Η Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης έχει καθιερωθεί στις 15 Απριλίου σε όλο τον κόσμο ως η μέρα για τον εορτασμό των καλών τεχνών. Η ημέρα αγκαλιάστηκε από τη Διεθνή Ένωση Τέχνης, συνεργάτης της UNESCO, για να προωθήσει την ευαισθητοποίηση για την καλλιτεχνική δημιουργία ανά τον κόσμο.
Το γεγονός αυτό εορτάστηκε για πρώτη φορά στις 15 Απριλίου του 2012, μέρα επετείου των γενεθλίων του ιταλικού πολυμαθή, Leonardo da Vinci. Ο επίσημος εορτασμός της ημέρας πραγματοποιήθηκε στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ το 2015, ενώ το 2017, η Διεθνής Ένωση Τέχνης επεκτάθηκε επισήμως στις ΗΠΑ.
Η Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης, σύμφωνα με τον Εκπαιδευτικό Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), ενώνει την κοινωνία και τις καλλιτεχνικές εκφράσεις, καθώς επίσης φωτίζει τη σημαντική συμβολή των καλλιτεχνών στη διασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξης. Η εκδήλωση προάγει επίσης τις τέχνες στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Στο πλαίσιο αυτής της ημέρα και σε συνθήκες προ-πανδημίας διοργανώνεται μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις, συνέδρια, εκθέσεις και εργαστήρια σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, λόγω του Covid-19, οι εορτασμοί θα μειωθούν αισθητά φέτος.
Η Διεθνής Ένωση Τέχνης συμβούλεψε τους λάτρεις της τέχνης να αξιοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να συνδεθούν με καλλιτέχνες από τα σπίτια τους φέτος για να αποκαλύψουν νέες ιδέες και έννοιες.
Ο εορτασμός της ημέρας δίνει τη δυνατότητα σε όποιος θέλει να την τιμήσει να μοιραστεί και να μάθει για έργα από διαφορετικούς πολιτισμούς του κόσμου και να ακονίσει τις καλλιτεχνικές του γνώσεις μέσω της συνάντησης βετεράνων από διαφορετικά μέρη του κόσμου.
Είναι ένα πολύ γνωστό γεγονός ότι η τέχνη καλλιεργεί τη δημιουργικότητα, τροφοδοτεί την καινοτομία και την πολιτιστική πολυμορφία για κάθε άνθρωπο στον πλανήτη και παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στην ανταλλαγή γνώσεων και στην ενθάρρυνση του διαλόγου στην κοινωνία. Υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ενός περιβάλλοντος στο οποίο υποστηρίζονται και διατηρούνται οι καλλιτέχνες και η καλλιτεχνική ελευθερία.
Η UNESCO την ημέρα αυτή προτείνει σε όλους να ανταποκριθούν στην περίσταση και να συμμετέχουν σε διάφορες παρουσιάσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε διαφορετικές χώρες έστω και διαδικτυακά.
Μάθετε περισσότερα για τη μέρα αυτή στο site της UNESCO.
Πηγή κύριας φωτογραφίας: @juandinella
Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά
O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Γράφει στην Εφημερίδα Μακεδονία, ασχολείται με το blogging και τον εθελοντισμό. Εργάζεται στο τμήμα marketing εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο της εκπαίδευσης και της εύρεσης εργασίας.