Ναταλία Θωμαΐδη: «Η τέχνη θα μας σώσει»

Η Ναταλία Θωμαΐδη ζωγραφίζει ‘’σπίτια και ανθρώπους’’ και μας μιλά για τη μεγάλη της ανάγκη να συνομιλήσει και η ίδια με τα έργα της.

Σε μια αναδρομική έκθεση μας καλεί η ζωγράφος με τίτλο ‘’Σπίτια και Άνθρωποι’’, η οποία παρουσιάζεται από την Τετάρτη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., για να μας εκθέσει έργα από μια πορεία πλέον των σαράντα ετών.

Περισσότερα από εξήντα έργα-ελαιογραφίες σκιαγραφούν την πορεία της Ναταλίας Θωμαΐδη στην εικαστική ζωή της Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε αυτά της τελευταίας δεκαετίας, που είναι έργα εσωτερικά και προσωπογραφίες. Μάλιστα, μερικά από αυτά θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο κοινό. Οι ανθρώπινες μορφές και τα αντικείμενα τοποθετημένα σε κλειστούς χώρους ‘’αφηγούνται’’ τη δική τους ιστορία με τις ψυχογραφικές πινελιές που διακρίνουν την κα. Ναταλία Θωμαΐδη.
«Αυτή η έκθεση αποτελείται από καινούρια και παλιά μου έργα και δεν είναι μια απλή αναδρομική έκθεση που καλύπτει όλη μου την πορεία. Είναι μια αναδρομική που εστιάζει σε μια συγκεκριμένη θεματική της δουλειάς μου. Έχω ασχοληθεί με όλα τα θέματα του ορατού κόσμου, προσωπογραφίες, νεκρές φύσεις, τοπία και εσωτερικούς χώρους. Αυτό το θέμα με είχε απασχολήσει για δεκαπέντε χρόνια από το 1980 και τώρα επανέρχομαι σε αυτό, με τα εσωτερικά σπιτιών και τις φιγούρες», εξηγεί η ζωγράφος.

Η έκθεση αυτή, όπως μας τονίζει και η ίδια, θα συνομιλήσει όχι μόνο με το κοινό αλλά και την ίδια. «Θα ήθελα να τα δω όλα μαζί, να δω τι διαφορές και ομοιότητες έχουν και να δω τι θα κάνω και στην υπόλοιπη ζωή μου. Θέλω να δω το αποτέλεσμα αυτής της ενασχόλησης μου με το συγκεκριμένο θέμα. Αυτή ήταν η αιτία που επέλεξα αυτήν και μόνο τη θεματική» αναφέρει, ενώ συμπληρώνει πως στην πορεία της ήδη παρατηρεί διαφορές. «Ελπίζω να είναι προς το καλύτερο. Αυτό ο κόσμος θα το πει!», προσθέτει.


Αφήνει τον θεατή να ερμηνεύσει

Δίνοντας μεγάλη βάση στο βλέμμα του θεατή που θα επισκεφτεί και θα ‘’διαβάσει’’ τους πίνακες, επισημαίνει ότι «από κοντινούς ανθρώπους που κατά καιρούς βλέπουν τις ζωγραφιές μου και μου λένε τη γνώμη τους, έχω ακούσει τόσα αντιφατικά πράγματα από άποψη ερμηνείας της θεματικής που δεν θα ήθελα να πω εγώ κάτι. Αφήνω στον θεατή να προβάλει τις δικές του ανάγκες ή αναζητήσεις πάνω σε αυτό».

Ωστόσο, τονίζοντας ότι η τέχνη της δρα ψυχαναλυτικά, είναι αδύνατο να κρύψει τα πραγματικά νοήματα των έργων της και έτσι φαίνεται ότι τα προδίδει σε όσους θέλουν να τα δουν. «Τις περισσότερες φορές αποκαλύπτομαι», μας λέει. «Λίγο πολύ η τέχνη είναι μια ψυχανάλυση. Ξεκινάω ένα θέμα – και δεν το λέω μόνο για τον εαυτό μου – με έναν ζωγραφικό προβληματισμό και βγαίνει κάτι άλλο που δεν το περιμέναμε από άποψη εννοιολογική που έχει ένα ενδιαφέρον, είναι σαν να βλέπεις τι περιέχει τελικά (…) Ξεκινάω από αυτό που θέλω να πω βαθύτερα και τις περισσότερες φορές αυτό γίνεται αντιληπτό».

Δίπλα στα παραπάνω, η ζωγράφος, συμφωνεί όταν συζητάμε, ότι η τέχνη μπορεί να αποτελέσει «λύτρωση» και «ψυχοθεραπεία» για τον δημιουργό. «Η τέχνη θα μας σώσει!», τονίζει και μας εξηγεί ότι και το μότο της είναι πως «η τέχνη και η ομορφιά θα μας σώσει». «Σαν κοινό απέναντι και σε άλλες τέχνες, ευγνωμονώ που υπάρχουν», θα προσθέσει.


Δημιουργικότητα στην καραντίνα

Η κα. Θωμαΐδη μας εξηγεί ότι πέρασε όμορφα στην καραντίνα της γιατί δεν την έβγαλε από τους καθημερινούς ρυθμούς της: «Εμένα δεν με πείραξε η καραντίνα γιατί λίγο πολύ έτσι ζω. Τα τελευταία χρόνια δεν βγαίνω πάρα πολύ, δουλεύω, διαβάζω, ακούω μουσική, δεν είμαι πολύ του έξω. Ίσως για αυτό επιλέγω αυτή τη θεματική γιατί μου πάει γάντι. Το σπίτι και το μέσα. Το έξω για μένα είναι να περπατήσω στη φύση και να τη χαρώ και λιγότερο οι συναναστροφές. Τα έκανα στα νιάτα μου και χόρτασα. Απολαμβάνω άλλα πράγματα» σχολιάζει και μοιράζεται μαζί μας μια εσωτερική της ανάγκη: «Το όνειρο μου θα ήταν να μπορούσα να ζήσω στη φύση».

Τέλος, λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνομιλίας μας η ζωγράφος μας εκμυστηρεύτηκε ότι αποφεύγει να μιλά εις βάθους για τα έργα της. «Δεν μπορώ να μιλάω για αυτό που κάνω. Δεν μπορώ να αναλύω τη ζωγραφική που κάνω. Αυτό είναι θέμα των κριτικών, των ιστορικών, του επισκέπτη. Αν ένα έργο μπορεί να μιλήσει θα μιλήσει από μόνο του. Από τα νιάτα μου με ακολουθεί αυτό».

INFO

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. Ναταλία Θωμαΐδη: Σπίτια και Άνθρωποι
Λήξη: 22 Αυγούστου
Ωράριο: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 8μμ-11μμ, Τετάρτη 11πμ-2μμ & 8μμ-11μμ, Σάββατο 11πμ-2μμ.

Η συνέντευξη μας με την κ. Θωμαΐδη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Μακεδονία στις 21/6/20

Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά