Επιλέξαμε τις καλύτερες ταινίες του Tim Burton

Στο προηγούμενο μου άρθρο, ανέλυσα κάποιες ιδιαιτερότητες που παρατήρησα στις ταινίες του. Τώρα ήρθε η ώρα να σας παρουσιάσω μερικές από αυτές, οι οποίες άφησαν το δικό τους στίγμα στην καρδιά μου.

Corpse Bride (2005)

Οι οικογένειες του Victor και της Victoria έχουν κανονίσει το γάμο τους. Αν και συμπαθούν ο ένας τον άλλον, ο Victor είναι νευρικός σε σχέση με την τελετή. Ενώ βρίσκεται σ’ ένα δάσος και κάνει πρόβα τους όρκους του γάμου, ένα κλαδί δέντρου μετατρέπεται σ’ ένα χέρι, που τον σέρνει στην χώρα των νεκρών. Το χέρι ανήκει στην Emily, η οποία δολοφονήθηκε και επιμένει να παντρευτεί τον Victor, όμως ο Victor πρέπει να γυρίσει πίσω, προτού η Victoria παντρευτεί τον κακοποιό Barkis Bitten.

Η συγκεκριμένη ταινία κατατάσσεται στις κορυφαίες ταινίες του Burton. Η πλοκή είναι εκνευριστικά καλή! Όλα κυλούν τόσο γλυκά, τόσο ονειρικά, ειδικά η σκηνή του πιάνου και το πώς ο Victor αισθάνθηκε υποχρεωμένος να παντρευτεί την Victoria. Το τέλος ήταν ικανοποιητικό, αλλά μου άφησε μια γλυκόπικρη γεύση!

Sleepy Hollow ( 1999 )

Αρχές του 18ου αιώνα και ο Ichabod Crane, ένας τίμιος, αλλά εκκεντρικός αστυνομικός, που χρησιμοποιεί πρωτοποριακές μεθόδους στη διαλεύκανση των εγκλημάτων, στέλνεται από τους ανωτέρους του στο μικρό χωριό Sleepy Hollow, για να λύσει μια παράξενη υπόθεση. Μια σειρά αποτρόπαιων φόνων έχει τρομοκρατήσει τους κατοίκους και στον αέρα πλανάται η φήμη ότι δολοφόνος είναι ένας Ακέφαλος Καβαλάρης.

Το Sleepy Hollow είναι για μένα η δεύτερη καλύτερη ταινία του Burton. Παίρνει την πρωτότυπη θρυλική ιστορία και χτίζει κάτι ολοκαίνουργιο και συναρπαστικό. Είναι πραγματικά σαν μια ιστορία του Sherlock Holmes, αλλά με υπερφυσικά στοιχεία. Είναι ένα έργο, όπου το συνηθισμένο οπτικό στυλ του Burton και οι τάσεις έλξης προς το περίεργο, βρίσκουν έδαφος στη φύση της ιστορίας και στις ρίζες του τρόμου.

The nightmare before Christmas ( 1993 )

Ο Jack Skellington είναι ο βασιλιάς του Halloween, όπου αυτός και οι υπόλοιποι κάτοικοι όλο το χρόνο προετοιμάζονται για την ετήσια γιορτή του Halloween. Η δουλειά του επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και κοντεύει να γίνει ρουτίνα, γι’ αυτό νιώθει μια έντονη ανάγκη για ανανέωση. Όταν θα βρεθεί ξαφνικά στο χωριό του Αϊ Βασίλη, θα έρθει για πρώτη φορά σ’ επαφή με το κλίμα των Χριστουγέννων, το οποίο θα προσπαθήσει να μεταφέρει στη γιορτή του Halloween. Οι συμπολίτες του όμως δεν θα ενθουσιαστούν με αυτή την ιδέα.

Μοναδική ταινία κινουμένων σχεδίων, με τραγούδια που σε ελκύουν από το πρώτο κιόλας άκουσμα και… μπορείτε να τη δείτε άνετα είτε είναι Halloween , είτε Χριστούγεννα.

Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007)

Στο Λονδίνο, ένας διεφθαρμένος δικαστής είναι ερωτευμένος με μια παντρεμένη γυναίκα. Αυτό δεν τον σταματά και προσπαθεί να την κατακτήσει με όλα τα μέσα, φτάνοντας σε σημείο να πάει φυλακή τον άντρα της, γιατί πίστευε ότι μόνη και απροστάτευτη μ’ ένα παιδί θα έπεφτε στην αγκαλιά του. Όμως ο δικαστής δεν τα είχε υπολογίσει σωστά και η γυναίκα προτίμησε να μείνει στον δρόμο παρά μαζί του. Μετά από χρόνια, ένας κουρέας γυρίζει στον Λονδίνο περιμένοντας να πάρει την εκδίκησή του.

Υπέροχη διορατικότητα στη χρονική περίοδο, με έντονο το στοιχείο της ζοφερότητας και της διαφθοράς. Αρκετά αιματηρή ιστορία εκδίκησης από έναν άντρα που έχει καταδικαστεί εσφαλμένα και έχει τρελαθεί με οργή

Ο Tim Burton είναι ένας σκηνοθέτης με ξεχωριστό όραμα και είμαι σίγουρη ότι αν δείτε τις ταινίες που αναφέρω (και τις υπόλοιπες), θα το διαπιστώσετε κι εσείς !