Πώς να αξιολογούμε την τέχνη;

H Τέχνη ξεκίνησε να δημιουργεί ο homo sapiens sapiens και από τότε η ουσία της δεν έχει αλλάξει.

Μ’αυτό θέλω να πω πως πρώτιστος σκοπός είναι η ικανοποίηση των εμπλεκόμενων, καλλιτέχνη και κοινού.

Από την άλλη μεριά, όμως, ο καλλιτέχνης δεν είναι αναγκασμένος να αρέσει σε όλους. Σκεφτείτε το λίγο και στην ζωή αυτό… Δεν αρέσουμε σε όλους και είναι αποδεκτό και λογικό απ’τη στιγμή που όλοι είμαστε διαφορετικοί και έχουμε άλλα γούστα. Ως εκ τούτου όλες οι μορφές τέχνης και όλα τα ρεύματα δεν είναι για όλους. Άλλοι προτιμούν τον εξπρεσιονισμό (αφηρημένη τέχνη)* και άλλοι τον ρεαλισμό (συγκεκριμένη τέχνη)**. Γεγονός είναι πως ο ρεαλισμός λόγω του ότι είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα προσεγγίζεται πιο εύκολα από το κοινό μάτι. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως τα άλλα ρεύματα είναι λιγότερο σημαντικά.

Ο άνθρωπος τείνει να προτιμάει πράγματα κατανοητά στον ίδιο, ενώ ό,τι δεν καταλαβαίνει  πολλές φορές το κοροϊδεύει, πράγμα που προφανώς είναι λάθος. Αυτό συνήθως συμβαίνει στις εικαστικές τέχνες.

Κάνουμε πάντα έρευνα

Καλό είναι πριν βιαστούμε να σχολιάσουμε θετικά ή αρνητικά έναν πίνακα ή ένα γλυπτό να ψάξουμε λίγο το χρονικό πλαίσιο στο οποίο δημιουργήθηκε ή άλλα στοιχεία για τον καλλιτέχνη. Το καλύτερο είναι αν φυσικά ο καλλιτέχνης ζει και μπορούμε να έρθουμε σε επαφή μαζί του να τον ρωτήσουμε πληροφορίες για το έργο του για να μας εξηγήσει ίσως ορισμένα δυσνόητα στοιχεία.

Όταν, λοιπόν, επισκεπτόμαστε γκαλερί ή εκθέσεις καλό είναι να κάνουμε μια γρήγορη έρευνα πρώτα. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας είναι τόσο απλό και εύκολο να κάνεις ένα search στο κινητό σου. Μ’αυτόν τον τρόπο θα αποκομίσουμε γνώσεις που ίσως δεν είχαμε από πριν και ενδεχομένως να δούμε κάποια πράγματα αλλιώς μετά από αυτή την αναζήτηση.


* Ο όρος εξπρεσιονισμός βγαίνει από την λέξη express (=εκφράζω) και ανήκει στην κατηγορία της μοντέρνας τέχνης και στην υποκατηγορία της αφηρημένης τέχνης. Πατέρας της αφηρημένης τέχνης θεωρείται ο Πάμπλο Πικάσο και ο Ζωρζ Μπρακ. Με τον όρο αφηρημένη εννοούμε κάθε τι μη συγκεκριμένο (σχήμα, θέμα). Ο καλλιτέχνης είχε την ευκαιρία να εκφραστεί με οποιονδήποτε τρόπο χωρίς να απαραίτητα να ακολουθεί κανόνες και πρότυπα.

** Ο Ρεαλισμός είναι όρος που προέρχεται από τη λέξη real (=αληθινός) και υπάγεται σε κανόνες συμμετρίας κ συγκεκριμένης οπτικής του χώρου. O ρεαλισμός όπως τον ξέρουμε σήμερα διαμορφώθηκε από τον Paul Sezanne. Aλλά επίσης και κατά τα αρχαία πρότυπα όπως τον διαμόρφωσε ο Leonardo da Vinci και ο Mιχαήλ Αγγελος.

Αν σας ενδιαφέρουν παρόμοια άρθρα για Εικαστικά και τον Πολιτισμό, ακολουθήστε μας σε FacebookInstagram ή κάντε εγγραφή στο Newsletter μας!