Πού πηγαίνει η τέχνη όταν διαγράφεται από τα Social Media;

Pauline Goyard

Πολλές φορές έργα τέχνης που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο εξαφανίζονται καθώς “καταπατούν” τους όρους χρήσης του Facebook ή του Ιnstagram καθώς ο αλγόριθμος δεν μπορεί να διακρίνει αν πρόκειται για τέχνη ή για κάποιον που ανεβάζει για παράδειγμα ένα γυμνό μέρος του σώματος του.

Μέχρι ο αλγόριθμος να αρχίσει να αντιλαμβάνεται τι σημαίνει τέχνη και τι όχι (κάτι που ολόψυχα να σας πούμε την αλήθεια το απευχόμαστε γιατί θα γίνεται επιλεκτικό και εκεί), η λογοκρισία της τέχνης θα συνεχίζεται στον κυβερνοχώρο στο πλαίσιο της αυτής της δυσκολίας διαχωρισμού του τι ανήκει στον πραγματικό κόσμο και τι είναι αποτέλεσμα καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Εδώ, λοιπόν, έρχεται το κίνημα Don’t Delete Art να αγκαλιάσει όλη αυτή την τέχνη που αποκλείστηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να τους δώσει τη σημασία που τους αξίζει.

Spencer Tunick

Αυτό το site παρουσιάζει έργα τέχνης που έχουν αφαιρεθεί ή περιοριστεί από πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Είναι μέρος μιας εκστρατείας που ηγείται από διεθνείς οργανισμούς αφιερωμένες στην ελευθερία του λόγου και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Το Don’t Delete Art καλεί τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να ακολουθήσουν ένα σύνολο αρχών που θα επιτρέψουν στην τέχνη να κυκλοφορεί ελεύθερα στο διαδίκτυο. Ο ιστότοπος προσφέρει επίσης πόρους που βοηθούν τους καλλιτέχνες να δουλέψουν γύρω από τις περιοριστικές οδηγίες της κοινότητας και τους βοηθά στον τρόπο αντιμετώπισης τέτοιων άδικων διαγραφών. Μπορείτε και εσείς να υποβάλετε το έργο σας εκεί συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα.

Μια εξαιρετική πρωτοβουλία που προσπαθεί να φέρει την τέχνη σε πλήρη αρμονία με τον ψηφιακό κόσμο και να αποτρέψει περιστατικά λογοκρισίας που δεν έχουν και λόγο ύπαρξης.

Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά

H ''Υπόθεση Παραντάιν'' ζωντανεύει για πρώτη φορά στο θέατρο ''Αγγέλων βήμα''
Γιάννης Λαζαρίδης: '' Η συγγραφή είναι ένας παράλληλος κόσμος στον οποίο μπορώ να ταξιδεύω κάθε φορά...
Κώστας Γροσομανίδης: ''Σκοπός του έργου είναι να προβληματίσει και να παρακινήσει νέες ερωτήσεις για...
Κάρμεν Ρουγγέρη: “Βλέποντας την καταστροφή του πολέμου καταλαβαίνεις την αξία της ειρήνης” 
Η Τίνα Αλεξοπούλου έρχεται με jazzy διάθεση στο Half Note Jazz Club
Γιάννης Αγγελάκης: ''Η φαντασία μας μπορεί να συνεχίσει να διευρύνεται με νέους δρόμους που ανοίγοντ...
Ο ''Μπάτμαν'' του Τάσου Θεοφίλου θα παρουσιαστεί στο πολυχώρο ''ΠΛΥΦΑ''
Η Τίνα Αλεξοπούλου μας τραγουδά '' του έρωτα γραμμένο''
Η Γιώτα Τσιμπρικίδου γιόρτασε τα 100 επεισόδια του Artpodcast σε μια ξεχωριστή βραδιά
Μιχαήλ Σιδηρόπουλος: ''Το ταξίδι της συγγραφής μου δίνει την ενέργεια να προσπαθήσω να αφιερώσω περι...