Ανοίγει σήμερα η αυλαία του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η αυλαία του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανοίγει αύριο Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022 στο Ολύμπιον, με την ταινία Πώς να επιβιώσετε σε μια πανδημία (How to Survive a Pandemic) του Ντέιβιντ Φρανς, μια παραγωγή του HBO που θα προβληθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας, ο αμερικανός δημοσιογράφος, συγγραφέας, σκηνοθέτης και ακτιβιστής των gay δικαιωμάτων, Ντέιβιντ Φρανς, κάθε άλλο παρά άγνωστος είναι, φυσικά, στο κοινό του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

Δύο χρόνια νωρίτερα, το 2020, η ταινία του με τίτλο Καλώς ήρθατε στην Τσετσενία είχε αποσπάσει τον Χρυσό Αλέξανδρο, καθώς και τα βραβεία FIPRESCI και Mermaid, στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το How to Survive a Pandemic έρχεται δέκα χρόνια μετά το How to Survive a Plague (2012), ένα συνταρακτικό ντοκιμαντέρ που βρέθηκε στην τελική πεντάδα του Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και το οποίο ανατρέχει στις πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις της μάστιγας του AIDS στις ΗΠΑ, στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Πώς να επιβιώσετε σε μια πανδημία

Ένα εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους που επιχειρεί μια αποκλειστική αποτύπωση της τεράστιας παγκόσμιας προσπάθειας για την έρευνα, την ανάπτυξη, τη ρύθμιση και τη διάθεση των εμβολίων για τον COVID-19, στον πόλεμο κατά της πανδημίας. Η ταινία ξεκινά στις αρχές του 2020, όταν ο κορωνοϊός ξεπέρασε τα γεωγραφικά τα σύνορα, και ακολουθεί ερευνητές στα εργαστήριά τους να πραγματοποιούν δοκιμές με εκατομμύρια εθελοντές και ρυθμιστές σε γραφεία σε καραντίνα, ενώ οι θάνατοι αυξάνουν και η πολιτική πίεση γίνεται αφόρητη. Προχωρώντας στο 2021, η ταινία καταγράφει τα εμπόδια, την έντονη διαμάχη και τις συστημικές αδικίες που απειλούν να αφήσουν το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη να εκλιπαρεί για εμβόλια – και να παρακολουθεί αβοήθητο καθώς αναπτύσσονται πιο θανατηφόρες παραλλαγές του ιού. Αποκτώντας μοναδική πρόσβαση σε πηγές, συνομιλώντας με τις πιο σημαντικές προσωπικότητες αυτού του κολοσσιαίου εγχειρήματος –από επιστήμονες μέχρι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, κυβερνητικές υπηρεσίες και εργαζoμένους στην πρώτη γραμμή–, αυτό είναι το ιστορικό χρονοδιάγραμμα της σημαντικότερης συλλογικής προσπάθειας της εποχής μας, όπου τα τεράστια επιτεύγματα της επιστήμης συγκρούονται με πραγματικότητες απόγνωσης, απληστίας και εθνικισμού.

Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά