Γιατί να μάθω να ζωγραφίζω;

Τα τελευταία χρόνια έχω την τύχη να δουλεύω πάνω στη διδασκαλία της τέχνης. Αυτό με έφερε πολλές φορές αντιμέτωπη με το ερώτημα ‘Κυρία, γιατί να μάθω να ζωγραφίζω ή γιατί να κάνω την τάδε εργασία’. Αν ένα παιδί δεν έχει ως επαγγελματικό προσανατολισμό τα εικαστικά το ερώτημα είναι εύλογο. Η απάντηση βρίσκεται κάπου στη μέση. Ως ενήλικας αν δεν δουλεύεις πάνω στο κομμάτι της τέχνης δεν θα σου ζητηθεί ποτέ να εξασκήσεις τη συγκεκριμένη δεξιότητα και κατ’ επέκταση δεν θα σου αποφέρει κέρδος.

Από την άλλη η έκφραση μέσω της τέχνης είναι μια ανάγκη βαθιά και πανάρχαια. Λέω αρχαία γιατί η πρώτη μορφή τέχνης χρονολογείται στην Παλαιολιθική εποχή στο σπήλαιο της Αλταμίρα. Εκεί ο άνθρωπος πειραματιζόταν με ό, τι υλικά είχε στη διάθεσή του και προσπαθούσε να αποτυπώσει τις παλάμες του. Με την τέχνη τού δόθηκε η ευκαιρία να αφήσει το στίγμα του πάνω στη γη. Μπορεί να μην το γνώριζε απαραίτητα αυτό σαν γεγονός αλλά είχε την ανάγκη να εκφραστεί και να δείξει και σε άλλους ότι πέρασε από εκεί σαν συμβολισμό ως την πρώτη κατανοητή γλώσσα. Ο πολιτισμός, λοιπόν, είναι απ’τα κυριότερα στοιχεία που μας ξεχωρίζει από τα άλλα θηλαστικά του ζωικού βασιλείου.

Επίσης, η ανάγκη για τέχνη είναι βαθιά από όλους ακόμα και αν δεν το γνωρίζουν γιατί χρησιμοποιούν μια γλώσσα προσιτή, ανεξαιρέτως εθνικότητας, φυλής ή φύλου, καθώς και δίνεται η δυνατότητα και στις μειονότητες να εκφραστούν και κυρίως να ακουστούν.

Κάθε παιδί έχει μέσα του έναν μικρό καλλιτέχνη


Όλοι οι άνθρωποι έχουμε μέσα μας τέχνη, είτε το γνωρίζουμε είτε όχι. Με τον όρο Τέχνη δεν περιοριζόμαστε στη ζωγραφική φυσικά, αλλά σε κάθε μορφή που μπορεί να εκφραστεί ο άνθρωπος. Κάθε παιδί έχει μέσα του έναν μικρό καλλιτέχνη, απλά μεγαλώνοντας και μη εξασκώντας το το ξεχνάμε όπως και καθετί άλλο που δεν ασχολούμαστε. Ένας καλός τρόπος να εξασκήσουμε τη ματιά μας είναι η συχνή επίσκεψη σε μουσεία και καλλιτεχνικά δρώμενα. Αν έχεις ελεύθερο χρόνο δώσε μια ευκαιρία στον εαυτό σου.

Αν σας ενδιαφέρουν παρόμοια άρθρα για Εικαστικά και τον Πολιτισμό, ακολουθήστε μας σε FacebookInstagram ή κάντε εγγραφή στο Newsletter μας!

Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά