Χριστίνα Δεληγιάννη: “Θέλω ο ακροατής να παίρνει ανάσες μέσα από τη μουσική που ακούει”

Σύμφωνα με τον Jules Combarieu, μουσικολόγο: μουσική είναι η τέχνη να σκέπτεσαι με ήχους. Επίσης, ο Oliver Sacks, νευρολόγος είχε πει ότι η μουσική προκαλεί συναισθήματα και τα συναισθήματα κουβαλούν την ανάμνηση τους. Θα μπορούσα να σας παραθέσω πολλά ακόμα γνωμικά που υπογραμμίζουν την αξία της μουσικής στην καθημερινότητα, καθώς όλοι σχεδόν συμφωνούμε ότι έχει καταλυτική επίδραση πάνω μας και τελικά μας κάνει καλύτερους ανθρώπους.

Ευτυχώς, έχουμε πολύ αξιόλογους ραδιοφωνικούς σταθμούς να μας ταξιδεύουν με τις μουσικές τους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ιντερνετικός σταθμός Eternal radio με τις υπέροχες μουσικές εκπομπές του. Με την εξαιρετική κεντρική του ιδέα πως η μουσική δεν έχει πατρίδα γιατί ζει μέσα σε κάθε άνθρωπο στα πέρατα της γης, η Χριστίνα Δεληγιάννη, ραδιοφωνική παραγωγός και συνιδιοκτήτρια του σταθμού θα μας μιλήσει για τη γοητεία και τις προκλήσεις του web radio.

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που διέθεσες για αυτήν την συνέντευξη. Με ποια αφορμή κατάλαβες πως θες να ασχοληθείς επαγγελματικά με το ραδιόφωνο;

Μαίρη μου σε ευχαριστώ και εγώ για τη συνέντευξη. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου άκουγα ραδιόφωνο. Θυμάμαι τον πατέρα μου μικρή που είχε το τρανζιστοράκι και άκουγε μουσικές και ποδόσφαιρο και πάντα με μάγευαν οι ήχοι που έβγαιναν από αυτή τη μικρή συσκευή. Πριν κάποια χρόνια μου έγινε πρόταση από μια φίλη να συμμετέχω σε έναν σταθμό που δημιουργούσε και είπα με τη μια ναι! Δυο χρόνια αργότερα δημιουργήθηκε το Eternal Radio και πλέον δεν μπορώ να διανοηθώ τον εαυτό μου μακριά από το μικρόφωνο.

Ποια είναι τα θετικά και ποιες οι προκλήσεις ενός ιντερνετικού ραδιοφωνικού σταθμού;

Στα θετικά θα βάλω το ότι μπορεί κάποιος με ένα κλικ να σε ακούσει από όλα τα μέρη της γης. Έχουν υπάρξει φορές που μας έχουν ακούσει από 20 ή 25 χώρες ταυτόχρονα και πραγματικά τότε καταλαβαίνεις τη μαγεία του web radio. Κάθε μήνα μας ακούνε από 120 χώρες! Έχει τύχει, επίσης, να ακούει η μητέρα που είναι στην Αθήνα και η κόρη που είναι στην Αγγλία. Εκείνη την ώρα μοιράζονται μια στιγμή μέσω του σταθμού μας, ακούνε το ίδιο τραγούδι ταυτόχρονα από μεγάλη απόσταση αλλά και από πολύ κοντά. Κάτι τέτοιες στιγμές με συγκινούν πάρα πολύ. Oι προκλήσεις  είναι πολλές. Η πιο βασική είναι το να πείσεις τους ακροατές, τους καλλιτέχνες και γενικότερα να πείσεις ότι είσαι σοβαρός και δεν έχεις ανοίξει ένα web radio για να περνάς την ώρα σου. Θεωρώ ότι αυτό το στοίχημα με πολλή και σκληρή δουλειά το έχουμε κερδίσει.

Αυτό που θαυμάζω στον σταθμό σας είναι η πολυφωνία που υπάρχει μεταξύ διαφορετικών μουσικών ειδών. Ποιες άλλες φιλοσοφίες/αξίες χαρακτηρίζουν τον σταθμό σας;

Το Eternal Radio αγαπάει τη μουσική. Παίζουμε διεθνή μουσική και από ελληνική κυρίως έντεχνα. Βασική μας αρχή είναι πάντα η ποιότητα. Παρόλα αυτά έχουμε μια βάση με περίπου 2000 τραγούδια διαλεγμένα ένα προς ένα και τοποθετημένα όπως πρέπει ώστε και οι αυτόματες playlist του σταθμού να ακούγονται ευχάριστα και να μην επαναλαμβάνονται. Αυτές οι playlist ανανεώνονται πολύ συχνά. Δεν είναι τυχαίο που οι ακροατές μας ακούνε όλη μέρα, ασχέτως εάν υπάρχουν ζωντανές εκπομπές ή όχι. Όσον αφορά τις ζωντανές εκπομπές, οι παραγωγοί μας είναι όλοι στο ίδιο μήκος κύματος, της ποιότητας και της συνέπειας και είναι ό,τι πιο σημαντικό. Όχι μόνο δε χάνουν εκπομπές, αλλά κάνουν και περισσότερες και τους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για αυτό! Η πιο βασική αξία μας είναι η διάδραση με τους ακροατές μας. Δεν υπάρχει πιο σημαντικό από το να ξέρει ο ακροατής ότι μιλάς σε όλους μαζί αλλά και στον καθένα ξεχωριστά! Έχει τύχει να γιορτάσουμε γενέθλια ακροατών σε εκπομπές, επετείους γάμου και πραγματικά είναι υπέροχο!

Επιπλέον, κάνετε την διαφορά προβάλλοντας πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες. Γιατί θεωρείς ότι γενικά στα ΜΜΕ δίνεται δύσκολα βήμα σε εκείνους;

Από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε να λειτουργεί το Eternal Radio το βασικό μας moto εκτός το “Ταξίδι χωρίς τέλος” είναι και το Eternal Radio στηρίζει τους έλληνες καλλιτέχνες.

Στους πρωτοεμφανιζόμενους έχουμε μια ιδιαίτερη αδυναμία, καθώς τους βλέπουμε όπως άλλοι έβλεπαν εμάς στα πρώτα μας βήματα.

Είναι δύσκολο να πείσεις τον άλλο ότι ήρθες για να μείνεις. Όσοι θεωρούμε ότι μπορούν να το κάνουν αυτό, έχουν τη στήριξή μας και μέσα στο πέρασμα των χρόνων είναι πραγματικά συγκινητικό το ότι δικαιωνόμαστε.

Θα ήθελα να μου πεις ποιο είναι το αγαπημένο σου ελληνικό και ξένο τραγούδι και γιατί;

Το “Δεν ξέρω πόσο σ’αγαπώ” τραγουδισμένο από την τεράστια Βίκυ Μοσχολιού, το θεωρώ το τραγούδι της απόλυτης αγάπης. Από ξένα θα πω το “Nothing Else Matters” των Metallica, με συνεπαίρνει τόσο στιχουργικά όσο και μελωδικά.

Ποια είναι η γνώμη σου για τις νέες πλατφόρμες στην μουσική όπως το Spotify και το Podcast;

Είναι ένας καλός τρόπος να “δημοσιεύσεις” τη δουλειά σου το Spotify και να κερδίσεις και χρήματα φυσικά. Με το Podcast έχω ασχοληθεί ελάχιστα οπότε δεν έχω σαφή άποψη.

Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης που θα ευχόσουν να έρθει καλεσμένος σε εκπομπή σου;

Θα ήθελα αλλά ταυτόχρονα θα έτρεμα να έχω στην εκπομπή μου τον Μάνο Χατζιδάκι. Ο πιο ευφυής καλλιτέχνης που πέρασε από την Ελλάδα κατά την άποψή μου.

Τι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με το ραδιόφωνο;

Να αγαπάει αυτό που κάνει και να είναι συνεπής.

Τι σημαίνει μουσική για εσένα;

Ζωή, ανάσα! Δεν είναι τυχαίο που έχω ονομάσει την εκπομπή μου “Μουσικές Ανάσες”. Κλισέ τίτλος, αλλά όταν φτιάχνω το πρόγραμμα της εκπομπής μου, αυτό θέλω να εισπράξει ο ακροατής, να πάρει Ανάσες μέσα από τη μουσική που θα ακούσει.

Τι εύχεσαι για τον χώρο του ραδιοφώνου;

Εύχομαι να μη σταματήσει ποτέ να υπάρχει και κάποια μέρα τα καλά web radios να πάρουν τη θέση που τους αξίζει.

Εκπομπές που μπορείτε να ακούσετε την Χριστίνα
Μουσικές ανάσες Τρίτη 22.00-24.00 ζωντάνα στο Eternal Radio
Σε επανάληψη στον Panet 90,6, Πέμπτη 21:00-23:00
Μουσικές Ανάσες Radio Show – Facebook Page
Brunch μαζί με τον Μίλτο Μαρίνη Δευτέρα-Παρασκευή 11.00-13.00, στο Eternal Radio – Facebook Page
Το Eternal Radio στο Facebook