Movie facts| Όσα δε ξέρατε για τη τριλογία του “Άρχοντα των δαχτυλιδιών”

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών είναι ένα παραμυθένιο κινηματογραφικό έπος, βασισμένο στα βιβλία του J.R.R. Tolkien. Μεταφέρθηκε με τεράστια επιτυχία στη μεγάλη οθόνη από τον σκηνοθέτη Peter Jackson και η θετική ανταπόκριση τόσο των κριτικών όσο και των σινεφίλ, δεν μπορούσε να μείνει απαρατήρητη από το τους υπεύθυνους παραγωγής και τους ηθοποιούς. Με το πέρασμα των χρόνων, αυτή η τριλογία έγινε η θεμελιώδης βάση του χώρου της έβδομης τέχνης. Τα έσοδα των τριών ταινιών άγγιξαν τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, ενώ η μια βράβευση διαδεχόταν την άλλη.

Με αφορμή την προβολή της πρώτης ταινίας μέσα από τους δέκτες γνωστού τηλεοπτικού σταθμού, σας παραθέτω ορισμένα facts των τριών ταινιών, που μπορεί να μη γνωρίζατε.

*Μπορείτε να ακούτε παράλληλα τα soundtracks της κάθε ταινίας*

“The fellowship of the ring” (2001)

  1. Η… μετωπική σύγκρουση του Gandalf με την οροφή στο σπιτάκι του Bilbo δεν ήταν μες στο σενάριο, διότι ο sir Ian McKelen χτύπησε το μέτωπό του κατά λάθος. Ο Peter Jackson πίστευε ότι ο McKelen έκανε εξαιρετική δουλειά «υποκρινόμενος» τον χτυπημένο και κράτησε τη σκηνή.

2. Όσοι και όσες έχετε δει την ταινία, αναρωτηθήκατε ποτέ σας ποιος ήταν αυτός που πέταξε τα μήλα στον Pippin όταν ζήτησε δεύτερο πρωινό; Μα φυσικά, ο Viggo Mortensen! Η συγκεκριμένη σκηνή έπρεπε να γυριστεί δεκαέξι φορές, ώστε να βγει καθώς πρέπει και ο Billy Boyd θεωρεί ότι ο Mortensen το διασκέδασε πάρα πολύ!

3. Σ’όλη την τριλογία, το χρώμα των ματιών του Legolas αλλάζει από μπλε σε καφέ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι φακοί επαφής του Orlando Bloom γραντζουνούσαν τους κερατοειδείς χιτώνες του και δεν μπορούσε να τους φοράει κάθε μέρα. Σε μερικές από τις λήψεις, η ομάδα παραγωγής αποφάσισε να αλλάξει με ψηφιακό τρόπο το χρώμα των ματιών του.

Ο Orlando Bloom ως Legolas Greenleaf

4. Σε κάθε ταινία, ο κάθε υπότιτλος ενσωματώνεται ως διάλογος. Στην ” συντροφιά του δαχτυλιδιού” , χρησιμοποιείται η φράση του Elrond (“So be it. You shall be the fellowship of the ring”).

5. Όταν ο Bilbo βρίσκει το δαχτυλίδι στην αρχή της ταινίας, το Gollum αναφωνεί τη φράση “my precious. Ωστόσο, ο Andy Serkis δεν ήταν στα γυρίσματα εκείνη την ημέρα, έτσι τον αντικατέστησε ο Dominic Monaghan.

6. Τα ξωτικά μιλούν σινδαρινικά, μια φανταστική γλώσσα, η οποία έχει επιρροές από τα ουαλικά.

7. Τα σχέδια για τα ορυχεία της Moria είναι εμπνευσμένα από τα έργα των καλλιτεχνών Giovanni Battista Piranesi και M.C. Escher.

“The two towers” (2002)

  1. Στη σκηνή όπου ο Frodo κι ο Sam βρίσκονται στο Osgiliath, ο Sam σε κάποια στιγμή λέει : ”By rights, we shouldn’t even be here”. Στο βιβλίο, ο Sam κι ο Frodo δεν πέρασαν ποτέ από το Osgiliath.

2. Ο χάρτης που διαβάζουν οι Faramir και Madril είναι ο χάρτης που εμφανίζεται στα βιβλία, o οποίος σχεδιάστηκε από τον γιο του J.R.R. Tolkien, Christopher Tolkien.

3. Όταν ο Legolas συνομιλεί με τον Aragorn λίγο πριν την έναρξη της μάχης του Helm’s Deep, αναφέρεται σε τριακόσιες έναντι δέκα χιλιάδων. Είναι μια αναφορά στις Θερμοπύλες, όπου τριακόσιοι Σπαρτιάτες σκότωσαν δέκα χιλιάδες Πέρσες.

4. Σε μια σκηνή της ταινίας, ο Faramir σηκώνει το δαχτυλίδι κάτω από το πουκάμισο του Frodo. Ο David Wenham φοβόταν μήπως μαχαιρώσει κατά λάθος τον Elijah Wood, οπότε ένας ξιφομάχος κλήθηκε να κάνει τη σκηνή.

5. Tα Orc έχουν μαύρο αίμα, οπότε καταλαβαίνετε ότι το εσωτερικό του στόματός τους δεν ήταν ροζ, αλλά μαύρο. Για να επιτευχθεί αυτό, οι ηθοποιοί που υποδύθηκαν τα Orc έπρεπε να κάνουν στοματικό διάλυμα με γεύση γλυκόριζας πριν το γύρισμα.

6. Ο κινηματογραφιστής Andrew Lesnie και η ομάδα φωτισμού χρησιμοποίησαν φώτα από χριστουγεννιάτικα δέντρα για να απεικονίσουν τα μάτια της Galadriel, με σκοπό να δημιουργήσουν λάμψη στα μάτια της.

7. Ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι σεναριογράφοι ήταν ότι σε αντίθεση με τη “συντροφιά του δαχτυλιδιού”, δεν πεθαίνει κανένας σημαντικός χαρακτήρας, κάτι που θα μπορούσε εύκολα να δώσει μια συναισθηματική κορύφωση στην ταινία.

“The return of the king” (2003)

  1. Ο Elijah Wood είναι γνωστός για την ικανότητά του να κοιτάζει σταθερά μπροστά του χωρίς να ανοιγοκλείνει τα μάτια, κάτι που αποδείχθηκε χρήσιμο για τις σκηνές όπου ο Frodo ήταν τυλιγμένος στο κουκούλι του Shelob.

2. Σε μια ταινία λαμβάνονται κατά μέσο όρο περίπου 200 οπτικά εφέ. Αυτή η ταινία είχε 1.487 !

3. Το τελευταίο κεφάλαιο της τριλογίας ήταν προορισμένο να κλείσει με μια αφήγηση της Galadriel, η οποία θα περιέγραφε λεπτομερώς τη μοίρα της Συντροφιάς του Δαχτυλιδιού μετά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν, όμως οι σκηνές μεταξύ του Gimli και του Legolas δεν χρησιμοποιήθηκαν σε καμία εκδοχή.

4. Σύμφωνα με το άρθρο ενός περιοδικού, ο Peter Jackson μισούσε τον στρατό των νεκρών, αλλά εν τέλει, τον κράτησε στο σενάριο επειδή δεν ήθελε να απογοητεύσει τους φανατικούς οπαδούς του βιβλίου.

5. Ο απέθαντος στρατός που στρατολόγησε ο Aragorn είναι πράσινα φαντάσματα, τα οποία είναι τόσο παλιά, που ακόμα και οι μορφές των πνευμάτων τους έχουν διαλυθεί. Ο Peter Jackson είχε χρησιμοποιήσει παρόμοια φαντάσματα στη ταινία “Frighteners”.

6. To κάθε μέλος του cast έλαβε κι από ένα δώρο την τελευταία ημέρα των γυρισμάτων, το οποίο ήταν ένα “κομμάτι” του ρόλου τους. Η Miranda Otto κράτησε ένα από τα φορέματα και το σπαθί της Eowyn, η Liv Tyler κράτησε κι εκείνη ένα φόρεμα της Arwen, ενώ ο Orlando Bloom πήρε ένα από τα τόξα του Legolas.

7. Ο Viggo Mortensen υπολόγισε πως “σκότωσε” τουλάχιστον 50 κασκαντέρ κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της τριλογίας.

Πηγές φωτογραφιών: IMDB | Pinterest | Roxx | Msnbc | The one ring | Twitter| See news | Τhe Indian express | Gtresshopx1usa | Ign Southeast Asia

Εξώφυλλο: Igmur