Επαγγελματίες vs Ερασιτέχνες στη Ζωγραφική

Σχεδόν όλοι έχουμε κάποιον απ’την οικογενεια μας που ζωγραφίζει. Αν όχι, σίγουρα είχαμε κάποιο δάσκαλο στο δημοτικό που μας «έκανε» ζωγραφική.

Γενικά όλοι είμαστε εξοικειωμένοι με την ιδέα ότι η ζωγραφική είναι κάτι εύκολο, απλό και ότι ο καθένας μπορεί να ζωγραφίσει, σκιτσάρει κλπ. Η απάντηση είναι φυσικά και μπορει, ο καθένας μας είναι εν δυνάμει καλλιτέχνης. Η φύση του ανθρώπου τον καλεί να εκφράσει αυτά που νιώθει μέσω της τέχνης (είτε ζωγραφική, γλυπτική, μουσική κα.). Το θέμα είναι, όμως, το κάνει σωστά; Δηλαδή όπως για να γίνεις καλός στα μαθηματικά χρειάζεται να μελετήσεις, να μάθεις κανόνες και μαθηματικούς τύπους, το ίδιο ισχύει και για τη ζωγραφική. Για να ζωγραφίσεις χρειάζεται να μάθεις σε ποιους κανόνες υπόκειται το σχέδιο, το χρώμα κτλ.

Συχνά συναντώ ανθρώπους που μου λένε “A, είσαι ζωγράφος και εγώ ζωγραφίζω και η θεία μου ζωγραφίζει και ο παππούς μου ζωγραφίζει“. Ο καθένας μας έχει σπουδάσει κάτι και είναι επαγγελματίας στο είδος του. Όλοι έχουμε κλίσεις και όλοι μπορούμε να γίνουμε καλοί σε όλα με προσπάθεια, κόπο και υπομονή. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα επαγγελμα είναι πιο σπουδαίο από ένα άλλο ή πιο εύκολο. Όταν θελεις να αγοράσεις ένα επιπλο θα πας στο κατάστημα που το πουλάνε, όταν θες να κουρευτείς θα πας στο κομμωτήριο κοκ. Άλλα επαγγέλματα απαιτούν χειρωνακτική δουλειά και άλλα πνευματική και άλλα συνδυασμό και των δυο. Σκεφτείτε πώς είναι να σας πουν για την τέχνη σας / ειδικότητα σας ότι ο καθένας μπορεί να το κάνει..

Επίσης, πολύ συχνά συναντώ ανθρώπους που μου λένε ότι αγοράζουν πίνακες από δυο κατηγορίες ή γνωστους τους, φίλους τους ή από μεγαλα καταστηματα.

Καλό είναι να στηριζουμε επαγγελματίες ζωγράφους γιατί έχουν ξοδέψει χρόνια μελέτης ,σπουδές και γνώση πάνω στο αντικείμενο, ενώ οι ερασιτέχνες απλώς κανουν χόμπυ.

Οι επαγγελματίες ενδεχομένως ζουν από την τέχνη τους ή θα ήθελαν να ζουν από αυτήν ενώ οι ερασιτέχνες όχι.

Όταν αγοράζεις πίνακα από έναν επαγγελματία είναι σαν να πραγματοποιείς την ευχή κάποιου, στηρίζεις το όνειρό του, δηλαδή κάποιος αναγνωρίζει τη δουλειά αυτού του ανθρώπου.

Αν οι πίνακες σας φαίνονται ακριβοί, μπορείτε πάντα να διαπραγματευτείτε την τιμή.

Αν τα θέματα δεν σας φαίνονται ενδιαφέροντα, μπορείτε να παραγγείλετε και να συζητήσετε με τον καλλιτέχνη και τη δική του ματιά σε συνδυασμό με τη δική σας για το θέμα που θα θέλατε.

Ψάξτε καλλιτέχνες που σας αρέσει το ύφος της δουλειάς τους. Αυτό θα σας κρατάει και ενήμερους για το τι κινείται στην τέχνη και θα καταλήξετε στο τι σας αράσει περισσότερο (ρεαλισμός, αφηρημένη τέχνη, μοντέρνα, κλασικά κλπ.).

Σε συνέχεια αυτού του άρθρου στο επέμενο θα αναλύσουμε γιατί είναι καλό να μην αγοράζουμε πίνακες από μεγαλα εμπορικά καταστήματα.

Αν σας ενδιαφέρουν παρόμοια άρθρα για τα Εικαστικά και τον Πολιτισμό, ακολουθήστε μας σε FacebookInstagram ή κάντε εγγραφή στο Newsletter μας!

Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά