Κινηματογράφος και Ψυχικές Διαταραχές

Ο κινηματογράφος είναι μια μεγαλειώδης τέχνη, η οποία δεν αφήνει ασυγκίνητο κανέναν θεατή. Ο καθένας έχει συγκεκριμένες προτιμήσεις ανά είδος. Άλλοι προτιμούν την περιπέτεια, άλλοι την κωμωδία κι άλλοι τα comic book movies. Τι συμβαίνει, όμως, όταν η Έβδομη Τέχνη συναντά την ψυχολογία;
Εκ πρώτης όψεως, δείχνει να είναι ένας συνδυασμός που δεν θα τολμούσε κανείς τόσο εύκολα, κι αυτό γιατί οι γνώσεις πάνω στον κλάδο της Ψυχολογίας χρήζουν σαφήνειας, σωστής τοποθέτησης αλλά και χειρισμού. Παρόλα αυτά, κάποιοι σκηνοθέτες αποφάσισαν με τα παραπάνω εφόδια να αποτυπώσουν αρμονικά αυτήν την μίξη.

Λίγα λόγια για την κατάθλιψη


Η κατάθλιψη είναι μια ψυχιατρικής φύσεως ασθένεια, η οποία επηρεάζει τους ανθρώπους, ανεξάρτητα το φύλο ή την ηλικία. Η κατάθλιψη δεν αποτελείται μόνο από συναισθηματική κατάπτωση, συνεπώς χρήζει βοήθειας, διότι μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην αυτοκτονία.

Η συνηθέστερη μορφή κατάθλιψης και αυτή που συναντάται στις παρακάτω ταινίες είναι η Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή, η οποία αποτελείται από έντονα συμπτώματα που υπάρχουν για τουλάχιστον δύο (2) εβδομάδες και διαφέρουν στον καθένα, γιατί γίνονται ανυπόφορα και κλιμακώνονται με τον καιρό.

Ενδεικτικά αναφέρονται:
• Κακή διάθεση
• Απώλεια ενδιαφερόντων
• Ενοχές
• Σκέψεις θανάτου/αυτοκτονίας
• Το άτομο αισθάνεται αβοήθητο/άχρηστο
• Προβλήματα ύπνου
• Διαταραχές όρεξης

Αν κάποιος έχει τα παραπάνω συμπτώματα, καλό θα ήταν να μην κάνει αυτοδιάγνωση, αλλά να απευθυνθεί και να συμβουλευτεί έναν ειδικό.


5 ταινίες που πραγματεύονται την κατάθλιψη

Παρακάτω, λοιπόν, θα αναλυθούν πέντε (5) ταινίες που πραγματεύονται την κατάθλιψη, αλλά και την διπολική διαταραχή.

Τρία Χρώματα: Μπλε (Trois Couleurs: Bleu)
Έτος
: 1993
Σκηνοθεσία: Kristof Kislovski
Υπόθεση: Η γαλλική τριλογία, η οποία συμβολικά χρησιμοποιεί τα χρώματα της γαλλικής σημαίας, καθώς επίσης και το σύνθημά της (Ελευθερία, Ισότητα, Αδερφότητα), αναφέρεται στην Julie, η οποία πάσχει από κατάθλιψη εξαιτίας του χαμού του συζύγου της, ο οποίος ήταν μουσικοσυνθέτης, και της κόρης της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Προσπαθεί να διώξει πράγματα από το παρελθόν που την βαραίνουν, όμως έρχεται αντιμέτωπη με πρόσωπα και καταστάσεις που της θυμίζουν την απώλεια της οικογένειάς της. Το μόνο αντικείμενο που κρατά είναι ένα μπλε φωτιστικό, που ανήκε στην κόρη της.
Πρωταγωνιστούν: Juliette Binoche, Benoît Régent, Florence Pernel

Οι Ώρες (The Hours)
Έτος: 2002
Σκηνοθεσία: Steven Daldry
Υπόθεση: H βρετανική ταινία κάνει λόγο για την ζωή τριών γυναικών, σε διαφορετικές εποχές η καθεμία, με κοινό γνώμονα το βιβλίο της Virginia Woolf, με τίτλο «Η κα Νταλαγουέι». Οι τρεις γυναίκες είναι οι εξής:
α. η Clarisa Vaughan,από την Νέα Υόρκη, η οποία ετοιμάζει ένα πάρτυ για τον αυτοκτονικό φίλο της, ο οποίος πάσχει από AIDS, στις αρχές του 2000
β. η Laura Brown, μια έγκυος νοικοκυρά από την Καλιφόρνια, η οποία είναι καταδικασμένη σ’ έναν δυστυχισμένο γάμο την δεκαετία του ‘50
γ. η ίδια η Virginia Woolf, η οποία προσπαθεί να γράψει το βιβλίο της, παλεύοντας με την κατάθλιψη, την δεκαετία του ’20 στην Αγγλία.
Πρωταγωνιστούν: Nicole Kiddman, Meryl Streep, Julianne Moore

Μελαγχολία (Melancholia)
Έτος
: 2011
Σκηνοθεσία: Lars Von Trier
Υπόθεση: H ταινία δράματος και επιστημονικής φαντασίας, χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος αναφέρεται στην Justine και το δεύτερο μέρος στην Claire, οι οποίες είναι αδερφές. Στο πρώτο μέρος, παρακολουθούμε τον γάμο και την δεξίωση της Justine, η οποία πάσχει από κατάθλιψη, στο εξοχικό της Claire. Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στην Claire, η οποία πάσχει από αγχώδη διαταραχή και έρχεται αντιμέτωπη με τον πλανήτη Melancholia, του οποίου η τροχιά κατευθύνεται στη Γη και υπάρχει κίνδυνος να συγκρουστεί.
Ο Von Trier εμπνεύστηκε την ταινία από δικό του καταθλιπτικό επεισόδιο.
Πρωταγωνιστούν: Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Alexander Skarsgård

Διαφθορά (Filth)
Έτος
: 2013
Σκηνοθεσία: Jon S. Baird
Υπόθεση: Σ’ αυτήν την βρετανική μαύρη κωμωδία, εκτυλίσσεται η ζωή του Bruce Robertson, ενός διεφθαρμένου αστυνομικού, ο οποίος
πάσχει από διπολική διαταραχή, παλεύει να πάρει προαγωγή στη δουλειά του, μέσω μιας δολοφονίας ενός Ιάπωνα φοιτητή και ταυτόχρονα προσπαθεί να κερδίσει πίσω την γυναίκα του και το παιδί του.
Πρωταγωνιστούν: James McAvoy, Jamie Bell, Joanne Froggatt

Άγριες Μαργαρίτες (The Effect of Gamma Rays on Man-in-the-Moon Marigolds)
Έτος:
1972
Σκηνοθεσία: Paul Newman
Υπόθεση: H αμερικάνικη δραματική ταινία πραγματεύεται την ζωή της χήρας Beatrice Hunsdorfer και των παιδιών της, Matilda και Ruth, οι οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια κοινωνία που μετά βίας καταλαβαίνουν. H Beatrice, έχει ως στόχο να ανοίξει δικό της κατάστημα τσαγιού, χωρίς ωστόσο να έχει την οικονομική δυνατότητα, η Ruth, η οποία πάσχει από επιληψία, είναι επαναστάτρια και τέλος η Matilda, επειδή είναι ντροπαλή, καταφεύγει στην φροντίδα των ζώων και σε σχολικές εργασίες, εκ των οποίων μια από αυτές έχει τον τίτλο της ταινίας.
Πρωταγωνιστούν: Joanne Woodward, Nell Potts, Roberta Wallach
Στο δεύτερο μέρος, θα αναλυθούν ταινίες που αναφέρονται στην Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή και στην Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (OCD).

Αν σας ενδιαφέρουν παρόμοια άρθρα για τον Κινηματογράφο και τον Πολιτισμό, ακολουθήστε μας σε FacebookInstagram ή κάντε εγγραφή στο Newsletter μας!