“Ζωρζ & Φρέντρικ: Ποιητές του Ονείρου”: Mουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στο Παρίσι του 19ου αιώνα

Ένα συναρπαστικό μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στο Ρομαντικό Παρίσι του 19ου αιώνα, με επίκεντρο την θυελλώδη και παθιασμένη σχέση δύο κορυφαίων καλλιτεχνών θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το Αθηναϊκό κοινό την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024 στο Ηρώδειο.

Πρωταγωνιστές η ανατρεπτική Γαλλίδα συγγραφέας George Sand και ο ιδιοφυής συνθέτης Frédéric Chopin, ο κατ’ εξοχήν ποιητής του πιάνου κι εκφραστής του αέναου πάθους. Ο θυελλώδης ερωτάς των δυο δημιουργών θα ξεδιπλωθεί επί σκηνής μέσα από αριστουργηματικά μουσικά έργα και προσωπικές επιστολές που αντάλλαξαν, τόσο μεταξύ τους όσο και με τους επιστήθιους φίλους τους Franz Liszt και Eugène Delacroix. Η σχέση τους καταγράφηκε ανά τους αιώνες, έγινε θρύλος και ενέπνευσε διανοούμενους και απλούς ανθρώπους.

Η George Sand, Βαρόνη Ντυντεβάν, υπήρξε η πρώτη γυναίκα που πήρε διαζύγιο, κάπνισε, φόρεσε αντρικά ρούχα, συναναστράφηκε με τους κύκλους των διανοουμένων στο Παρίσι, συνέγραψε λογοτεχνικά έργα και διεκδίκησε την επαγγελματική ιδιότητα της συγγραφέως για μια γυναίκα, κάτι αδιανόητο για την εποχή.  Μια δυναμική και θυελλώδης γυναίκα, επιστήθια φίλη του Φρανς Λιστ, ένα βράδυ σε ένα «σουαρέ» συνάντησε τον Φρέντερικ Σοπέν…                                                                               

«Τον πρωτοείδα στο σκοτάδι να αυτοσχεδιάζει στο πιάνο… τον ερωτεύτηκα. Δεν μπορώ να συνέλθω από τον θαυμασμό…» θα γράψει. «Ο κόσμος δεν τον γνώριζε και ακόμα και τώρα δεν τον γνωρίζει. Επί 8 χρόνια, που έζησα κοντά του και μυήθηκα μέρα με τη μέρα στα μυστικά της έμπνευσής του…Ο Chopin κατόρθωσε να κάνει ένα μουσικό όργανο να μιλά τη γλώσσα του απείρου …αρχίζω να σκέφτομαι ότι υπάρχουν άγγελοι μεταμορφωμένοι σε άνδρες…Ο Frédéric έχει κατακτήσει την καρδιά μου… αλλά κι όλο το Παρίσι με την θεία μουσική του…»

Η Σάνδη αναγνωρίζεται ως μία από τις πιο αξιόλογες συγγραφείς και εκπροσώπους του Ρομαντισμού στην Ευρώπη, με περισσότερα από 70 έργα, μυθιστορήματα, δοκίμια, θεατρικά κ.α., φιλέλλην και λάτρης του ελληνικού πολιτισμού, γεγονός που φαίνεται και από το ψευδώνυμο το οποίο υιοθέτησε, «Γεωργία». Δραματοποιημένα αποσπάσματα από τα λογοτεχνικά έργα της θα παρουσιαστούν επί σκηνής και θα  αναδείξουν τον έρωτα αλλά και την βαθιά πνευματική σχέση που δημιουργήθηκε μεταξύ τους και αποτέλεσε έμπνευση για τα παγκόσμια μουσικά  αριστουργήματα του Σοπέν.

Ο μεγάλος ερωτάς των Chopin και Σάνδη θα ζωντανέψει με πρωταγωνιστές τον αγαπημένο ηθοποιό Δημήτρη Λάλο και την λαμπερή πρωταγωνίστρια Μαριλίτα Λαμπροπούλου, σε σκηνοθεσία του διακεκριμένου Πολωνού συνθέτη Jarosław Kilian, μόνιμου σκηνοθέτη της Όπερας της Βαρσοβίας και με πλούσιο βιογραφικό στο ελεύθερο θέατρο.

Ο Δημήτρης Λάλος, ένας ηθοποιός που έχει δοκιμαστεί σε πολλά είδη θεάτρου, έχει κατακτήσει το κοινό, καθηλωτικός στις ερμηνείες του, με το διαπεραστικό βλέμμα και τη βαθιά εσωτερικότητα, θα ζωντανέψει τον ψυχικά  εύθραυστο, εσωστρεφή και ιδιοφυή Φρεντερίκ Σοπέν, τον «ποιητή του ονείρου» που πέρασε για λίγο  από αυτό τον κόσμο και έφυγε στα 39 του αφήνοντας μουσικά αριστουργήματα που αγγίζουν βαθιά την ψυχή του ανθρώπου. Η μουσική του διαπερνά την ανθρώπινη ψυχή και δεν απευθύνεται μόνο σε γνώστες και ειδικούς, αγγίζει κάθε άνθρωπο.

Η Μαριλίτα Λαμπροπούλου, μια ταλαντούχα ηθοποιός, που την έχουμε δει να πρωταγωνιστεί στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου αλλά και το σύγχρονο θέατρο, διακρίνεται για την εκφραστικότητα και την ευαισθησία στις ερμηνείες της. Αγαπά ιδιαιτέρα την λογοτεχνία, έχει ακαδημαϊκές σπουδές στην φιλοσοφία και τη θεατρολογία, έχει μελετήσει το έργο της Σάνδη στην πρωτότυπη γλώσσα.

Εξέχον στοιχείο της  παράστασης είναι η σκηνοθετική προσέγγιση του διάσημου Πολωνού σκηνοθέτη Jarosław Kilian, οποίος έχει θητεύσει δίπλα στον Peter Brook, υπήρξε καλλιτεχνικός Δ/ντης του Εθνικού Θέατρου της Βαρσοβίας και είναι σκηνοθέτης και διευθυντής της Ακαδημίας θέατρου της Βαρσοβίας και μόνιμος σκηνοθέτης στην Εθνική Όπερα της Βαρσοβίας με πλήθος σημαντικών παραστάσεων στο ενεργητικό του στην Ευρώπη και στο ελεύθερο θέατρο.

Ο Kilian, Πολωνικής καταγωγής, διακρίνεται για τις εμπνευσμένες σκηνοθετικές δουλειές του και έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως με την ζωή και το έργο του Σοπέν. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται ο τρόπος που ο  Jarosław Kilian θα «ζωντανέψει» τους χαρακτήρες, θα συνδέσει τον θεατρικό λόγο με την μουσική στον εμβληματικό χώρο του  ρωμαϊκού μνημείου και θα φωτίσει το έργο. Τα μουσικά έργα που θα ακουστούν συνδέονται με γεγονότα σταθμούς στις διαδρομές των μεγάλων δημιουργών και μας εισάγουν σε έναν κόσμο ανυπέρβλητων συναισθημάτων. Ανάμεσά τους μερικά από τα διασημότερα αριστουργήματα του ρομαντισμού, τα οποία θα αποδώσει η διακεκριμένη πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου με σύνολο εγχόρδων από το Παρίσι, σε εξαιρετικές μεταγραφές. Από τα έργα του Chopin θα ακουστούν οι Παραλλαγές «Là ci darem la mano», έργο 2, που συνέθεσε εμπνευσμένος από το διάσημο θέμα του Mozart, η Grande Polonaise brillante, έργο 22, η «Στρατιωτική» και η «Τραγική» Πολωναίζα, έργα 40, αρ. 1 & 2, αποσπάσματα από την δεύτερη Σονάτα έργο 35, καθώς και επιλογές από Πρελούδια, Μαζούρκες, Νυχτερινά, και Βαλς. Επιπλέον, θα ακουστούν έργα του Liszt, επιστήθιου φίλου του Chopin και της Σάνδη στο Παρίσι, όπως το «Όνειρο Αγάπης», Liebesträume αρ.3, και η «Ταραντέλα» από τα «Χρόνια Προσκυνήματος II: Ιταλία».

Η  σπουδαία Ελληνίδα πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου, διακρίνεται για τις υψηλές επιδόσεις της τόσο ερμηνευτικά όσο και δεξιοτεχνικά στο πιάνο. Έχει στο ενεργητικό της συνεργασίες ως σολίστ με κορυφαίες διεθνείς ορχήστρες, όπως Φιλαρμονική του Λονδίνου, Συμφωνική της Όπερας της Μόσχας, Συμφωνική του Πεκίνου, Συμφωνική της Βαρσοβίας κ.α., σε ένα ευρύ ρεπερτόριο από τον κλασικισμό έως τον 20ο αιώνα, από κοντσέρτα Mozart και τον Chopin, σε Rachmaninov και Μίκη Θεοδωράκη. Έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές και χαίρει εκτίμησης στον διεθνή χώρο: «η Τατιάνα Παπαγεωργίου είναι μια σπουδαία πιανίστα με βαθιά μουσικότητα και ερμηνευτική δεινότητα» δήλωσε ο Πάτρικ Φουρνιλιέ, μαέστρος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Όπερας της Βαρσοβίας όταν την διηύθυνε ως σολίστ στο Ηρώδειο με την Συμφωνική Ορχήστρα της Όπερας της Βαρσοβίας.

Η επεξεργασία και μετάφραση των κειμένων είναι της μουσικολόγου και πιανίστας Τατιάνας Παπαγεωργίου, η οποία μελέτησε το πρωτογενές υλικό στα αρχεία των καλλιτεχνών και η δραματοποίηση είναι της  θεατρολόγου Ελισάβετ Παπαγεωργίου.

Συμμετέχει η νέα βραβευμένη σοπράνο Ματίνας Τσαρουχά, που έχει κερδίσει την ιστορική υποτροφία ”Μαρία Κάλλας” για το έτος 2023-24 που εμφανίζεται σε λυρικά θέατρα της Αγγλίας. O Chopin αγαπούσε ιδιαίτερα την όπερα, η οποία τον επηρεάσει στις συνθέσεις του και ενδεικτικά αποσπάσματα θα ακούσουμε κατά την ροή του έργου από την Ματίνα Τσαρουχά.  

Ένα μαγικό ταξίδι στον χρόνο  στο ρομαντικό Παρίσι, την Μαγιόρκα όπου οι ερωτευμένοι έζησαν σε ένα μοναστήρι μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματά του κόσμου, στην Βιέννη τον πρώτο σταθμό του Σοπέν, στην Βαρσοβία από όπου ξεκινάει τα ταξίδι της ζωής του, θα ξεδιπλωθεί επί σκηνής. Αριστουργηματικά κουστούμια εποχής θα πλαισιώσουν μια παράσταση γεμάτη νοσταλγία ρομαντισμό αλλά και μεγάλες ψυχικές συγκρούσεις…

Η μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Ζωρζ & Φρέντρικ: Ποιητές του Ονείρου» είναι ένας ύμνος στον άνθρωπο, το συναίσθημα και την πνευματική δημιουργία, αναδεικνύει την νοσταλγία του συνθέτη για την κατακτημένη από τους Ρώσους πατρίδα του, τον ταραχώδη έρωτά του με την ποιήτρια Γεωργία Σάνδη και τον κύκλο διανοουμένων στο Παρίσι τον 19ο αιώνα, τα μουσικά αριστουργήματα που δημιουργήθηκαν την εποχή του Ρομαντισμού. Το έργο αποθεώνει τα συναισθήματα της αγάπης και του έρωτα. Κάθε νότα του Chopin ακουμπάει την καρδιά, κάθε μελωδία του είναι ένα ποίημα.

Μια μοναδική παράσταση αξιώσεων, που απευθύνεται στο ευρύ κοινό και συγκινεί κάθε άνθρωπο. Μέρος των εσόδων θα δοθεί ως δωρεά στην ομάδα μπάσκετ με αμαξίδιο Άτλας του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών.

Προπώληση: 18, 20, 30, 35, 40, 50, 60, 80 ευρώ στο more.com