Spoken Word Poetry στην Ελλάδα

To Spoken Word Poetry έχει ως πρωτεύον στοιχείο τον λόγο, σε συνδυασμό με το performance. Δεν συνάδει με τα κλασικά στοιχεία της ποίησης, περιέχει στοιχεία αυτοσχεδιασμού και αυθορμητισμού και συνοδεύεται με μουσική (συνήθως Hip Hop, Jazz, Rap). Καταφέρνει και θίγει πολλά ζητήματα, κυρίως κοινωνικά, όπως οι διαπροσωπικές σχέσεις, ο εκφοβισμός, η πολιτική, η σεξουαλικότητα, η LGBTQ+ κοινότητα, αλλά και η ανισότητα των φύλων. Παρακάτω, θα δούμε 5 projects που αφορούν στην Spoken Word Ποίηση στην Ελλάδα.

Μετά τον Χαρακτηριστικό Ήχο
Καλλιτέχνης: H.O.P.E x VoxPopuli
Release Date:
13.12.2020

Μακάρι να ήμουν ετοιμόλογη, να απαντούσα κάτι ηλίθιο.
Να σε έκανα να γελάσεις και να ήμουν ξανά γοητευτική στα μάτια σου.
Αλλά δεν είμαι.

Η νεαρή ποιήτρια H.O.P.E. (κατά κόσμον Ελπίδα Τσουκαλά), μας παρουσιάζει το πρώτο της project, με τίτλο Μετά τον Χαρακτηριστικό Ήχο. Στο βίντεο, η H.O.P.E. κάθεται πάνω στην καρέκλα της και κοιτάζει γύρω της καπνίζοντας. Σκέφτεται πολλά πράγματα ταυτόχρονα, έχει ανασφάλειες και είναι ευάλωτη. Σκέφτεται πώς είναι, πώς θα ήθελε να είναι και πώς θα ήταν αν είχε κάνει διαφορετικές επιλογές. Την μουσική επιμέλεια ανέλαβε ο VoxPopuli (για τον VoxPopuli και το album του, δείτε εδώ).

YouTube: Hope | VoxPopuli
Facebook: Elpida Tsoukala | Thomas Malefinos
Instagram: Hope | VoxPopuli

Δεν Γυρνάω Σε Ένα Σπίτι Που Δεν Αγαπώ
Καλλιτέχνης: The Bad Poetry Social Club
Release Date: 25.10.2020

https://www.youtube.com/watch?v=JEq0WtLmTV0
Οι χειρότερες νύχτες είναι οι ξεχασμένες νύχτες του Σεπτέμβρη
που οι ανοιχτοί δρόμοι, επικίνδυνοι όσο ποτέ,
ανοίγουν τις αγκαλιές τους, χαμογελάνε πλατιά
και σου δαγκώνουν το λαρύγγι.

To Bad Poetry Social Club είναι μία καλλιτεχνική ομάδα που δρα στην Αθήνα και ασχολείται με την ποίηση, όχι όμως αυτήν που έχει ο καθένας στο μυαλό του. Καταφέρνουν να σε κάνουν είτε να ταυτιστείς, είτε να προβληματιστείς. Σ’ αυτό το 10ωρο project, ονόματι One Off, ο Παναγιώτης Βασιλείου, η Αλεξάνδρα Επίθετη, η Φανή Γρύλλη και ο Κώστας Moody ένωσαν τα κείμενά τους, συνοδευόμενα από γνωστά τραγούδια, χωρίς να ξέρουν πώς θα καταλήξουν, αλλά το αποτέλεσμα ήταν παραπάνω από εξαιρετικό. To Δεν Γυρνάω Σε Ένα Σπίτι Που Δεν Αγαπώ, αποτελεί το 15ο από τα 20 κομμάτια του project.

YouTube: The Bad Poetry Social Club
Facebook:
The Bad Poetry Social Club | Panagiotis Vasileiou | Alexandra Zoumpataiou | Kostas Moody | Φανή Γρύλλη
Instagram:
The Bad Poetry Social Club | Panagiotis Vasileiou | Alexandra Epitheti | Kostas Moody | Fani Grilli

Μέντα
Καλλιτέχνης: Ζε Μήτσος & Βίκτωρ Φορλίδας
Release Date: 23.01.2021

Προτείνω όταν σε ξαναδώ
να μην έχεις μεγαλώσει,
να μείνεις ίδια, όπως τότε.

Ο Ζε Μήτσος, νικητής του τουρνουά Poetry Slam, σε συνεργασία με τον μουσικό παραγωγό Βίκτωρα Φορλίδα, δημιούργησαν ένα εξαίρετο και άκρως συγκινητικό project. Πόση έμπνευση μπορεί να δώσει σε κάποιον η απώλεια; Πόσες όμορφες στιγμές και αναμνήσεις από το παρελθόν χωράνε μέσα σε μερικά λεπτά; Ο Ζε Μήτσος προτείνει πράγματα που θα έκαναν τον κόσμο συνολικά και τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά καλύτερο. Το τέλος, όμως, είναι αυτό που θα σε κάνει σίγουρα να δακρύσεις.

YouTube: Victor Forlidas
Facebook: Ζε Μήτσος | Victor Forlidas
Instagram: Ζε Μήτσος | VikramVictor

Unspoken
Καλλιτέχνης: Έλλη Γιαννακοπούλου
Release Date: 22.09.2020

Ζήσε το φθινόπωρό σου ερωτικό
σε θανάτου φόντο τριγυρισμένο.
Μπορεί να συναντηθούμε εκεί…

Όταν στοιχεία της ηλεκτρονικής μουσικής διασταυρώνονται με την ποίηση, το αποτέλεσμα είναι εξαίσιο. Η Έλλη Γιαννακοπούλου μας μιλά για τον έρωτα, πλάθει εικόνες με έντονο το άρωμα του κρασιού και της θάλασσας και μας ταξιδεύει. Το βίντεο έχει ιδιαίτερη αισθητική και μοιάζει με παζλ που προσπαθείς να ενώσεις τα κομμάτια του. Σ’ ένα σκηνικό που θυμίζει ταινία του Tarantino, χωρισμένη σε κεφάλαια, η πρωταγωνίστρια ενώ στην αρχή χαμογελά, έχει έντονο ύφος σαν να την απασχολεί κάτι και μόλις μπαίνει ο κόκκινος φωτισμός, έρχεται το χάος.

YouTube: Elli Giannakopoulou
Facebook: Elli Giannakopoulou
Instagram: Giannakopoulou Elli

The Tone Of Your Voice
Καλλιτέχνης: Μάκης Μούλος
Release Date: 09.01.2021

Αν μια μέρα ξυπνήσεις και δεις ασχήμια στον κόσμο γύρω σου,
έλα να μου το πεις.
Εγώ δεν θα σε παρεξηγήσω.

O Μάκης Μούλος, διοργανωτής του Poetry Slam GR με έδρα την Αθήνα, αλλά και του PoENtry Slam, με έδρα τη Βαρκελώνη, μιλάει στον εαυτό του. Ίσως, όμως και όχι. Σε αυτό του το ποίημα, ξεγυμνώνεται, γίνεται τρωτός και αδύναμος. Βυθίζεται σε μια θάλασσα σκέψεων και συναισθημάτων, σ’ ένα χάος και μέσα από αυτόν τον βυθό, παλεύει να φτάσει ξανά στην επιφάνεια.

YouTube: Makis Moulos
Facebook: Makis Moulos
Instagram: Makis Moulos

Link Banner: aesthetic poetry books

Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά