Harry Potter: Τα μηνύματα που δεν παρατηρούσαμε μικροί

Ο αγαπημένος μάγος μικρών και μεγάλων, που ακούει στο όνομα Harry Potter, μαζί με τους καλύτερους του φίλους , Ερμιόνη και Ron, έκαναν για πρώτη φορά τα μαγικά τους στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 16 Νοεμβρίου 2001. Στις δικές μας άργησαν λίγο, λόγω της μεταγλώττισης. 

* Για … περισσότερη μαγεία σας προτείνω να ακούσετε το Soundtrack των ταινιών*

Για τους φανατικούς θαυμαστές των βιβλίων και των ταινιών, ο Harry Potter είναι κάτι παραπάνω από ένα μαθητής με ραβδί. Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι είναι απλά μια παιδιάστικη ταινία . Κι όμως, κρύβονται πολλά και όχι-τόσο- παιδικά νοήματα.

Ας τα δούμε ένα-ένα:

Παιδική κακοποίηση – Τα τελευταία 10 χρόνια, μετά το θάνατο των γονιών του, ζει με την θεία και τον θείο του. Ο ξάδελφος του τον εκφοβίζει, είναι κλειδωμένος στο ντουλάπι κάτω από τις σκάλες και μερικές φορές, τον τιμωρούν με το να μη του δίνουν τροφή. Με όλα αυτά τα ψυχικά και συναισθηματικά τραύματα που κουβαλάει, περιμένουμε να έχει ελάχιστες ή και καθόλου κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, όμως τα καταφέρνει μια χαρά . Ο Harry είναι πνευματώδης, αστείος και μπορεί άνετα να επικοινωνήσει με τους συνομηλίκους του.

Αφοσίωση – Σε καμία ταινία δεν έχουμε δει ένταση ανάμεσα σε Harry, Ron και Ερμιόνη. Η αφοσίωση που έχουν είναι ακλόνητη.

Κατάθλιψη και PTSD – Έχει τεκμηριωθεί ότι η J.K. Rowling σκέφτηκε τους Παράφρονες, τους φρουρούς της φυλακής μάγων, Azkaban, ενώ βρισκόταν σε περίοδο καταστολής μετά την απώλεια της μητέρας της. Όταν ένας Παράφρων είναι παρών, η περιοχή γύρω κρυώνει, κάνοντας τους να ξαναζήσουν τη χειρότερη ανάμνηση τους  κι ότι δεν θα είναι ποτέ ξανά ευτυχισμένοι στη ζωή τους. Εάν έχετε περάσει κατάθλιψη στη ζωή σας, μπορεί να σας ακούγεται αρκετά οικείο. Ο Harry επηρεάζεται ιδιαίτερα από τους Παράφρονες, καθώς ο Remus Lupin του λέει ότι είδε “φρίκη στη ζωή του που άλλοι δεν μπορούν να φανταστούν’’. Μετά το θάνατο του Cedric Diggory στο ‘’ Κύπελλο της φωτιάς’’, ο Harry φαίνεται να υποφέρει από PTSD. Επηρεάστηκε βλέποντας τον συμμαθητή και τον φίλο του να πεθαίνει, επειδή ήταν σε λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Ταράχτηκε, έχασε την ψυχραιμία του, καταλήγοντας να φωνάζει σε όσους τον πλησιάζουν.

Προπαγάνδα και διαφθορά των ΜΜΕ – Κατά τη διάρκεια του τουρνουά Triwizard, η Ερμιόνη βομβαρδίζεται με μηνύματα μίσους, αφότου η εφημερίδα ” Daily prophet” δημοσιεύει μια ψευδή ιστορία ,κάνοντας την το πρώτο θύμα ψευδών ειδήσεων. Έπειτα, η δημοσιογράφος Rita Skeeter, για να τραβήξει περισσότερη προσοχή, γράφει για τον Harry ότι είναι τρελός. Στο ‘’Τάγμα του Φοίνικα’’, ο Προφήτης και το Υπουργείο Μαγείας ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προσπαθήσουν να δυσφημίσουν τον Harry και τον Dumbledore. Η κοινότητα των μάγων χωρίστηκε σε δυο ομάδες. Σ’ εκείνους που πίστεψαν τον Harry και τον Dumbledore και σ’ εκείνους που πίστεψαν στα ψέματα της εφημερίδας. Στη συνέχεια, στους ‘’Κλήρους του Θανάτου’’, ο Προφήτης, υπό τον έλεγχο των Θανατοφάγων (οπαδών του Voldemort) ηγείται του ανθρωποκυνηγητού του Harry.

Θυσία – Οι γονείς του Harry, Lily και James θυσίασαν τις ζωές τους για τον Harry. Εκείνος, στα 17 του, πήγε στο Απαγορευμένο Δάσος γνωρίζοντας τι του επιφύλασσε η μοίρα . Ήταν διατεθειμένος να πληρώσει το υπέρτατο τίμημα για να σώσει τους μάγους από την κυριαρχία του Voldemort.

Eν τέλει, ο Harry Potter σε κάνει να θες να αποδράσεις μαζί του στον κόσμο των μάγων, όταν όλα σου φαίνονται γκρίζα. Οι χαρακτήρες δεν είναι τέλειοι. Έχουν τα ελαττώματά τους, όπως όλοι οι άλλοι, αλλά είναι αξιαγάπητοι. Σίγουρα θα υπάρχει κάποιος, με τον οποίον θα ταυτιστείτε.