Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα αυτού που ο Λάρι Έλιοτ θεωρεί αντιληπτά «καπιταλισμό για ανδρείκελα», όπου τα πολιτικά μας συστήματα αυτοκαταστροφικά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση του κλίματος και της βιοποικιλότητας, από το 95% του προγράμματος που δεν έχει δαπανηθεί, βρισκόμαστε σε σύγκρουση φυσικά με τον πλανήτη, αλλά με τη δημόσια υποστήριξη, αυτό μπορεί να αλλάξει.
Για να αντιστραφεί αυτή η τάση, και να ξεπεραστούν οι κοινωνικές επιπτώσεις και η απασχόληση της πανδημίας Covid, θα απαιτηθεί μια νέα μορφή ανάπτυξης – μια που υποστηρίζει μόνο την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας που βελτιώνει τις κοινωνικές συνθήκες, δημιουργεί ασφαλείς, επαρκώς αμειβόμενες θέσεις εργασίας και αντιμετωπίζει σοβαρά το περιβάλλον.
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει ωθήσει τη γη σε ένα έκτο μαζικό γεγονός εξαφάνισης.
Η απώλεια της βιοποικιλότητας έχει αποδοθεί ιδίως στον ανθρώπινο υπερπληθυσμό, στη συνεχή αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού και στην υπερβολική κατανάλωση φυσικών πόρων από τους πλούσιους του κόσμου.
Μια έκθεση του 2020 από το Παγκόσμιο Ταμείο Άγριας Ζωής διαπίστωσε ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα, ιδίως η υπερκατανάλωση, η αύξηση του πληθυσμού και η εντατική καλλιέργεια, έχουν καταστρέψει το 68% της άγριας ζωής των σπονδυλωτών από το 1970.
Η Παγκόσμια Έκθεση Αξιολόγησης για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος, που δημοσιεύθηκε από το IPBES του Ηνωμένου Έθνους το 2019, επισημαίνει ότι περίπου ένα εκατομμύριο είδη φυτών και ζώων αντιμετωπίζουν εξαφάνιση από ανθρωπογενείς αιτίες, όπως η επέκταση της χρήσης ανθρώπινης γης για βιομηχανική γεωργία και εκτροφή ζώων, καθώς και υπεραλίευση.
Από την ίδρυση της γεωργίας πριν από 11.000 χρόνια, οι άνθρωποι έχουν αλλάξει περίπου το 70% της επιφάνειας της γης, με την παγκόσμια βιομάζα της βλάστησης να μειώνεται κατά το ήμισυ, και οι χερσαίες κοινότητες ζώων βλέπουν μείωση της βιοποικιλότητας μεγαλύτερη από 20% κατά μέσο όρο.
Επιπτώσεις στον άνθρωπο
Οι επιπτώσεις αυτών των απωλειών στην ανθρώπινη διαβίωση και την ευημερία έχουν προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες. Όσον αφορά τον γεωργικό τομέα, για παράδειγμα, η κατάσταση της βιοποικιλότητας στον κόσμο για τα τρόφιμα και τη γεωργία, που δημοσιεύτηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών το 2019, δηλώνει ότι «οι χώρες αναφέρουν ότι πολλά είδη που συμβάλλουν στο ζωτικό οικοσύστημα υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των επικονιαστών, των φυσικών εχθρών των παρασίτων, των εδαφικών οργανισμών και των άγριων ειδών διατροφής, βρίσκονται σε παρακμή ως συνέπεια της καταστροφής και της υποβάθμισης των οικοτόπων, της υπερεκμετάλλευσης, της ρύπανσης και άλλων απειλών και ότι τα βασικά οικοσυστήματα που παρέχουν πολλές υπηρεσίες απαραίτητες για τρόφιμα και γεωργία, συμπεριλαμβανομένης της προσφοράς γλυκού νερού, της προστασίας από τους κινδύνους και της παροχής οικοτόπων για είδη όπως τα ψάρια και οι επικονιαστές, μειώνονται».
Ακριβώς όπως φαίνεται ότι η κυβέρνηση αρχίζει να αναλαμβάνει τον έλεγχο του NHS από αναποτελεσματικές πτυχές της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα, έτσι απαιτείται το ίδιο είδος «έξυπνου, ακτιβιστικού κράτους» για τον αποκαρβονισμό και την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων των 30 μέτρων του Ηνωμένου Βασιλείου. Ένα τέτοιο τεράστιο πρόγραμμα που παρέχει θέσεις εργασίας σε κάθε εκλογική περιφέρεια θα μπορούσε να πληρωθεί προσφέροντας πράσινα Isas με επιτόκιο, ας πούμε, 1% για να προσελκύσει τεράστιες ποσότητες των 70 δισεκατομμυρίων λιρών που επενδύονται σε αυτό κάθε χρόνο. Αυτό το πρόγραμμα θα μπορούσε να αναληφθεί με πράσινη ποσοτική χαλάρωση, σύμφωνα με την οποία η Τράπεζα της Αγγλίας δημιουργεί ηλεκτρονικά τα σχετικά χρήματα και δεν υφίσταται δημόσιο χρέος.
Ένα τέτοιο πρόγραμμα πολλών δισεκατομμυρίων λιρών θα μπορούσε να κυκλοφορήσει εγκαίρως για να λειτουργήσει ως παγκόσμιο παράδειγμα για τον Cop26 στη Γλασκόβη τον Νοέμβριο. Η «εξοικονόμηση για τον πλανήτη» είναι επίσης πολύ δημοφιλής πολιτικά, δεδομένης της αυξανόμενης δημόσιας υποστήριξης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Η προστασία του περιβάλλοντος εξαρτάται από ολόκληρη την ανθρωπότητα και ολόκληρη η ανθρωπότητα εξαρτάται από το περιβάλλον. «Η κλιματική αλλαγή είναι βέβαιο ότι προκαλεί τεράστιες αλλαγές στην εποχικότητα, τη γεωγραφική κατανομή αλλά και την ένταση της εκδήλωσης επανεμφανιζόμενων αλλά και νέων επιδημιών από βακτήρια και ιούς, όπως ο SARS-CoV-2», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αθανάσιος Τσακρής.
«Στο μέλλον θα υπάρξουν περισσότερες επιδημίες και πανδημίες, λοιπόν, αν δεν συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει στον πλανήτη και, κυρίως, αν δεν αλλάξουμε το πώς βλέπουμε το περιβάλλον και τη δική μας θέση σ’ αυτό: ως κρίκο στην αλυσίδα της φύσης και όχι ως ρυθμιστή και εξουσιαστή των πάντων» συμπληρώνει.
Η ευθύνη που έχει ο καθένας να βοηθήσει οικειοποιόντας μία πιο φιλική προς το περιβάλλον καθημερινότητα, όπως το να μην χρησιμοποιεί συχνά αμάξι είναι το πρώτο βήμα.Ύστερα η στάση της κυβέρνησης αποτελεί σημαντικό παράγοντα, το πως θα δράσει στις μεγάλες βιομηχανίες, την ανάπτυξη προγραμμάτων για τη προστασία του περιβάλλοντος και τη κυκλική οικονομία.Οι New York Times, σε πρόσφατο άρθρο τους δημοσίευσαν στοιχεία έρευνας η οποία συνδέει τη μόλυνση του περιβάλλοντος με την άνοια. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν δεκαοχτώ χιλιάδες Αμερικανοί. Η άνοια όμως είναι ένα από τα προβλήματα που προκαλεί η περιβαλλοντική επιβάρυνση στην υγεία του ανθρώπου όπως οι αναπνευστικές ασθένειες, οι αλλεργίες και οι μολύνσεις από νέους ιούς και βακτήρια.
Η πανδημία Covid-19 επιβράδυνε τη περιβαντολλογική μόλυνση και ίσως είναι μια ευκαιρία να αρχίσουμε να μεριμνούμε περισσότερο για το περιβάλλον μας.
Με πληροφορίες από AMNA και ERT NEWS.
Πηγή φωτογραφίας: Yale News