Ο κινηματογράφος μας έχει χαρίσει άπειρα αριστουργήματα, εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν μείνει ανεξίτηλα στη μνήμη μας για ποικίλους λόγους. Το ”Gladiator” είναι αναμφίβολα ένα από αυτά. To οσκαρικό έπος του Ridley Scott, που ”προσγειώθηκε” στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2000, αναβίωσε αριστουργηματικά το μεγαλείο της αρχαίας Ρώμης και μας σύστησε το στρατηγό Mάξιμο, έναν από τους πιο εμβληματικούς κινηματογραφικούς χαρακτήρες, του οποίου η ιστορία μίλησε στην ψυχή μας προκαλώντας θαυμασμό και βαθιά συγκίνηση. Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά, η συνέχεια ήρθε για να επαναπροσδιορίσει το μύθο με παλιούς, αλλά και νέους πρωταγωνιστές και την εξασφάλιση μιας εξίσου συναρπαστικής κινηματογραφικής εμπειρίας.
Με αφορμή λοιπόν την έλευση της δεύτερης ταινίας στους κινηματογράφους, συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα facts των δυο ταινιών!
*Προτείνεται η ακρόαση του soundtrack για μια πιο ευχάριστη ανάγνωση*
Gladiator (2000)
Η ιστορία της πρώτης ταινίας ακολουθεί τον Μάξιμο Δέκιμο Μερίδιο, έναν έντιμο και γενναίο Ρωμαίο στρατηγό, που έχει κερδίσει την εκτίμηση των στρατιωτών του και την εμπιστοσύνη του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου. Ο Μάρκος Αυρήλιος, αποφασισμένος να αντιστρέψει την παρακμή στην οποία βρίσκεται η Ρώμη, σκοπεύει να χρήσει το Μάξιμο διάδοχό του. Όμως πριν υλοποιήσει το σχέδιό του, ο γιος του, Κόμοδος, τον δολοφονεί και καταλαμβάνει τον θρόνο. Ο στρατηγός, όντας προδομένος και κυνηγημένος, διαφεύγει τραυματισμένος, με αποτέλεσμα να καταλήξει σκλάβος στα χέρια δουλεμπόρων. Τελικά, πωλείται στον Πρόξιμο, έναν πρώην μονομάχο και ιδιοκτήτη σχολής μονομάχων κι αναγκάζεται να πολεμήσει για την επιβίωσή του…
-Η εναρκτήρια σκηνή μάχης γυρίστηκε στο Bourne Woods, στο Surrey της Αγγλίας. Η Βασιλική Επιτροπή Δασών είχε αρχικά προγραμματίσει την αποψίλωση της περιοχής, κι έτσι ο Ρίντλεϊ Σκοτ πρότεινε να αξιοποιήσει το δάσος, καίγοντάς το ολοσχερώς. Η επιτροπή δέχτηκε τη πρόταση του με ενθουσιασμό.
-Το τατουάζ του Μάξιμου φέρει τα αρχικά«SPQR», τα οποία αντιστοιχούν στη φράση «Senatus Populusque Romanus» (=Η Σύγκλητος και ο Ρωμαϊκός Λαός). Αποτελούσε ένα από τα κύρια συνθήματα της Ρώμης και μπορεί ακόμα να το δει κανείς στις μέρες μας.
-Οι Ρίντλει Σκοτ και Ράσελ Κρόου αναφέρθηκαν από κοινού στην ετυμολογία των ονομάτων των αλόγων, που κοσμούν τη πανοπλία του Μάξιμου. «Argento» σημαίνει αργυρό στα ιταλικά, ενώ «Scatto» σκανδάλη.
-Οι σκηνές στο Κολοσσαίο γυρίστηκαν στο Φρούριο Ρικασόλι της Μάλτας, όπου δημιουργήθηκε ένα ομοίωμα σε κλίμακα ενός τρίτου του αυθεντικού, με ύψος 16 μέτρα. Τα υπόλοιπα τμήματα ολοκληρώθηκαν με ψηφιακό τρόπο.
-Ένας Ρωμαίος αυτοκράτορας έδειχνε τον αντίχειρα προς τα πάνω για να δηλώσει τη σωτηρία ενός μονομάχου, ενώ ο αντίχειρας προς τα κάτω σήμαινε ότι δεν υπάρχει έλεος. Στην πραγματικότητα, η σημασία αυτών των δυο χειρονομιών είναι εντελώς αντίστροφη: Ο αντίχειρας προς τα πάνω υποδήλωνε το θάνατο του μονομάχου, ενώ ο αντίχειρας προς τα κάτω σήμαινε ότι το σπαθί έπρεπε να μείνει παραμείνει στο θηκάρι του. Οι δημιουργοί γνώριζαν αυτή την ιστορική λεπτομέρεια, αλλά επειδή στις μέρες μας ο «αντίχειρας προς τα πάνω» έχει θετικό πρόσημο, αποφάσισαν να μην προκαλέσουν σύγχυση στο κοινό.
-Όταν οι μονομάχοι, συμπεριλαμβανομένου του Μάξιμου, φτάνουν στη Ρώμη, τους βλέπουμε να εισέρχονται σε έναν χώρο που μοιάζει με χώρο κράτησης, όπου πάνω από τη πύλη αναγράφεται η φράση “Ludus magnus”. Ο όρος “ludus” αναφέρεται σε ένα κέντρο εκπαίδευσης μονομάχων, το οποίο συνδεόταν με υπόγειες στοές που οδηγούσαν στην αρένα. Τα ερείπια αυτού του κέντρου σώζονται μέχρι σήμερα, στο ανατολικό τμήμα του Κολοσσαίου.
-Ο Ράσελ Κρόου αποκάλυψε πως το σενάριο της ταινίας παρουσίαζε ορισμένες αδυναμίες, γεγονός που τον οδήγησε σε αυτοσχεδιασμούς τόσο στις σκηνές όσο και στους διαλόγους. Μάλιστα, ο ίδιος ήταν που εισηγήθηκε τη χρήση του συνθήματος “strength and honor” (δύναμη και τιμή). Αρχικά, η φράση ήταν γραμμένη στα λατινικά, αλλά ο Ρίντλεϊ Σκοτ θεώρησε ότι η αγγλική μετάφραση είχε πιο δυνατή απήχηση.
-Η Όστια, όπου περιμένει ο στρατός του Μάξιμου, βρίσκεται στη δυτική ακτή της Ιταλίας κι ανήκει στη μητροπολιτική περιοχή της σύγχρονης Ρώμης.
-Για τις ανάγκες των σκηνών μάχης στην αρένα, η παραγωγή αποφάσισε να φέρει αληθινές τίγρεις στο σετ γυρισμάτων. Όταν έπρεπε να φανούν απειλητικές, οι τεχνικοί χρησιμοποιούσαν ειδικές μεθόδους, όπως τοποθέτηση λάστιχων γύρω από το στόμα τους, ώστε να δημιουργείται η ψευδαίσθηση της επιθετικότητας, χωρίς βέβαια να προκληθούν τραυματισμοί.
-Σε μια σκηνή της ταινίας, ο Λεύκιος εκφράζει την πεποίθηση ότι ο Μάξιμος είναι η προσωποποίηση του Έκτορα. Τότε, ο Κόμοδος απευθύνεται στο αγόρι και το ρωτά: «Μήπως είναι ο Ηρακλής;» Στην πραγματικότητα, ο αυτοκράτορας πίστευε ότι ήταν η μετενσάρκωση του θρυλικού ήρωα της ελληνικής μυθολογίας.
Gladiator 2 (2024)
Στη δεύτερη ταινία, ο Λεύκιος, ανιψιός του Κόμοδου, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μοίρα του, καθώς οι τυραννικοί αυτοκράτορες της Ρώμης, Γέτα και Καρακάλα, καταστρέφουν ολοσχερώς την πατρίδα του και τον οδηγούν στην αρένα του Κολοσσαίου. Με την ψυχή του να ξεχειλίζει από οργή και τη τύχη της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας να κρέμεται από μια κλωστή, ο νεαρός πρέπει να αναμετρηθεί με το παρελθόν του και να αγωνιστεί για ένα καλύτερο μέλλον…
Σ’ αυτό το σημείο, οφείλουμε να ενημερώσουμε πως θα γράψουμε λίγα πράγματα, καθώς επιθυμούμε να αποφύγουμε τα spoilers!
-Oι Τιμοτέ Σαλαμέ, Μάιλς Τέλερ, Όστιν Μπάτλερ, Ρίτσαρντ Μέιντεν και Πολ Μέσκαλ, πέρασαν από οντισιόν για το ρόλο του Λεύκιου. Ο Μέσκαλ ήταν εκείνος που άφησε τη καλύτερη εντύπωση στον Σκοτ, γεγονός που τον οδήγησε στο να πάρει το πρωταγωνιστικό ρόλο.
-Ο αυτοκράτορας Καρακάλα, γνωστός ως Λεύκιος Σεπτίμιος Βασσιάνος, υιοθέτησε αργότερα το όνομα Μάρκος Αυρήλιος Αντωνίνος. Το παρατσούκλι του προήλθε από έναν χαρακτηριστικό γαλατικό χιτώνα με κουκούλα που φορούσε συχνά.
-Στις 18 Μαΐου 2023, το περιοδικό Variety ανακοίνωσε την ένταξη της Αιγυπτιοπαλαιστίνιας ηθοποιού, Μέι Καλαμόι, στο καστ της ταινίας. Παρά την εμφάνιση της στο τρέιλερ, ο ρόλος της περιορίστηκε. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το όνομά της δεν συμπεριλαμβάνεται στους τίτλους τέλους, ενώ δεν συμμετείχε ούτε στις προωθητικές ενέργειες της παραγωγής. Κατά τη διάρκεια του London Comic Con Winter, στις 16 Νοεμβρίου 2024, μίλησε με ενθουσιασμό για την εμπειρία της στα γυρίσματα, ενώ δε παρέλειψε να αναφερθεί στην ευχάριστη συνεργασία της με τον Ντένζελ Ουάσινγκτον.
-Οι περισσότεροι ηθοποιοί υιοθέτησαν βρετανική προφορά για τους ρόλους τους, συμπεριλαμβανομένου του Ιρλανδού Πολ Μέσκαλ). Ωστόσο, ο Ντένζελ Ουάσινγκτον επέλεξε να διατηρήσει την αμερικανική του προφορά, γεγονός που προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις. Ο ίδιος απάντησε λέγοντας: «Ποια προφορά θα έπρεπε να έχω; Πώς ακούγεται αυτό; Στο τέλος καταλήγεις να μιμείσαι κάποιον και μπορεί να βγει μια κακή αφρικανική προφορά». Ίσως στην απόφασή του να έπαιξε καταλυτικό ρόλο το γεγονός ότι είχε δεχθεί ξανά στο παρελθόν αρνητική κριτική στη προσπάθειά του να υιοθετήσει αγγλική προφορά σε μια από τις πρώτες του ταινίες.
-Η σκηνή της ναυμαχίας στο Κολοσσαίο ξεκίνησε να γυρίζεται το καλοκαίρι του 2023 υπό συνθήκες καύσωνα στα στούντιο της Μάλτας. Ωστόσο, τα γυρίσματα διακόπηκαν για περισσότερους από τρεις μήνες λόγω της απεργίας των ηθοποιών και ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο του 2024.
Εν κατακλείδι, οι πληροφορίες που μοιραστήκαμε αποδεικνύουν πως όσα συμβαίνουν πίσω από τις κάμερες, μπορούν να είναι εξίσου ενδιαφέροντα με τα γεγονότα και τις μάχες που εκτυλίσσονται στην αρένα.
Πηγές φωτογραφιών: Amazon | X | Looper | Faber courtial | Trip advisor | Italien blog | Nerdist | PPE | All-in | Pinterest | Hollywood reporter | Radio times | eCarterela | Screen rant | Foreign policy
Eξώφυλλο: Esquire
Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά
Χρύσα Κολοκούρη: ''Η υποκριτική υπήρχε πάντα στο μυαλό μου''
Το 28ο παζάρι βιβλίου 2025 ανοίγει τις πύλες του στις 31 Ιανουαρίου
Wicked: Το διαχρονικό μιούζικαλ μεταφέρει τη μαγεία του στη μεγάλη οθόνη
Ο «Χασάπης» του Νικολά Μπιγιόν συνεχίζει για 3η σεζόν στο Θέατρο Αλκμήνη
«Οι Καρέκλες» του Ευγένιου Ιονέσκο κάθε Σάββατο στο Θέατρο Αλκμήνη
''Οι τυχαίοι έρωτες'' του Ζαν Πολ Σατρ'' του Θεοδόση Πελεγρίνη: Από 21 Ιανουαρίου στο φουαγιέ του Θε...
«Όταν»: Μια σκηνική αλληγορία βασισμένη στα διηγήματα του Ευθύμη Φιλίππου στο Τεχνοχώρο Φάμπρικα
Γιώργος Γεωργιάδης: Ατομική έκθεση υπό τον τίτλο «ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ > 72 αιώνες μ.Χ.»
Ο συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης στο θέατρο Μπέλλος σε ανοιχτή συζήτηση με το κοινό για το «Ήλιος με ...
La Voluntad: Μια παράσταση-αφιέρωση σε αυτούς που αλλάζουν το κόσμο
Η Άρτεμις Δεβελιάδη έχει σπουδάσει βοηθός βρεφονηπιοκόμων. Αγαπάει κάθε μορφή τέχνης, ενώ παράλληλα, δηλώνει φανατική λάτρης του Harry Potter, του χειμώνα και της καταγραφής όμορφων αναμνήσεων με τους αγαπημένους της ανθρώπους.