Αφιέρωμα στη γαλλική μουσική των τελευταίων 80 χρόνων

Η γαλλική κουλτούρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μουσική. Αρκεί να ανατρέξουμε στην διάρκεια του Πρόωρου Μεσαίωνα και θα βρούμε γραπτές μαρτυρίες για την ύπαρξη τροβαδούρων (les troubadours), οι όποιοι ήταν συνθέτες και ερμηνευτές που τραγουδούσαν σχεδόν σε ολόκληρη την Νότια Γαλλία. Τα θέματα που αντλούσαν ως πηγές έμπνευσης στα τραγούδια τους ήταν ο ιπποτισμός και ο έρωτας.

Από τότε μέχρι σήμερα άλλαξαν προς το καλύτερο χιλιάδες πράγματα, αυτό που έμεινε όμως αναλλοίωτο είναι η αγάπη για την μουσική, πόσο μάλλον όταν τα τραγούδια είναι σε γαλλικό στίχο.

Στο σημερινό άρθρο, θα ακούσουμε μέσω της εφαρμογής του Spotify ένα αφιέρωμα σε γαλλικά τραγούδια κάνοντας ταυτόχρονα ένα ταξιδάκι στον χρόνο, καθώς θα αναφέρουμε τις επιτυχίες που ξεχώρισαν από τα μέσα του 1940 μέχρι σήμερα. Το αφιέρωμα δεν περιλαμβάνει μόνο γάλλους τραγουδιστές, καθώς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να εμβαθύνουμε σε ένα πιο ευρύ πεδίο ερμηνειών που προσεγγιστήκαν με μεράκι και αγάπη προς αυτή την μαγική γλώσσα.

Ακούστε ολόκληρα τα τραγούδια εδώ!

Δεκαετία 1940: Η μεγάλη πρωταγωνίστρια είναι σίγουρα η Édith Piaf, με τα τραγούδια της Non je ne regrette rien, La vie en rose και Hymne à l’amour να κερδίζουν μια θέση στην αιωνιότητα του μουσικού στερεώματος.

Δεκαετία 1950: Εκείνη την εποχή, κυριαρχεί η τάση της μελοποίησης σπουδαίων ποιημάτων όπως το τραγούδι Les feuilles mortes σε στίχους του μεγάλου ποιητή Jacques Prévert. Επίσης, ξεχωρίζουν η εμβληματική Juliette Gréco με το Sous le ciel de Paris, ο Yves Montand, ο Georges Brassens, ο Georges Moustaki και ο ερμηνευτής και τραγουδοποιός Jacques Brel που έγραψε το Ne me quitte pas.

Δεκαετία 1960: Τα γαλλικά τραγούδια γνωρίζουν μια διεθνή επιτυχία ακούγονται παντού και στην Ελλάδα. Με τα γεγονότα του Μάη του 68, όλα τα βλέμματα μοιάζουν να είναι στραμμένα σε μια μοντέρνα και ανανεωμένη Γαλλία που σπάει όλα τα καλούπια. Οι πιο αξιοπρόσεκτες ερμηνείες προέρχονται από τους Françoise Hardy, Charles Aznavour, Christophe, Adamo, Joe Dassin, Mireille Mathieu, Johny Hallyday (ιδιαιτερη αδυναμια στο Que je t’aime) και Serge Gainsbourg.

Δεκαετία 1970: Ο Michel Fugain με το τρυφερό Une belle histoire, η ντίβα Dalida και ο γεμάτος συναίσθημα Michel Sardou ξεχωρίζουν στο καλλιτεχνικό στερέωμα σε μια εποχή που υπάρχει μια μεγάλη στροφή προς τον αγγλικό στίχο αν και συνεχίζουν να ακούγονται με αμείωτους ρυθμούς και τα τραγούδια της προηγούμενης δεκαετίας.

Δεκαετία 1980: Υπάρχουν αρκετά τραγούδια αυτής της δεκαετίας που ακούγονται μέχρι σήμερα στα ελληνικά ραδιόφωνα και όχι μόνο, όπως το Voyage voyage των Desireless και το Ella elle l’a της France Gall, ένα τραγούδι προς τιμήν της Ella Fitzerald. Ακόμα, το 1988 κυκλοφορεί το πρώτο της cd η Patricia Kaas με το τραγούδι Mon mec à moi να γίνεται μεγάλο χιτ.

Δεκαετία 1990: Κυκλοφορεί το αγαπημένο Foule sentimentale του Alain Souchon και οι καναδικής καταγωγής ερμηνεύτριες Céline Dion και Lara Fabian επαναφέρουν στο προσκήνιο τον γαλλικό στίχο καθώς γνωρίζουν διεθνή καταξίωση.

Δεκαετία 2000: Με την αλλαγή του αιώνα πρωταγωνιστούν οι Alizée, Noir Désir, Amel Bent, In-Grid και το συγκρότημα Coeur de pirate. Επίσης, η γαλλική ραπ γνωρίζει μεγάλη άνθηση με τον Mc Solaar. Σας προτείνω να ακούσετε και το τραγούδι Au cafe du temps perdu του Adamo σε μια πολύ όμορφη συνεργασία του με τον αξέχαστο Λαυρέντη Μαχαιρίτσα που κυκλοφόρησε το 2008.

Δεκαετία 2010 μέχρι σήμερα: Ο Stromae γνωρίζει μια ανέλπιστη επιτυχία με το Alors on danse και όλοι το χορεύουμε το 2010. Επιπλέον, την ίδια χρονιά η Patricia Kaas με το Et s’Il fallait le faire και την συμμέτοχη της στην Eurovision συγκινεί τους Eurofans και όχι μόνο. Ακολουθεί η αγαπημένη Zaz με το Je veux και οι M Pokora, Grégoire, Maitre Gims, Kendji Girac, Willy William, Amir ,η Indila με το Dernière danse και η Louane.

Movie trivia: Αν θέλετε να μάθετε παραπάνω πληροφορίες για την ζωή της Édith Piaf να δείτε οπωσδήποτε το La vie en rose. Όπως και για ένα έξτρα άρωμα γαλλικής κουλτούρας σίγουρα να δείτε φιλμ με πρωταγωνιστές τους Yves Montand και Brijitte Bardot. Σας προτείνω και την ταινία La famille Bélier που αναβίωσε τα τραγούδια του Michel Sardou και ανέδειξε την Louane.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας προτρέψω να ακούτε όχι μόνο γαλλικά τραγούδια, αλλά και διαφορετικών γλωσσών καθώς μας ανοίγουν τους ορίζοντες και ένα παράθυρο σε διαφορετικούς κόσμους. Με πολλή αγάπη, από μια καθηγήτρια γαλλικών.

Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά