Street Art: H τέχνη που (δεν) προσπερνάς

Περπατάς στον δρόμο και συναντάς δεκάδες γκράφιτι (street art) και τουλάχιστον έναν καλλιτέχνη (είτε τραγουδιστή, είτε εικαστικό). Οι Τέχνες του Δρόμου έχουν την δική τους παγκόσμια ημέρα (τελευταίο Σάββατο του Οκτωβρίου) και αυτή η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τη Γαλλία, το 2007. Στόχος είναι η εξοικείωση των πολιτών με τις τέχνες, καθώς επίσης και η έκφραση αυτών.

Οι Τέχνες του Δρόμου συναντώνται σε δημόσιους χώρους, με ποικίλες μορφές, δημιουργώντας έτσι μια όμορφη αισθητική στην πόλη και έναν νέο τρόπο καλλιτεχνικής έκφρασης.

Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες που θα εξεταστούν σ’ αυτό το άρθρο, οι οποίες είναι:

 • Γκράφιτι (graffiti)
 • Μουσική του Δρόμου
 • Χορός του Δρόμου
Banksy

Γκράφιτι

Γκράφιτι (από την ιταλική λέξη “graffiato”) ονομάζονται τα συνθήματα ή τα εικαστικά σχέδια, τα οποία βρίσκονται κυρίως στους τοίχους. Έκανε την εμφάνισή του την ίδια περίοδο με το κίνημα του Χιπ Χοπ και έτσι θεωρείται μέρος αυτής της κουλτούρας.

Εμφανίσεις Γκράφιτι

Ως όρος πρωτοεμφανίστηκε στα μέσα του 19ου αι. και χρησιμοποιήθηκε κατά την ανακάλυψη φιγούρων στα ερείπια των κατακόμβων της Ρώμης και της Πομπηίας. Μερικά παραδείγματα ακόμα είναι σε επιγραφές στο Σινικό Τείχος, καθώς επίσης και ζωγραφική έκφραση  συμμοριών στις σύγχρονες Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πρωτοποριακή περίοδος των γκράφιτι ήταν την τριετία 1971-1974, που το Μπρονξ δημιούργησε έναν από τους πρώτους καλλιτέχνες γκράφιτι, τον Ελληνοαμερικανό TAKI 183. Το ψευδώνυμό του προέκυψε από το όνομά του (Δημήτρης/Τάκης) και απ’ τον αριθμό της οδού του (183rd). O TAKI 183 έγινε ο πρώτος που αναγνωρίστηκε από την κοινωνία, πέραν της υποομάδας γκράφιτι.

Medusa
Aurora Blanc

Είδη Γκράφιτι

 • Συνθήματα
 • Ζωγραφική
 • Σε εξωτερικούς χώρους (π.χ. σε τοίχους στους δρόμους)
 • Διαμαρτυρία (murals Βόρειας Ιρλανδίας που απαθανατίζουν νεκρούς από συγκρούσεις με την Μ. Βρετανία)
 • Σε εσωτερικούς τοίχους και επιφάνειες (π.χ. θρανία)
Ειρήνη Δρόσου


Μουσική του Δρόμου

Άτομα, συνήθως αυτοδίδακτα, αλλά αρκετές φορές και επαγγελματίες του είδους, περιπλανώνται στους δρόμους, αναδεικνύοντας το ταλέντο τους , δημιουργώντας μια όμορφη ατμόσφαιρα. Μπορούν να χαρίσουν μια μικρή δόση χαράς με λίγες μόνο μελωδίες, είτε τραγουδώντας, είτε παίζοντας κάποιο μουσικό όργανο.

Κάποιοι από αυτούς το κάνουν καθαρά για βιοποριστικούς λόγους και άλλοι απλώς αγαπούν την τέχνη τους και θέλουν να την σκορπίσουν και να κάνουν την δική τους μέρα αλλά και των άλλων καλύτερη.

Εμφανίσεις Μουσικής του Δρόμου

Οι πρώτοι Μουσικοί του Δρόμου ήταν οι αοιδοί, κατά την εποχή του Ομήρου, οι οποίοι αναλάμβαναν την σύνθεση, τους στίχους, αλλά και το τραγούδι. Συνόδευαν τα τραγούδια τους με φόρμιγγα ή λύρα. Αργότερα, αντικαταστάθηκαν από τους ραψωδούς, οι οποίοι δεν τραγουδούσαν ή έπαιζαν κάποιο μουσικό όργανο, αλλά απήγγειλαν, κρατώντας ραβδί.

Κατά τον Μεσαίωνα, εμφανίζονται οι Τροβαδούροι και οι Τρουβέροι, οι οποίοι ήταν ευγενείς. Οι Τροβαδούροι ζούσαν στην Νότια Γαλλία και τα τραγούδια τους τα συνόδευαν με βιόλα, ενώ οι Τρουβέροι ζούσαν στην Βόρεια Γαλλία. Μερικά θέματα που αποτελούσαν έμπνευση για αυτούς ήταν ο έρωτας, η ζηλοτυπία και η σάτιρα.

Στην Ευρώπη της δεκαετίας του ’70, υπήρχαν πολλές μουσικές μπάντες αλλά και μουσικοί, που έπαιζαν κάθε είδος μουσικής, όπως ροκ, κλασική μουσική, έθνικ επιλογές και τζαζ μουσική.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για έναν ολόκληρο αιώνα διασταυρώθηκαν οι μουσικές της Αφρικής, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Αγγλίας, πριν γίνει ευρέως γνωστή η τζαζ. Με αυτές τις επιρροές, διαμορφώθηκε σιγά σιγά η τζαζ, της οποίας οι καταβολές της είναι από την Αφρική.

Είδη Μουσικής του Δρόμου

 • Hip Hop
 • Rap
 • Beatbox
 • Jazz

Χορός του Δρόμου

Ο Χορός του Δρόμου (Street Dance) είναι ένα είδος χορού που εξελίσσεται έξω από σχολή χορού και πραγματοποιείται στους δρόμους, σε σχολεία, κ.ά. Είναι κινήσεις με αυτοσχεδιαστικό χαρακτήρα, δίνοντας βάση στην αλληλεπίδραση των θεατών και των χορευτών. Μεγαλύτερο παράδειγμα αποτελεί το Breakdance.

Το πρώιμο στάδιο του Street Dance υπήρχε στις αρχές του 18ου αι. και αναπτύχθηκε σε εργοστάσια, σε δρόμους και σε πάρτυ, ανάμεσα σε χορευτές από το Ηνωμένο Βασίλειο, της Δ. Ευρώπης και των αστικών κουλτούρων της Απαλάχια, την περίοδο εκείνη.

Πρωτοπόρος του είδους αποτελεί ο Don Campbell, o οποίος ξεκίνησε την δεκαετία του ’70, με το Locking. Γενικότερα, οι πρωτοπόροι του street dance κατείχαν σπάνια επαγγελματικά πτυχία χορού, συνεπώς γίνεται διάκριση ανάμεσα στο street dance και άλλες μορφές χορού.

Είδη Χορού του Δρόμου

 • Breakdance
 • House Dance
 • Rave Dance
 • Punk Hardcore
 • Melbourne Shuffle

Το Street Art με όλες τις εκφράσεις του είναι μια ανεξάρτητη μορφή τέχνης που είναι εδώ είτε για να δείξει τα κακώς κείμενα είτε για να στολίσει με τον τρόπο της τις τσιμεντένιες πόλεις μας. Την επόμενη φορά που θα περάσετε από ένα τέτοιο έργο, δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να το παρατηρήσει και να σκεφτεί…