Ο αγαπημένος μάγος μικρών και μεγάλων, που ακούει στο όνομα Χάρι Πότερ, μαζί με τους καλύτερους του φίλους , Ερμιόνη και Ρον, έκαναν για πρώτη φορά τα μαγικά τους στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 16 Νοεμβρίου 2001. Στις δικές μας άργησαν λίγο, λόγω της μεταγλώττισης. 

* Για … περισσότερη μαγεία σας προτείνω να ακούσετε το Soundtrack των ταινιών*

Για τους φανατικούς θαυμαστές των βιβλίων και των ταινιών, Ο Χάρι Πότερ είναι κάτι παραπάνω από ένα μαθητής με ραβδί. Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι είναι απλά μια παιδιάστικη ταινία . Κι όμως, κρύβονται πολλά και όχι-τόσο- παιδικά νοήματα.

Ας τα δούμε ένα-ένα:

Παιδική κακοποίηση – Τα τελευταία 10 χρόνια, μετά το θάνατο των γονιών του, ζει με την θεία και τον θείο του. Ο ξάδελφος του τον εκφοβίζει, είναι κλειδωμένος στο ντουλάπι κάτω από τις σκάλες και μερικές φορές, τον τιμωρούν με το να μη του δίνουν τροφή. Με όλα αυτά τα ψυχικά και συναισθηματικά τραύματα που κουβαλάει, περιμένουμε να έχει ελάχιστες ή και καθόλου κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, όμως τα καταφέρνει μια χαρά . Ο Χάρι είναι πνευματώδης, αστείος και μπορεί άνετα να επικοινωνήσει με τους συνομηλίκους του.

Αφοσίωση – Σε καμία ταινία δεν έχουμε δει ένταση ανάμεσα σε Χάρι, Ρον και Ερμιόνη. Η αφοσίωση που έχουν είναι ακλόνητη.

Κατάθλιψη και PTSD – Έχει τεκμηριωθεί ότι η Τζ. Κ . Ρόουλινγκ σκέφτηκε τους Ντεμέντορς, τους φρουρούς της φυλακής μάγων, Άζκαμπαν, ενώ βρισκόταν σε περίοδο καταστολής μετά την απώλεια της μητέρας της. Όταν ένας Ντεμέντορ είναι παρών, η περιοχή γύρω κρυώνει, κάνοντας τους να ξαναζήσουν τη χειρότερη ανάμνηση τους  και ότι δεν θα είναι ποτέ ξανά ευτυχισμένοι στη ζωή τους. Εάν έχετε περάσει κατάθλιψη στη ζωή σας, μπορεί να σας ακούγεται αρκετά οικείο. Ο Χάρι επηρεάζεται ιδιαίτερα από τους Ντεμέντορς, καθώς ο Ρέμους Λούπιν του λέει ότι είδε “φρίκη στη ζωή του που άλλοι δεν μπορούν να φανταστούν’’. Μετά το θάνατο του Σέντρικ Ντίγκορι στο ‘’ Κύπελλο της φωτιάς’’, ο Χάρι φαίνεται να υποφέρει από PTSD. Επηρεάστηκε βλέποντας τον συμμαθητή και τον φίλο του να πεθαίνει, επειδή ήταν σε λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Ταράχτηκε, έχασε την ψυχραιμία του, καταλήγοντας να φωνάζει σε όσους τον πλησιάζουν.

Προπαγάνδα και διαφθορά των ΜΜΕ – Κατά τη διάρκεια του τουρνουά Τριγουίζαρντ, η Ερμιόνη βομβαρδίζεται με μηνύματα μίσους, αφότου η εφημερίδα ” Ντέιλι Πρόφετ” δημοσιεύει μια ψευδή ιστορία ,κάνοντας την το πρώτο θύμα ψευδών ειδήσεων. Έπειτα, η δημοσιογράφος Ρίτα Σκίτερ, για να τραβήξει περισσότερη προσοχή, γράφει για τον Χάρι ότι είναι τρελός. Στο ‘’Τάγμα του Φοίνικα’’, ο Προφήτης και το Υπουργείο Μαγείας ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προσπαθήσουν να δυσφημίσουν τον Χάρι και τον Ντάμπλντορ.  Η κοινότητα των μάγων χωρίστηκε σε δυο ομάδες. Σε εκείνους που πίστεψαν τον Χάρι και τον Ντάμπλντορ και σε εκείνους που πίστεψαν στα ψέματα της εφημερίδας. Στη συνέχεια, στους ‘’Κλήρους του Θανάτου’’, ο Προφήτης, υπό τον έλεγχο των Θανατοφάγων (οπαδών του Βόλντεμορντ) ηγείται του ανθρωποκυνηγητού του Χάρι.

Θυσία – Οι γονείς του Χάρι, Λίλι και Τζέιμς θυσίασαν τις ζωές τους για τον Χάρι. Εκείνος, στα 17 του, πήγε στο Απαγορευμένο Δάσος γνωρίζοντας τι του επιφύλασσε η μοίρα . Ήταν διατεθειμένος να πληρώσει το υπέρτατο τίμημα, για να σώσει τους μάγους από την κυριαρχία του Βόλντεμορντ.

Ο Χάρι Πότερ σε κάνει να θες να αποδράσεις μαζί του στον κόσμο των μάγων, όταν όλα σου φαίνονται γκρίζα. Οι χαρακτήρες δεν είναι τέλειοι. Έχουν τα ελαττώματά τους, όπως όλοι οι άλλοι, αλλά είναι αξιαγάπητοι. Σίγουρα θα υπάρχει κάποιος, με τον οποίον θα ταυτιστείτε.