Τι είναι τα cruelty free – vegan καλλυντικά και πώς τα αναγνωρίζουμε;

Ποιος δεν έχει προσέξει οτι τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας κινείται σε όλο και πιο φιλοζωικούς ρυθμούς; Μέσα από την υιοθέτηση τετράποδων φίλων ή την υιοθέτηση καινούριων διατροφικών συνηθειών, έχει εμφανιστεί πλέον, με μεγάλη απήχηση, και η υιοθέτηση νέων καταναλωτικών συνηθειών με την αγορά cruelty free ή vegan προϊόντων.

Τα cruelty free προϊόντα είναι εκείνα που δεν χρησιμοποιούν τα ζώα ως πειραματόζωα σε κανένα στάδιο της παραγωγής τους, ενώ vegan ονομάζονται τα προϊόντα που δεν δοκιμάζονται σε ζώα αλλά μπορούν να περιέχουν παράγωγα αυτών, όπως γάλα ή μέλι. Στις δυο αυτές ομάδες ανήκει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, με πολλά από αυτά να είναι είδη καθημερινής, οικιακής χρήσης και προσωπικής φροντίδας όπως κρέμες, καλλυντικά, αποσμητικά κοκ

Ο ευρωπαϊκός νόμος απαγόρευσε τα πειράματα στα ζώα το 2013, μετά από περίπου έναν αιώνα (1920) που η διεξαγωγή τους ήταν αυτονόητη. Ωστόσο αρκετές είναι οι εταιρείες που συνεχίζουν τα πειράματα. Ας δούμε τι ισχύει με πολλές πολύ γνωστές εταιρείες και ας γνωρίσουμε κάποιες άλλες που υποστηρίζουν την cruelty free / vegan κουλτούρα, ώστε να κάνουμε, όσο μπορούμε, συνειδητοποιημένες και ευαισθητοποιημένες αγορές.

Η L’oreal, η Olay, και η Revlon είναι μερικές εταιρείες που ανακοίνωσαν ότι δεν κάνουν πειράματα στα ζώα, πάρα μόνο αν το επιβάλλει ο νόμος! Πιο συγκεκριμένα, ο νόμος στην Κίνα υποχρεώνει τα brands που θέλουν να επεκτείνουν τις αγορές τους εκεί να κάνουν πειράματα, ως απόδειξη της αποτελεσματικότητάς τους. Το αποτέλεσμα είναι πάνω από 300.000 μικρά ζώα να κακοποιούνται κάθε χρόνο στα κινέζικα εργοστάσια, αφού, όπως είναι φυσικό, καμία εταιρεία δεν θέλει να εγκαταλείψει τα οικονομικά της συμφέροντα στην τεράστια Κίνα.

Η e.l.f, Wet & Wild, Μilani, Lush, CATRICE, Essence είναι εταιρείες γνωστές λόγω της cruelty free πολιτικής τους. Επιπλέον είναι γνωστές για τις προσιτές τους τιμές. Οι δυο αυτοί παράγοντες έχουν αυξήσει πολύ τη δημοτικότητα και τις πωλήσεις των προϊόντων τους.

Σε λιγότερο οικονομικές επιλογές, αλλά με σπουδαία προϊόντα, η εταιρεία Kat Von D κερδίζει το βραβείο για την Cruelty Free Brand του 2017! Επιπλέον η W3ll People είναι από τις top vegan εταιρείες μαζί με την RMS Beauty και την ILIA.

Ας μην ξεχνάμε βέβαια και τις ελληνικές εταιρείες, πολλές ακόμη νεοσύστατες και μικρές, που χρειάζονται τη στήριξή μας στην προσπάθεια να βάλουν το δικό τους λιθαράκι και να δημιουργήσουν αγνά προϊόντα, αξιοποιώντας συχνά υλικά από τη φύση και την πλούσια ελληνική ύπαιθρο. Άλλες πάλι πιο φτασμένες, όπως η Korres που ιδρύθηκε από έναν φαρμακοποιό στην Αθήνα και προσφέρει από το 1996 προϊόντα ομορφιάς και περιποίησης με βάση φυσικά συστατικά.

Στην προσπάθεια να βρούμε τα προϊόντα εκείνα που καλύπτουν τις ανάγκες μας, αλλά είναι και φιλικά προς τα ζώα μας βοηθάνε τα παρακάτω logo στην συσκευασία. Αν τα δεις, σημαίνει ότι η εταιρεία δεν έχει κάνει πειράματα στα συστατικά ή στο τελικό προϊόν. Καλό είναι να το ελέγχουμε πάντα, αφού συχνά εταιρείες που χαρακτηρίζονται cruelty free ή vegan έχουν κάποια προϊόντα στα οποία δεν εφαρμόζουν την ίδια πολιτική, όπως πχ τα πινέλα μακιγιάζ ή τις κολόνιες.

Πηγή: eli.gr/

Σήμερα γνωρίζουμε οτι υπάρχουν πάνω από 7.000 είδη ασφαλή συστατικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή καλλυντικών και δεν έχουν ανάγκη από πειράματα. Μπροστά στη γνώση αυτή, που δεν μας ζητάει να στερηθούμε τίποτα από όσα αγαπάμε και μας κάνουν να νιώθουμε όμορφους, πώς μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια και να ψωνίζουμε όπως παλιά;

Εσείς γνωρίζετε άλλες εταιρείες με αγαπημένα cruelty free / vegan προϊόντα ; Άφησέ μας στα σχόλια τα αγαπημένα σου καλλυντικά από cruelty free εταιρείες και πες μας την γνώμη σου!


** Καμία συνεργασία δεν υπάρχει με τις εταιρείες που έχουν αναφερθεί. Πριν τις αγορές σας να κάνετε προσωπική έρευνα καθώς οτιδήποτε μπορεί να έχει αλλάξει μετά την ημερομηνία συγγραφής του άρθρου.

ΠΗΓΗ: Eli.gr