Bad Motherf*cker

Εσείς που καταλάβατε για ποιον σκηνοθέτη θα μιλήσουμε σήμερα, μόνο από τον τίτλο, κερδίζετε μια βόλτα με το Pussy Wagon και ένα Royale With Cheese από μένα, με αμέριστη αγάπη. Εσείς πάλι που δεν καταλάβατε, μιλώ φυσικά για τον μετρ της καλτ βίας, τον Quentin Tarantino.

Ο Tarantino γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1963, στο Tennessee. Ανέκαθεν λάτρευε τις ταινίες, σε οποιοδήποτε είδος κι αν ανήκαν. Έτσι, στα 15 του, παράτησε το σχολείο και εργάστηκε για ένα μικρό διάστημα ως ταξιθέτης σε σινεμά με αισθησιακές ταινίες. Αργότερα, κατέληξε στο βίντεο κλαμπ Video Archive.

Η αρχή ήταν αρκετά δύσκολη για εκείνον στα πρώτα χρόνια της καριέρας του, ο οποίος εργάστηκε ως βοηθός παραγωγού αλλά και ως σωσίας του Elvis Presley σε ένα επεισόδιο της δημοφιλούς αμερικανικής σειράς The Golden Girls.

To 1992, ήταν η χρονιά που έκανε το πρώτο επίσημο σκηνοθετικό του εγχείρημα (μην μετρώντας την ερασιτεχνική ταινία My Best Friend’s Birthday του 1987) και πέτυχε. Από εκείνη την ταινία κι έπειτα, έγινε πλέον αναγνωρίσιμος και πολλά υποσχόμενος σκηνοθέτης, για την δεκαετία του ’90 και ένας rockstar σκηνοθέτης του σήμερα.

Ας δούμε το Top 5 των πιο εμβληματικών ταινιών του Quentin Tarantino.


Reservoir Dogs

Έτος: 1992

Υπόθεση: Έξι άνδρες, άγνωστοι μεταξύ τους έχουν συγκεντρωθεί από έναν ανώτερό τους, για να διαπράξουν μια ληστεία διαμαντιών, η οποία όμως αποτυγχάνει. Ανάμεσά τους υπάρχει ένας προδότης, ο οποίος συνεργάζεται με την αστυνομία.

Trivia: Στην δημοφιλή σκηνή, κατά την οποία ο Mr. Blonde (Michael Madsen) βασανίζει τον όμηρο και αστυνομικό Marvin Nash (Kirk Baltz), υπήρξε σημείο που οι ηθοποιοί αυτοσχεδίασαν.

Ο Baltz είπε την φράση “I’ve got a little kid at home!” και o Madsen, επειδή είχε έναν γιο 1,5 έτους, έκανε διάλειμμα για να ανακτήσει την ψυχραιμία του. Το αυτοσχεδιαστικό κομμάτι βρίσκεται στο σημείο που ο Madsen μιλάει στο κομμένο αυτί.

Πρωταγωνιστούν: Harvey Keitel, Michael Madsen, Steve Buscemi, Tim Roth, Quentin Tarantino

Soundtracks:


Pulp Fiction

Έτος: 1994

Υπόθεση: Σ’αυτήν την αστυνομική νέο-νουάρ ταινία του Tarantino, εκτυλίσσονται τέσσερις παράλληλες ιστορίες με πρωταγωνιστές άτομα του υποκόσμου, συμμορίτες, ληστές και έναν μυστηριώδη χαρτοφύλακα.

Trivia: Η σκηνή που ο Vincent Vega βάζει μια σύριγγα με αδρεναλίνη στο στήθος της Mia Wallace, είναι γυρισμένη ανάποδα, προκειμένου να αποτυπωθεί στην οθόνη πιο ρεαλιστικά. Ο Travolta τράβηξε απ’ το στήθος της Thurman και στο μοντάζ η σκηνή έπαιξε αντίστροφα.

Πρωταγωνιστούν: Uma Thurman, John Travolta, Samuel L. Jackson, Bruce Willis

Soundtracks:


Kill Bill Vol.1 & Vol.2

Έτος: 2003/2004

Υπόθεση: Η ταινία δράσης του Tarantino αναφέρεται στην Νύφη (The Bride ή Black Mamba ή Beatrix Kiddo), η οποία ανήκε σε μία ομάδα δολοφόνων και ζητά εκδίκηση από αυτούς, διότι σκότωσαν την οικογένεια και τον σύζυγό της, την ημέρα του γάμου τους.

Trivia: Η ταινία στην πραγματικότητα ήταν ενιαία και όχι διμερής. Η διάρκειά της ξεπερνούσε τις 4 ώρες, έτσι αποφασίστηκε να χωριστεί στο γνωστό σε όλους Kill Bill Vol.1 & Vol.2. To 2011, προβλήθηκε ενιαία σε συγκεκριμένους κινηματογράφους, με τον τίτλο Kill Bill: The Whole Bloody Affair

Πρωταγωνιστούν: Uma Thurman, David Carradine, Lucy Liu, Michael Madsen, Daryl Hannah, Julie Dreyfus

Soundtracks:


Inglorious Basterds

Έτος: 2009

Υπόθεση: Η πολεμική ταινία αφηγείται δύο συνομωσίες, που αποσκοπούν στην πτώση της Ναζιστικής Γερμανίας. Η πρώτη σχεδιάζεται από μία νεαρή Γαλλίδα Εβραία και κάτοχο κινηματογράφου, την Shosanna Dreyfus και η δεύτερη από μια ομάδα Εβραίων Συμμάχων με επικεφαλής τον Aldon Raine.

Trivia: Το σενάριο για την ταινία γράφτηκε το 1998, αλλά επειδή ο Tarantino δυσκολευόταν με το τέλος της, το άφησε, δημιουργώντας έτσι το Death Proof και τις 2 ταινίες Kill Bill. Το Inglorious Basterds, ξεκίνησε την παραγωγή τον Οκτώβριο του 2008, σε Γαλλία και Γερμανία.

Πρωταγωνιστούν: Brad Pitt, Christoph Waltz, Melanie Laurent, Michael Fassbender, Diane Kruger

Soundtracks:


Django Unchained

Έτος: 2012

Υπόθεση: O Γερμανός κυνηγός επικηρυγμένων, King Schultz, ελευθερώνει τον σκλάβο Django για να τον βοηθήσει να βρουν και να σκοτώσουν τα αδέρφια Brittles. Μετά την επιτυχία της αποστολής αυτής, συνεργάζονται και πηγαίνουν στις φυτείες του Νότου, προκειμένου να απελευθερώσουν την γυναίκα του Django, την Broomhilda.

Trivia: Στην σκηνή που ο Calvin Candie (Leonardo DiCaprio) χτυπά το χέρι του πάνω σ’ ένα γυάλινο ποτήρι και δείχνει να αιμορραγεί, ο DiCaprio όντως τραυματίστηκε και ο Tarantino εκμεταλλεύτηκε αυτόν τον τραυματισμό, για να φανεί πιο ρεαλιστικό.

Πρωταγωνιστούν: Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio, Samuel L. Jackson

Soundtracks:

Σε επόμενο άρθρο, θα αναφερθούμε στις σκηνοθετικές τεχνικές του Tarantino και σε διάφορα facts από όλες τις ταινίες του.

Αν σας ενδιαφέρουν παρόμοια άρθρα για τον Κινηματογράφο και τον Πολιτισμό, ακολουθήστε μας σε FacebookInstagram ή κάντε εγγραφή στο Newsletter μας!