Anime όπως… Φοίβος Δεληβοριάς

Πιστός στη μουσική του και στον χαρακτήρα των τραγουδιών του ο Φοίβος Δεληβοριάς παρουσιάζει τη νέα του δισκογραφική δουλειά που φέρει τον τίτλο «Anime».

Χρειάστηκαν επτά χρόνια από την προηγούμενη του κυκλοφορία για να επιστρέψει ο Φοίβος Δεληβοριάς με τον όγδοο ολοκληρωμένο δίσκο του και να μας θυμίσει όλα εκείνα που αγαπάμε στη μουσική και τους στίχους του. Ένας κοινωνικός, εξωστρεφής δίσκος που αφουγκράζεται το σήμερα και βάζει στο μικροσκόπιο για άλλη μια φορά απλές καθημερινές εκφάνσεις της ζωής που συνθέτουν το παζλ της ύπαρξης μας.

Στα 10 τραγούδια του δίσκου, αποτέλεσμα δουλειάς τριών – αξέχαστων – ετών, ο Φοίβος παρουσιάζει πότε σε ήπιους και πότε σε πιο δυναμικούς τόνους μια ώριμη δουλειά που αξίζει να προσθέσουμε στις μουσικές μας λίστες. Σαν να τα τραγουδά με την παρέα του, την μπάντα του, βάζει τον ακροατή στο σαλόνι του να συμμετέχει σε αυτήν την ακρόαση. Με την κιθάρα του, τους αφρικανικούς τζαζ ήχους, τα μπάσα και την μελωδικότητα της φωνής του δημιουργεί ένα αποτέλεσμα που σε κάνει να νοσταλγείς το χθες και να παρατηρείς καλύτερα το σήμερα.

Η συνάντηση του ταλέντου του με αυτό του ποιητή και παραγωγού Βασίλη Ντοκάκη σε συνδυασμό με τη σταθερή μουσική παρέα του δημιουργούν ένα αποτέλεσμα που αγγίζει θέματα όπως η μετάβαση στην ενήλικη ζωή και τα τραύματα της κάθε γενιάς με το «Κάποια παιδάκια», το ταρακούνημα και το καλωσόρισμα του καινούριου με το «Λωτοφάγος», την καταγραφή του θύματος που έχει όνομα και επώνυμο στο «Ελένη Τοπαλούδη», τα ψέματα που λέμε ή πρέπει κάποιες φορές να λέμε στο «Μόνο ψέματα», το αινιγματικό μήνυμα της «Άγριας Ορχιδέας». Εν ολίγοις, με τη νέα του δουλειά ανοίγει παράθυρα στον κόσμο. Όπως αναφέρει με τα δικά του λόγια στην περιγραφή του δίσκου: «Ο έρωτας και το σκρολάρισμα, η κοινωνία και μια φάτσα στο προφίλ, η βία και το δόσιμο, ο πόλεμος των θρόνων και ένα μικρό παιδί είναι μερικά απ’τα παράθυρά του».

Η Ελένη Τοπαλούδη μέσα από τον στίχο του Φοίβου

Από τον νέο του δίσκο το «Απόψε είμαι κοντά σου» πρωτοστατεί στις πλατφόρμες streaming καθώς κυκλοφόρησε νωρίτερα, έχει οπτικοποιηθεί και αγαπηθεί πολύ από το κοινό. Όμως, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν δείξει οι ακροατές και για το τραγούδι που είναι αφιερωμένο στην Ελένη Τοπαλούδη, τη φοιτήτρια που δολοφονήθηκε στη Ρόδο τον Νοέμβριο του 2018. Με την πρόθεση να τονίσει ότι το θύμα έχει όνομα και επώνυμο και να διατηρήσει την ιστορία της ζωντανή με τον δικό του τρόπο, ο Φοίβος Δεληβοριάς έχει δημιουργήσει ένα μελωδικό κομμάτι με τους στίχους να αποτελούν «γροθιά» σε όλους τους κακοποιητικούς ανθρώπους: «Σκέφτομαι την Ελένη Τοπαλούδη, κι αν θα ’χε το σκοπό του ένα τραγούδι, που ν’ ανεβεί στα δίκτυα που την πνίξαν, στη θάλασσα να πέσει που τη ρίξαν» τραγουδά.

Γιατί να ακούσετε τον νέο δίσκο

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που πρέπει να πατήσετε το play στο «Anime» του Φ. Δεληβοριά και εμείς συνοψίζουμε μόνο μερικούς από αυτούς. Αρχικά, ο τραγουδοποιός όχι μόνο διατηρεί το γνωστό και αγαπημένο στυλ του μουσικά αλλά ενστερνίζεται και απορροφά και πιο σύγχρονους κραδασμούς ενσωματώνοντας στοιχεία που ανανεώνουν τον ήχο του χωρίς να τον απομακρύνουν καθόλου από τη μουσική του ταυτότητα. Αυτό αποδεικνύεται και από την ομάδα με την οποία δημιούργησαν τον δίσκο του. Πέραν της στενής καλλιτεχνικής οικογένειας του που αποτελείται από τον Σωτήρη Ντούβα, τον Κωστή Χριστοδούλου, τον Κώστα Παντέλη, τον Yoel Soto και τη Νεφέλη Φασούλη συμμετέχουν ενεργά ο Βασίλης Ντοκάκης, ο Φώτης Σιώτας και οι Θοδωρής Ρέλλος, Δημήτρης Σιάμπος, Τζιμ Σταρίδας και Δημήτρης Κούρτης. Ακόμη, η ίδια η εποχή μας χρειάζεται ανθρώπους της τέχνης να βρουν τον τρόπο να την αποκωδικοποιήσουν και να την «εξηγήσουν» με απλούς και κατανοητούς τρόπους πότε προβληματίζοντας μας για όσα συμβαίνουν, πότε παρατηρώντας όσα μας λείπουν στη ζωή μας και πότε απλώς διασκεδάζοντας με ωραίους ήχους. Συνεπώς, συναντά κανείς τραγούδια που ανήκουν στην κοινωνικοπολιτική σφαίρα αλλά και κομμάτια για τον έρωτα είτε είναι ανεκπλήρωτος είτε όχι. Στη «Μπαλάντα» τραγουδά: «Αγαπημένη μου θα ’σαι για πάντα, Ενθρονισμένη σ’ αυτή τη μπαλάντα, Θα ’σαι ολόκληρη τα άπαντά μου, Μ’ όποιον και να ’σαι θα είσαι δικιά μου». Τέλος, η όλη ατμόσφαιρα που έχτισε τους τελευταίους μήνες για την προώθηση του δίσκου, το πολύ όμορφο και ιδιαίτερο εξώφυλλο και η λαχτάρα του να το μοιραστεί με το κοινό, έκαναν αυτήν την αναμονή να αξίζει. Το «Anime» είναι ένας δίσκος που θα ομορφύνει το καλοκαίρι μας και μια ωραία παρακαταθήκη για το μέλλον που έρχεται.

Φοίβος Δεληβοριάς, «ANIME», Inner Ear Records

Δημοσιεύτηκε επίσης στην Εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής, 15/5/22