Γιατί είναι σημαντικές οι θεατρικές ομάδες στο σχολείο;

Το θέατρο δεν είναι απλά μια μορφή τέχνης. Είναι ένας συνδυασμός κίνησης, φωνής, έκφρασης και γι’ αυτό υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι θεατρικές ομάδες είναι σημαντικές για τα σχολεία.

Μερικοί μαθητές αισθάνονται μόνοι και απαρατήρητοι από το σχολικό περίγυρο. Η ένταξη στη θεατρική ομάδα του σχολείου είναι μια αρκετά καλή διέξοδος για να αλλάξει ολοκληρωτικά ο τρόπος ζωής αυτής της κατηγορίας μαθητών.
Το να ενσαρκώσουν έναν ρόλο, με τον οποίο έχουν κοινά στοιχεία , μπορεί να τους δώσει κάποιες βασικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Εκτός από αυτό, η συμμετοχή σε μια θεατρική ομάδα συμβάλλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση, την κοινωνικότητα, διδάσκοντας τους τον σεβασμό προς τον εαυτό του και τους άλλους και μαθαίνοντας την έννοια της πειθαρχίας μέσα από τις πρόβες.

Ένα, όμως, από τα σημαντικότερα οφέλη της θεατρικής ομάδας είναι ότι αναπτύσσεται η εκφραστική ικανότητα των παιδιών, βοηθώντας τα να εκφράζονται μέσα από τα συναισθήματα τους και όχι μόνο με την κίνηση και τις λέξεις.

Επίσης, δημιουργείται ένας μαγικός δεσμός μεταξύ των μελών και του/της θεατρολόγου. Συνειδητοποιούν ότι δεν αποτελούν μέλη μιας ομάδας, αλλά μιας οικογένειας! Επιπλέον, τους δίνεται η ευκαιρία να διδαχθούν την ιστορία του θεάτρου να μελετήσουν και να κατανοήσουν κείμενα σπουδαίων θεατρικών συγγραφέων όπως ο Ευριπίδης, ο Σαίξπηρ, ο Πιραντέλλο, ο Μολιέρος.

Το θέατρο, είναι πραγματική ευλογία για κάθε παιδί, οποιασδήποτε ηλικίας. Τα βοηθάει να ανακαλύψουν μια άλλη πτυχή του εαυτού τους, να ξεπεράσουν τους φόβους τους, να αναπτύξουν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα και τα ενθαρρύνει να είναι ο εαυτός τους . Αποκτούν θάρρος παίζοντας πάνω σε μια τεράστια σκηνή, αλληλεπιδρούν με το κοινό , αυτοσχεδιάζουν και ανταλλάσσουν ιδέες και απόψεις.

Δεν υπάρχει άτομο που να μην έχει βοηθηθεί μέσα από μια θεατρική ομάδα. Eπιβάλλεται να δώσουμε μια ευκαιρία, κυρίως σε εσωστρεφή και ντροπαλά παιδιά για έκφραση, δημιουργικότητα για να αποκτήσουν γνώσεις μέσω ενός διαφορετικού τρόπου μάθησης. Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει να μπουν τέτοιες δραστηριότητες στα σχολεία της χώρας μας.

Αν σας ενδιαφέρουν παρόμοια άρθρα για τον Πολιτισμό, ακολουθήστε μας σε FacebookInstagram ή κάντε εγγραφή στο Newsletter μας!