Θετικός στον Κορωνοϊό: Europeans at home – Πρωτοβουλία νέων από την Ευρώπη φέρνει την ελπίδα στον απόηχο του lockdown

Στην Ισπανία της πανδημίας μια ομάδα ανθρώπων δημιουργεί την ελπίδα για το μέλλον στον απόηχο του γενικευμένου lockdown. Μια ομάδα ανθρώπων που δεν βρέθηκε ποτέ από κοντά δημιουργεί μια αισιόδοξη νότα στις δύσκολες μέρες που έφερε ο Κορωνοϊός με τον τίτλο “Europeans at home“.

Προερχόμενοι από πέντε διαφορετικές χώρες αποδεικνύουν ότι μέσα από κάθε κρίση υπάρχει μια ευκαιρία. Το Sociall.gr μίλησε με την Ελληνίδα δημοσιογράφο, Κατερίνα Στάμου, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Ισπανία και πρωτοστατεί σε αυτό το ιδιαίτερο project. Ακολουθούν τα λόγια της μέσα από τα οποία μας μοιράζεται την εμπειρία της, το πώς γεννήθηκε η ιδέα και σε ποιο στάδιο βρίσκεται το project αυτή τη στιγμή. Μένουμε θετικοί στον Κορωνοϊό.

Ενα project θετικής προσέγγισης στο διαδικτυακό κόσμο: Από τη θεωρία στην πράξη

Σε μια εποχή αβεβαιότητας και μεγάλων προκλήσεων κρίνεται επιτακτική η ανάγκη όχι μόνο για ένταξη σε ένα (διαδικτυακό) σύνολο αλλά και η εύρεση εναλλακτικών λύσεων πληροφόρησης: πιο αληθινών αλλά και ίσως πιο μακριά από τα πρότυπα της κινδυνολογίας και του αρνητισμού.

Κάνοντας αυτόν τον γενικευμένο πρόλογο θα αναφερθώ στο πρόγραμμα Europeans at Home, μια διαδικτυακή μορφή ‘αντίστασης’ στην πληθώρα αρνητικών ειδήσεων που ακούμε ή διαβάζουμε το τελευταίο διάστημα.  ‘Γεννήθηκε’ κάτω από συνθήκες πανδημίας και είναι μια προσπάθεια στην οποία έχω τη χαρά να συμμετέχω τους τελευταίους δύο μήνες.  

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, αυτό το χρόνο έτυχε να βρεθώ σε διαφορετικές χώρες, χαράζοντας μια (φοιτητική και αργότερα επαγγελματική) πορεία από την Αγγλία στην Ελλάδα και από εκεί στην Ισπανία. Και λέω ‘έτυχε’ γιατί πιστεύω ότι πολλά πράγματα στη ζωή είναι θέμα τύχης. Το να ταξιδέψεις σε μια χώρα όπως η Ισπανία, λίγο πριν ξεσπάσει η καταιγίδα της πανδημίας δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Λένε όμως ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Στην προκειμένη περίπτωση ο σκοπός αυτός ήταν η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα ανταλλαγής European Solidarity Corps στο Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα, (στην πόλη των μαγισσών όπως λένε) της Ισπανίας. Άλλωστε ήθελα για ακόμη μια φορά να βγω από την παγίδα του ‘comfort zone’ και να κάνω κάτι που θα ήταν συναφές με το αντικείμενο σπουδών μου (τη δημοσιογραφία) αλλά και γεμάτο σημασία και νόημα. Επίσης, γνώριζα ότι τα προγράμματα ανταλλαγής είναι μια ‘αναγκαία’ πρόκληση, ειδικά για όσους θέλουν να γνωρίσουν κάτι διαφορετικό. 

Το αποτέλεσμα αυτού του σκοπού είναι το project ‘Europeans at Home’, και το blog μας ‘Art of Locking Down’ , που περήφανα μπορώ να παρουσιάζω! 

Europeans at Home – The full story

Το αντικείμενο της εργασίας μου στην Ισπανία δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία γιατί άλλωστε λόγω της κατάστασης δεν είχα τη δυνατότητα να ξεκινήσω. Ωστόσο, μέσω μιας online εκπαιδευσης τον Απρίλιο είχα την ευκαιρία να γνωρίσω 6 ακόμη εθελοντές, που δεν μπορούσα τότε να ξέρω ότι θα εξελίσσονταν στην μετέπειτα ομάδα αυτού του project. Στην εκπαίδευση γνωριστήκαμε με πολλούς νέους που έκαναν (έστω και από απόσταση) τα δικά τους προγράμματα στην Ισπανία. Την τελευταία μέρα οι ομάδες χωρίστηκαν ανάλογα με κατηγορίες ενδιαφέροντος. Εμείς αναλάβαμε την τέχνη και τον πολιτισμό. Μέχρι τότε σκεφτόμασταν ότι ο ειδησεογραφικός κόσμος είναι ‘βομβαρδισμένος’ με ένα κλίμα αρνητισμού το οποίο φυσικά έχει και αντίκτυπο στην ψυχολογία του κόσμου. 

Η ομάδα σε ένα (από τα πολλά) meeting

Συνδυάσαμε λοιπόν το γεγονός ότι η τέχνη είναι από μόνη της μια μορφή αντίστασης και το ότι είχαμε την ανάγκη να προάγουμε μια θετική στάση μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αποφασίσαμε να γίνουμε μια μεγάλη ‘φωνή’ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δημιουργήσαμε σελίδες στο Facebook και το Instagram όπου καλούμε όλους όσους στηρίζουν την ιδέα μας να στείλουν δικό τους υλικό για το πως περνούν δημιουργικά τις μέρες τους. Εγώ ανέλαβα το blog ‘Art of Locking Down’ με βασικές κατηγορίες Lockdown Stories by region, art reviews and podcasts, και discussions, όπου και εκεί δεχόμαστε άρθρα από οποιονδήποτε θέλει να μοιραστεί τις ιστορίες και σκέψεις του, έχοντας ένα ανοιχτό forum με μεγάλη θεματολογία. 

Είμαστε επτά νέοι από την Αγγλία, Ιταλία, Ελλάδα, Αρμενία και Πολωνία. Επτά νέοι που δεν έχουν γνωριστεί ποτέ αυτοπροσώπως. Καταφέραμε, όμως, να γίνουμε φίλοι και να ‘μειώσουμε’ τις αποστάσεις δημιουργώντας το project αυτό, ακολουθώντας τους ίδιους στόχους. Αυτό που θέλουμε είναι κυρίως να ακούσουμε διαφορετικές απόψεις και θετικές ‘φωνές’. Μέσα από την ανταλλαγή αυτών των ιδεών ενισχύεται η αίσθηση του ‘ανήκειν’ σε μια κοινότητα. Ξεκινήσαμε από το μηδέν! Online meetings, whatsapp συζητήσεις και πολλές ώρες ‘παλεύοντας’ με τα γραφικά και τις marketing στρατηγικές του blog είναι μια καθημερινότητα. Μια καθημερινότητα που μας δίνει ενέργεια και μας μαθαίνει την έννοια της αφοσίωσης σε ένα κοινό σκοπό. 

Κάποιους μήνες μετά

Έχοντας περάσει ένα πρώτο στάδιο γνωριμίας με τον άμεσο διαδικτυακό ‘κύκλο’ της ομάδας η κατάσταση έχει ως εξής.
Αναπτύσσουμε το δίκτυο των subscribers και στα τρία μέσα απασχόλησης (facebook-instagram-blog) και οργανώνουμε challenges, δίνοντας έμφαση στο user experience και τη διάδραση με τον κόσμο. 
Πριν δύο εβδομάδες κάναμε αίτηση για χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος funding του European Solidarity Corps, όπου αναμένουμε την υποστήριξη κυρίως σε επίπεδο marketing και προώθησης αυτής της ιδέας αλλά και επέκτασης του blog. Κάθε τμήμα της ομάδας μας προσπαθεί να θέσει προθεσμίες με άμεσους στόχους και συνεργαζόμαστε, ενημερώνοντας ο ένας τον άλλο για τις προκλήσεις. Μια από αυτές είναι να γίνουμε πιο εξειδικευμένοι στο αντικείμενο αυτό και να αναπτύξουμε το περιεχόμενο μας (αυξάνοντας και το υλικό του blog). Επίσης προσπαθούμε να αποφύγουμε το αντίθετο αποτέλεσμα στην προσπάθεια θετικότητας, γιατί είναι συχνή η αντιμετώπιση παρόμοιου περιεχομένου με καχυποψία. Αυτό το μήνα η ομάδα θέλει να αυξήσει τους συνεργάτες της γι’ αυτό και έχουμε ξεκινήσει να ερχόμαστε σε επικοινωνία με παρόμοια προγράμματα, ομάδες και καινοτομίες.
Τις τελευταίες μέρες ενημερώθηκα για μια ελληνική startup, Ta Kala Nea, η οποία πρεσβεύει παρόμοια ιδέα και αμέσως επικοινώνησα μαζί τους. Ιδανικά μακροπρόθεσμα θέλουμε να έχουμε αφήσει μια ‘θετική’ εντύπωση σε αυτή την κατάσταση, προσφέροντας ένα περιεχόμενο απαλλαγμένο από δογματισμούς και αρνητικότητα.  

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στο πόσο πολλές καταστάσεις αναπροσαρμογής μπορούν να αναδείξουν καινοτομίες και δημιουργικές ιδέες, που υπο άλλες συνθήκες ίσως έμεναν αδρανείς ή στην αφάνεια. Το project αυτό (όπως και αν εξελιχθεί) το στηρίζουμε με την ομάδα μου και ως μια αιτία για προσωπική εξέλιξη δίνοντας μας την αφορμή να δουλεύουμε για μια αιτία γεμάτη νόημα. Σαν εκπρόσωπος της ομάδας μου μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι κάθε φαινομενικά ‘πρόβλημα’ έχει δύο όψεις. Εμείς επιλέξαμε να δείχνουμε αποκλειστικά την θετική όψη της πανδημίας και έτσι ελπίζουμε να χτίσουμε μια διαδικτυακή κοινότητα βασισμένη σε υλικό συνυφασμένο με την όψη αυτή!