Μια πρωτότυπη έκθεση στη Λέσβο επικεντρώνεται στην κοινωνική σχέση ανθρώπων και ζώων

Η K-Gold Temporary Gallery παρουσιάζει την έκθεση Sleeping with a tiger σε επιμέλεια του Νικόλα Βαμβουκλή στην Αγία Παρασκευή Λέσβου. To Sociall.gr μίλησε με τον επιμελητή της έκθεσης για την έβδομη καθιερωμένη καλοκαιρινή διοργάνωση, η οποία δανείζεται τον τίτλο της από το ομώνυμο έργο της Maria Lassnig, που διερεύνησε την σωματικότητα μέσα από την παρατήρηση της φύσης.

Μέσα σε ένα κλίμα αρκετά φορτισμένο με νέα μέτρα να ανακοινώνονται τακτικά για την προστασία της δημόσιας υγείας, με τον τουρισμό να έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα και με την τέχνη να δέχεται συνέχεια βέλη, ο Νικόλας Βαμβουκλής δηλώνει κάθε άλλο παρά απαισιόδοξος για την πορεία των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης: “Παρά τις φετινές δυσκολίες και τη γενικότερα μειωμένη κίνηση στη Λέσβο, η έκθεση έχει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Είναι φανερό ότι το κοινό έχει ανάγκη να παρακολουθήσει και να συμμετέχει σε δράσεις πολιτισμού”.

Η έκθεση επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ των κοινωνιών που δημιουργούν άνθρωποι και ζώα, εξετάζοντας τις δυναμικές που τις διακρίνουν: τη συνύπαρξη, την κυριαρχία και τον αποκλεισμό. Ξεκινώντας από τον ορισμό της λογικής και του ενστίκτου, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες διερευνούν τις συνδέσεις μεταξύ των ειδών, μέσω της ιστορίας, της πολιτικής, της ηθικής και της παράδοσης.

“Στις εκθέσεις μου επιλέγω, συνήθως, ευρείες θεματικές που επιτρέπουν μια καλλιτεχνική πολυφωνία, ενημερωμένη από την επικαιρότητα και το τοπικό πλαίσιο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, με ενδιέφεραν έννοιες όπως η αγριότητα, το ενστικτώδες και η κοινωνική διάθεση των ανθρώπων προς τα ζώα”, εξηγεί στο Sociall.gr.

H Λέσβος προσφέρει άφθονα σημεία εκκίνησης που υπογραμμίζουν αυτές τις παραλληλίες σε κοινωνικό, φυσικό και πολιτιστικό επίπεδο. Αποτελεί επίσης έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς birdwatching στη Μεσόγειο λόγω της διέλευσης αποδημητικών ειδών, όπως τα φλαμίνγκο. Ενόσω η προσφυγική κρίση εντείνεται, άνθρωποι και ζώα αποτυπώνονται στα όρια — συνόρων, περιοχών και καταστάσεων.

“Πιστεύω ότι μπορούμε να μάθουμε πολλά κοιτάζοντας τους τρόπους με τους όποιους το ζωικό βασίλειο αναπτύσσεται, μετακινείται, συνυπάρχει. Τα έργα της έκθεσης αποκαλύπτουν πως η τέχνη αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για να προσεγγίζουμε θέματα συμβίωσης μεταξύ των ειδών”, τονίζει ο επιμελητής.

Οι αφηγήσεις που απαντώνται στην έκθεση αποκαλύπτουν πώς τα σημεία αναταραχής μπορούν να μετατραπούν σε εστίες για την επανεξέταση της παγιωμένης οπτικής μας για τον κόσμο και πώς η τέχνη μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την ανάπτυξη ενός συμβιωτικού μέλλοντος.

Η σχέση του κ. Βαμβουκλή με τη θεματική της έκθεσης ξεκινά από το 2016. Όπως μας λέει:

“To 2016 κατέγραψα τα νομαδικά φλαμίνγκο που ήταν κλεισμένα στο ζωολογικό κήπο του Βερολίνου κατά τη διάρκεια της γρίπης των πτηνών H5N8. Το έργο αναφέρονταν στη Λέσβο, δημοφιλή προορισμό για παρατηρητές αποδημητικών ειδών και μείζον σημείο της ανθρωπιστικής κρίσης. Η έκθεση “Sleeping with a tiger” είναι φυσική συνέχεια αυτής της έρευνας”.

Στην έκθεση θα δούμε έργα των: Ηρώ Βασάλου, Mike Bourscheid, Alex Cecchetti, Oliviero Fiorenzi, Ody Icons, Κωνσταντίνος Κωτσής, Ana Mendieta, Yoshua Okón, Μαρία Παπαδημητρίου, Józef Robakowski, Virginia Russolo, Sasha Streshna, Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου, Pinar Yolaçan, Cosima von Bonin

Το “Sleeping with a tiger“, θα είναι ανοιχτό στο κοινό μέχρι την Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020. Καθημερινά, 11:00-14:00 και 19:00-23:00. Είσοδος ελεύθερη για όλες τις δράσεις με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά