά στην Ελλάδα στη σκηνή του Αγγέλων Βήμα
Οι «Ήρωες» της Ελένης Γκασούκα επιστρέφουν και φέρνουν τα πάνω κάτω στην Αθήνα!
«Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με την Φένια Παπαδόδημα στο θέατρο Μπέλλος
To θέατρο 104 παρουσιάζει το σατιρικό διήγημα του Άντον Τσέχωφ ''Το τυχερό λαχείο''