“Νεκρός αδερφός”: Ένα μικρού μήκους φιλμ για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο

6/12/2008: Μια ματωμένη μέρα για την ιστορία της χώρας μας. Ένα νέο παιδί έκανε βόλτα στη Μεσολογγίου στα Εξάρχεια, μια περιοχή που σφίζει από φοιτητές τα Σαββατοκύριακα, ψάχνοντας τα όνειρα του στην ακμή της εφηβείας του. Περπατούσε με την παρέα του στους δρόμους για να γιορτάσουν την ονομαστική εορτή του φίλου τους, Νίκου Ρωμανού.  Όμως, εκείνη τη νύχτα έμελλε να γραφτεί ένας τραγικός επίλογος.

Το νήμα της ζωής του δεκαπεντάχρονου μαθητή, Αλέξη Γρηγορόπουλου, κόβεται ακαριαία τα ξημερώματα. Αιτία θανάτου; Η σφαίρα, που διαπέρασε τη καρδιά του. Υπεύθυνος γι’ αυτή την αποτρόπαια πράξη; Ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας. Μια ολόκληρη γενιά στιγματίστηκε από τον απότομο και βίαιο θάνατο του. Ο δολοφόνος; Έτοιμος να αφεθεί ελεύθερος!

6/12/2019: Ανήμερα της 11ης επετείου της δολοφονίας, του νεαρού Αλέξη, δόθηκε στο φως της δημοσιότητας μια μικρού μήκους ταινίας-γροθιά στο στομάχι, με τίτλο ‘’Νεκρός αδελφός‘’, η οποία προβάλει διάφορα ντοκουμέντα από τη δίκη. Κατά τη διάρκεια του φίλμ , ακούγονται αποσπάσματα από τις σχολικές εκθέσεις, τις οποίες είχε γράψει λίγους μήνες πριν πέσει νεκρός, καθώς και από το γνωστό δημοτικό τραγούδι , το οποίο διδαχθήκαμε κατά τα σχολικά μας χρόνια, ‘’του Νεκρού Αδελφού’’.

*Μπορείτε να το ακούσετε εδώ σε απαγγελία του Ρένου Αποστολίδη υπό την μουσική μιας σονάτας του Μπετόβεν*


Επίσης, ακούγονται αποσπάσματα από τις πραγματικές επικοινωνίες του ασυρμάτου της αστυνομίας.

Αυτά τα 12 λεπτά αρκούν για να δείτε με αναπαραστατικό τρόπο το τι πραγματικά συνέβη και να ανατριχιάσετε! Κάλλιστα, θα μπορούσε να είναι ένα οποιοδήποτε παιδί! Το παιδί του καθηγητή μας, του γείτονα μας, εγώ, εσείς.

Ας αναλογιστούμε λοιπόν το που υπάρχει τελικά το πρόβλημα στην ανθυγιεινή κοινωνία που ζούμε κι ας μην μένουμε αμέτοχοι όταν συμβαίνουν τέτοια γεγονότα.

Δε ξεχνάμε και δε θα ξεχάσουμε ποτέ!

Θα κλείσω αυτό το κείμενο με το χαρακτηριστικό στίχο ενός πολυαγαπημένου τραγουδιού του Παύλου Σιδηρόπουλου, ο οποίος έφυγε το 1990, την ίδια μέρα με τον Αλέξανδρο:

‘’Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα’’

Συντελεστές
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Μάνος Τσίζεκ
Ηθοποιοί: Δημήτρης Σταματελόπουλος, Νικόλας Μπράβος

Τη φωνή τους δανείζουν οι εξής ηθοποιοί: Σοφία Αγγελή, Τάσος Κονταράτος, Φαίη Ξυλά, Αθανάσιος Μυλωνόπουλος και ο μικρός Φώτης Κοτσώνης

Παραγωγή: Freedom TV, Kypseli Cooperative Film Productions